IJsselmeergebied

Het IJsselmeergebied, een beschermd Natura 2000-gebied waar de Europese Vogel- en Habitatrichtlijn van kracht is, staat centraal in het streven naar ecologisch behoud en verbetering. Ondanks deze beschermende maatregelen acht de IJsselmeervereniging het noodzakelijk om verdere stappen te zetten voor een optimale bescherming van dit waardevolle gebied. Het verkrijgen van de status van Unesco Werelderfgoed wordt beschouwd als een mogelijke bijdrage aan dit doel.

Lees meer.

Wijziging zeekaarten

De Dienst der Hydrografie maakt diverse nautische producten voor zeevarenden. Zoals zeekaarten en nautische boekwerken. De dienst voert een aantal wijzigingen in het productaanbod van zeekaarten.

Lees meer,

R-Waarde

Bij het selecteren van een slaapmat is het van cruciaal belang om de specificaties zorgvuldig te overwegen. Hoewel sommige specificaties eenvoudig te begrijpen zijn, blijft de R-waarde, oftewel de isolatiewaarde van de slaapmat, voor velen een mysterie. Dit verslag heeft als doel de R-waarde te ontrafelen, met een focus op wat het is, waarom het belangrijk is, en hoe het de keuze van een slaapmat beïnvloedt.

Lees meer.

Papieren zeekaart

Op dit moment wordt er in de wereld van de professionele scheepvaart intensief gediscussieerd over de aankondiging van het United Kingdom Hydrographic Office (UKHO) om zonder overleg de papieren kaarten geleidelijk uit te faseren, gepland voor medio 2026. De bekende BA-kaarten zouden dan plaatsmaken voor elektronische kaarten als het enige alternatief. De voorschriften vereisen echter dat schepen zijn uitgerust met dubbele ECDIS-systemen, elk afzonderlijk gevoed, waardoor een aanzienlijk deel van het zeegaande contingent voor uitdagingen komt te staan. Kleine koopvaardijschepen, service- en aanbrengschepen, sleepboten en vele andere vaartuigen, die momenteel vaak beide kaartsoorten gebruiken, worden gedwongen tot extra investeringen, afgezien van de vraag of dit haalbaar is, met name voor de omvangrijke vloot van vissersscheepjes in Azië.

Lees meer.

Kronkelrivier Afsluitdijk

In 1932 sloot de Afsluitdijk onze veiligheid in, maar veroorzaakte tevens een ecologische ramp. De abrupte scheiding tussen de voormalige Zuiderzee en de Waddenzee vormde een immense hindernis voor vissen, waardoor de dijk een barrière werd voor hun zwemroutes. Maar nu, na jaren van planning en constructie, komt er een oplossing die niet alleen uniek is in Nederland, maar wereldwijd de aandacht trekt.

Lees meer.

Spieringsvisserij in Waddenzee

Op 6 december heeft de rechtbank Midden-Nederland het beroep van Vogelbescherming Nederland tegen de spieringvisserij in de Waddenzee gegrond verklaard. Deze historische beslissing heeft geleid tot de vernietiging van de vergunningen voor de betrokken vissers, waarmee definitief een einde komt aan het vissen op spiering. Dit nieuws is van groot belang voor het herstel van de spieringpopulatie en de bescherming van visetende vogels die afhankelijk zijn van spiering als voedselbron.

Lees meer.

De Wadden in vogelvlucht

Op 9 november is op het Deltacongres in Groningen, "De Wadden in vogelvlucht" onthuld. Deze publicatie van de Waddenacademie is als een kostbaar geschenk dat een beknopt en helder overzicht biedt van alles wat er gaande is in het intrigerende Waddengebied. Voor allen die samenwerken aan het koesteren en verbeteren van dit unieke stukje Nederlandse natuur.

Lees meer.

Exotische schelpen in de Waddenzee

In de Waddenzee lijkt zich een opmerkelijk fenomeen voor te doen: de plotselinge toename van twee exotische schelpensoorten, namelijk de Filipijnse tapijtschelp en de Amerikaanse strandschelp. De Waddenunit van het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselveiligheid (LNV) heeft deze herfst beide soorten in aanzienlijk grotere concentraties aangetroffen dan voorheen.

Lees meer.

Onderkleding droogpak

In de wintermaanden is het droogpak een gangbare keuze geworden voor fervente kanovaarders, wat niet alleen de veiligheid bevordert maar ook de mogelijkheid biedt om het vaarseizoen te verlengen. Niettemin kan het dragen van een droogpak een schijnveiligheid creëren als de keuze van onderkleding niet zorgvuldig wordt overwogen. De cruciale vraag rijst dan ook: wat draag je onder het droogpak?

Lees meer.

Zandsuppletie Vlieland

Rijkswaterstaat is momenteel actief bezig met het versterken van het strand van Vlieland door 1,5 miljoen kubieke meter zand van de bodem van de Noordzee toe te voegen. De werkzaamheden op het Noordzeestrand zullen naar verwachting in december 2023 worden voltooid. Deze essentiële ingreep zorgt ervoor dat het Waddeneiland opnieuw optimaal beschermd is tegen de krachten van de zee.

lees meer.

cropped-FSK-logo.jpg

Copyright © Frisian Sea Kayaker