Zeekamp Denemarken.

Binnenkort gaan we met tien clubgenoten naar Denemarken voor een zeekamp/vakantie wat ik voor het eerst organiseer. Het was eerst wel even spannend om dit te doen, maar gaande weg gaat het uit eindelijk vanzelf.

Er waren al snel een aantal gegadigden die graag mee willen en we hebben nu een mooi aantal deelnemers.

We starten op camping Nabstrand, iets ten oosten van Faaborg op het eiland de Funen. Het doel is om de deelnemers in de praktijk kennis te laten maken met het zee kajakken en kamperen op zv niveau.

Het grote motto binnen onze vereniging is dat alles mag, maar niets moet. Dit zal ook zo zijn tijdens het zeekamp. De voorbereiding is inmiddels zo goed als gereed, alles staat of valt wel met de weersomstandigheden.

Stijger kano vereniging Faaborg,
Geplaatst in Geen categorie | Een reactie plaatsen

Terschelling wat Vlieland had moeten zijn.

Het weekend van 06 en 07 jullie zouden we naar Vlieland vanaf Harlingen. Door de harde wind uit het Noord-Westen (5 later 6) is dit aangepast naar een tocht vanaf Roptazijl naar Terschelling.

Een tocht waar ik later een verslag van zal maken op mijn logboek pagina. Het is was zeker geen beginnerstocht en dat hebben sommige deelnemers dan ook aan den lijve ondervonden.

Geplaatst in Geen categorie | Een reactie plaatsen

Kano vakantie Kroatië

Van vrijdag 31 mei tot en met maandag 10 juni ben ik wezen kajakken rond en in de omgeving van het eiland Rab.

Twee reis dagen heen en twee reis dagen om weer thuis te komen.

Het was een georganiseerde reis, zodat ik alleen maar mee hoefde te varen. Het is een mooi gebied dat zeker ook geschikt is voor de beginnende zeevaarder.

Het reis verslag met foto’s en film komt in de aankomende tijd te staan onder mijn kajakreizen.

Eerst staat er onder andere nog een weekend Vlieland op de agenda.

Foto Rob Braat
Geplaatst in Geen categorie | Een reactie plaatsen

Laag-water tocht.

Mooi weer, weinig wind, aantal vrienden die ook wat tijd hebben, dus kajakken op het “Wad”.

Lucht temperatuur is 15  ºC en oplopend, zeewater temperatuur is ook 15 ºC.
Laagwater Harlingen 13:46 + 46 LAT
Hoogwater Harlingen 19:13 + 220 LAT
Wind veranderlijk 1 tot 3 beaufort

Kortom een ideale dag om te varen. We vertrekken vanaf de zeedijk bij Roptazijl en varen richting de zandplaat “Kornwerderzand”. Ondanks dat we het rustig aan doen is de snelheid meer dan acceptabel.

Als we boven de zandplaten varen zoeken we een punt dat droog gaat vallen. Dit doet eerst wel wat vreemd aan, midden op zee en onder de kajak een peddelblad diepte aan water.

Als het water dan eindelijk van de plaat is gelopen heb je een ideaal plekje voor de lunch. Het wad is hier helemaal voor jezelf. Geen toeristen, boten kunnen niet bij je komen en veel rust en ruimte.

De terugweg dwalen we door de geulen tussen de platen door om weer in de vaargeul te komen. Zo komen we ontspannen weer aan bij Roptazijl na een mooie vaardag op het “Wad”.

Geplaatst in Geen categorie | Een reactie plaatsen

Franeker, Tzummarum, Koehool v.v.

Vandaag een binnenwater tochtje gevaren van Franeker naar Koehool met (voor onze tochtleider) maar één overdraging bij Tzummarum. Wel een plek voor een nat pak van één van de deelnemers. Ook de stop voor de lunch bij Koehool was voor weer een andere deelnemer teveel en ging ten onder.

Het was mooi weer weinig wind en de groep met een totaal van vijf deelnemers niet erg groot, maar wel gezellig.

De terugweg was zonder incidenten, met onderweg nog een Himalaya start, wat voor een aantal een nieuwe ervaring was.

Bij het aanmeren was onze derde vrouwelijke clubgenote solidair met de andere twee dames en ging tijdens het uitstappen kopje onder. Dit was ook weer een super sportief gebaar.

Geplaatst in Geen categorie | Een reactie plaatsen

Kornwerderzand Harlingen v.v.

Er staat weinig wind en het is zonnig. We verzamelen bij het strandje aan de zeezijde van Kornwerderzand. Het is een tocht die goed te doen is voor beginners en gevorderden. Zelf vind ik het altijd fijn dat iedereen met een beetje kajak ervaring mee kan.

