Duitsland beperkt het varen over Wad.

Duitsland beperkt het varen over Wad, Wadvaardersclub tracht daartegen te helpen.

De Vereniging Wadvaarders schiet haar Duitse zusterorganisatie te hulp die worstelt met nieuwe wetgeving van de Duitse regering die het varen op de Waddenzee sterk wil inperken.

Lees meer.

Inzaaien zeegras Waddenzee gestart

Inzaaien zeegras Waddenzee gestart.

Rijkswaterstaat is gestart met het inzaaien van zeegrasvelden in de Waddenzee, nabij het eiland Griend. Dit gebeurt met de zogenoemde kitspuitmethode. Hiermee wordt 3200 m2 zeegras aangelegd. Dit is een aanvullende versterking van het zeegras dat hier al eerder is aangebracht.

Lees meer

Extreem weer heeft gevolgen voor het Waddengebied

Meer hoosbuien afgewisseld met langere perioden van droogte hebben gevolgen voor de landbouw, het drinkwater en ook voor de ecologie in het waddengebied. Dit blijkt uit de factsheet van de Waddenacademie waarin de voor het Waddengebied relevante feiten, trends en ontwikkelingen rond klimaatverandering op een rij zijn gezet.

Lees meer

Vlootdag Harlingen

Op zaterdag 9 april 2022 viert de Harlinger Zeilvloot, na twee jaar, weer de jaarlijkse opening van haar nieuwe vaarseizoen! Deze dag, de Vlootdag van Harlingen, wordt georganiseerd door de Verenigde Bruine Zeilvaart Harlingen (VBZH) in samenwerking met BENG-evenementen.

Lees meer.

Marker Wadden

Toch weer vervuild slib op Marker Wadden, aannemer moet bagger weghalen.

Bij de aanleg van de Marker Wadden is in 2021 toch een partij te vuile bagger gebruikt. Dat maakt gebiedsbeheerder Natuurmonumenten maandag bekend. De aannemer moet de bagger van ILT weghalen.
De vervuiling kwam boven water toen Natuurmonumenten de papieren van alle voor de Wadden gebruikte grond liet controleren door ingenieursbureau RoyalHaskoningDHV.

Lees meer

Doorbraak in Afsluitdijk

Doorbraak in Afsluitdijk voor Vismigratierivier.

Precies een jaar geleden startte de bouw van de coupure in de Afsluitdijk bij Kornwerderzand. Deze week is een doorbraak gemaakt tussen bouwkuip zuid aan de IJsselmeerzijde en bouwkuip noord aan de Waddenzeezijde. Nu kunnen de bouwers vanuit één bouwkuip verder werken aan de doorgang voor de Vismigratierivier.

Lees meer

Bultrug in Marsdiep

Bultrug gefilmd in het Marsdiep vanaf de veerboot

In het Marsdiep is zondag 9 januari aan het einde van de middag een bultrug gezien.
Het dier werd, een paar honderd meter voor de haveningang van Den Helder, gezien vanaf de veerboot naar Texel.

Lees meer

K.N.R.M.

K.N.R.M. brengt in 2021 ruim 3.550 personen veilig aan wal

De Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM) kijkt terug op een jaar dat rustiger verliep dan het jaar ervoor. In 2021 voeren de reddingboten meer dan 2.200 keer uit voor hulpvragen. Dat aantal was lager dan in 2020, het drukste reddingjaar ooit. Vermoedelijk zorgden het slechte zomerweer en de opheffing van reisrestricties voor minder recreatie en drukte op het water. Ondanks de beperkingen bleven alle 45 reddingstations volledig inzetbaar.

Lees meer

Marker Wadden zakt weg

De Marker Wadden in het Markermeer verzakken en verdwijnen zonder menselijk ingrijpen onherroepelijk onder water. Dat zegt de gerenommeerde expert prof. dr. ir. Bart Schultz uit Lelystad. Hij noemt het miljoenenproject daarom een ‘totaal onzalig plan’. Volgens Natuurmonumenten is alles onder controle, maar is er wel blijvend onderhoud nodig.

Lees meer

Worden veerhavens Ameland verplaatst.

Rijkswaterstaat onderzoekt de bereikbaarheid van Ameland. Worden de veerhavens verplaatst?

Rijkswaterstaat is begonnen met een onderzoek naar de bereikbaarheid van Ameland in de toekomst. Worden de veerhavens verplaatst? Eerder al werd onderzoek gedaan naar hoe Ameland in de toekomst het beste bereikbaar kan blijven.

Lees meer

cropped-FSK-logo.jpg

Copyright © Frisian Sea Kayaker