Toch weer vervuild slib op Marker Wadden, aannemer moet bagger weghalen.

Bij de aanleg van de Marker Wadden is in 2021 toch een partij te vuile bagger gebruikt. Dat maakt gebiedsbeheerder Natuurmonumenten maandag bekend. De aannemer moet de bagger van ILT weghalen.
De vervuiling kwam boven water toen Natuurmonumenten de papieren van alle voor de Wadden gebruikte grond liet controleren door ingenieursbureau RoyalHaskoningDHV.

wra

Het gaat om 4400 kubieke meter, zo’n elf scheepsladingen, die een aannemer in 2021 heeft gebruikt voor onderhoud aan het natuurgebied. Volgens Natuurmonumenten was het slib afkomstig uit het Eemmeer. In het totaal is voor de Marker Wadden zo’n 37 miljoen kubieke meter grond gebruikt.

De partij uit het Eemmeer had klasse ‘B/Industrie’. Bagger met die aanduiding wordt niet geschikt geacht om woningen op te bouwen, maar mag onder voorwaarden wel in water worden gestort. Bij gebruik van bagger moet een aannemer melden aan de Inspectie Leefomgeving en Transport waar hij zo’n lading precies gaat storten. Dat is verplicht, maar in dit geval niet gebeurd.

Bij de aanleg van de Marker Wadden zijn, in 2016, al eerder partijen met ’klasse B’ gebruikt, afkomstig van de aanleg van de Zeesluis IJmuiden en uit Schiedam. Afgelopen november meldde Natuurmonumenten dat dat de laatste partijen waren.