Hoog water Harlingen is 14:20  + 219 LAT
Laag water Harlingen is 21:39  + 19 LAT

De wind is NO 2 bft later aantrekkend tot 3 bft met een golf hoogte van 30 cm. Het is zonnig temperatuur 18 ºC zeewater temperatuur 13 ºC.

Totaal gevaren met zeven deelnemers. Het is een plezierige tocht waarbij we aanlanden op het strand van Harlingen en bij het “Zilt” nuttigen we een bakje koffie met een ruim stuk appel gebak.

Op de terug weg is er voor hen die het durven en beheersen de mogelijkheid om te surfen.

We landen na een geslaagde tocht aan op het strandje ten noorden van de sluis bij Kornwerderzand.

Geplaatst in Geen categorie | Een reactie plaatsen

Wat een rondje Tjûkemar had moeten zijn.

Op 06 april de instapplaats wezen verkennen. Dit werd een deceptie, twee hekken, één voor de parkeerplaats en één voor het recreatie terrein. Deze hekken gaan niet eerder dan 11:00 uur open en je moet schijnbaar intree betalen. Dit wordt hem dus niet.

Plan B:

Weer in Heeg instappen, langs Langweer varen, dan over het Slotermeer naar Balk, zuid over het Slotermeer naar Sloten en terug naar Heeg. Een afstand van 11 N.M.

Het was een leuk tochtje met alweer goed weer, half bewolkt 14 ºC, water temperatuur 11 ºC, wind Z-ZO 4 afnemend 3 bft. Later viel de wind helemaal weg.

Na twee groot-water tochten is het nu wel weer tijd om op zee te gaan varen, dus de volgende tocht is op zout water.

Geplaatst in Geen categorie | Een reactie plaatsen

Groenland stormpaddel

Na een kleine reparatie is deze paddel weer gereed om in de lak gezet te worden. Ik heb deze peddel een aantal jaren geleden gemaakt van stroken grenen en marantie.

De Norsaq heb ik gemaakt van het hout dat over is gebleven van de paddel

Geplaatst in Geen categorie | Een reactie plaatsen

Oprek tocht

Eerste groot-water tocht van dit seizoen. Een rustig rondje Heegermeer met een afstand van 11 n.m. Totaal waren er 14 deelnemers en dat is geen slechte score.

Het weer werkte ook mee, 10 ºC en erg zonnig. Het water is nog wel koud, dit is 7 ºC.

In het meer liggen een paar eilanden, wat mooi uitstapplaatsen voor ons zijn. We hebben maken ook een klein uitstapje door het pittoreske dorpje Gaastmeer.

Mooie dag met uitstekend kano weer.

Geplaatst in Geen categorie | Een reactie plaatsen

Rise from the Storm (Zeekajak.NL Nieuws)

In de nacht van 1 op 2 maart heeft een zware storm de jachthaven van Holyhead volledig verwoest. 80 aangemeerde schepen zijn gezonken. Daaronder het jacht Playmate dat Nigel Dennis vrijwel gereed had voor het organiseren en ondersteunen van zeekajak tochten in o.a. Schotland. Ook het jacht waar Nigel en zijn partner Eila op woonden is gezonken.

Ashley Williams is een inzamelingsactie begonnen om Playmate weer boven water te krijgen. Zij heeft in de Rise from the Storm fundraiser goed onder woorden gebracht wat Nigel in de afgelopen decennia betekent heeft voor zovele zeekajakvaarders, het ondersteunen van expedities en de begeleiding van zeekajak instructeurs/coaches in opleiding.

Zeekajak.NL zou er niet zijn geweest als Nigel ons niet in vol vertrouwen in 2003 een trailer met 10 zeekajak had gegeven met de opmerking: “probeer het alvast hier maar mee“.

Anglesey Symposium
Het Anglesey Sea Kayak symposium wordt dit jaar gehouden van 5 t/m 11 mei. Heb je je al voor het symposium ingeschreven maar nog niets gehoord neem dan even contact op met de organisatie. Door de enorme ramp was het begrijpelijk nogal hectisch daar in Holyhead. Het symposium gaat ongewijzigd door.

Zeekajak.NL in Anglesey Zowel Axel en Nico organiseren een toer-/instructieweek in Anglesey. Nico voor vaarders op KVA niveau en Axel voor vaarders op ZV niveau. Voor beide weken zijn er nog enkele plaatsen beschikbaar. Deze week is ook goed te combineren met het symposium. Voor meer informatie zie ons Activiteiten Overzicht.

Geplaatst in Geen categorie | Een reactie plaatsen