Duitsland beperkt het varen over Wad, Wadvaardersclub tracht daartegen te helpen.

De Vereniging Wadvaarders schiet haar Duitse zusterorganisatie te hulp die worstelt met nieuwe wetgeving van de Duitse regering die het varen op de Waddenzee sterk wil inperken.

Droogvalverbod

Duitsland wil het recreatief gebruik van de Waddenzee onder invloed van natuur- en milieuorganisaties bijna verbieden. Zo moet het aantal gebieden waar recreanten niet meer mogen komen, fors worden uitgebreid. Ankeren en droogvallen worden door de nieuwe wetgeving al helemaal verboden activiteiten. De Duitse zusterorganisatie Wattsegler probeert de krachten te bundelen om deze wetgeving tegen te gaan. Vooral het anker- en droogvalverbod, zo stelt de vereniging, is slecht voor de veiligheid van de zeilers. Die moeten kunnen uitwijken in geval van nood.

Voorzitter Rob Leemans van de Vereniging Wadvaarders zegt dat de Duitse zusterorganisatie niet een sterke lobby heeft zoals de Nederlandse club wel heeft. ,,Samen met de Deense wadvaardersorganisatie, reiken wij hun de helpende hand door gedrieën hiertegen op te trekken.’’

Massaal protest

De Nederlandse vereniging heeft samen met de Deense en de Duitse organisatie een overkoepelende vereniging opgericht. Leemans schat in dat ongeveer 40 procent van de Nederlandse leden (zo’n 2000) wel eens op het Duitse Wad komt om te zeilen of te ankeren en droog te vallen.