Waarschuwing rode flare

De Onderzoeksraad voor Veiligheid roept alle bezitters van de Red Rocket Parachute flare L-35/
L-35A (Pirolec) op kennis te nemen van deze waarschuwing.

Lees meer.

Zwarte Sterns

Zwarte sterns bijna verdwenen uit het IJsselmeergebied en de Waddenzee.

Tot meer dan 100.000 zwarte sterns gebruikten eind vorige eeuw het IJsselmeergebied en de Waddenzee als tussenstop onderweg naar Afrika. De gigantische zwermen die destijds in de nazomer over het water vlogen, behoorden tot een van de bijzonderste natuurfenomenen van Nederland. Meer dan 40 jaar lang telden vrijwilligers ze trouw. Tegenwoordig gaan ze op pad voor een fractie van deze aantallen.

Lees meer.

Winter kamperen.

Bij het kampvuur genieten van de sterrenhemel met een glaasje wijn in de hand. Vroeg je bed in voor een lange nacht slapen en ’s morgens de tent openritsen en je kampeerplek bedekt zien onder een laagje rijp. Kamperen is extra sfeervol in de winter. Maar hoe maak het je comfortabel.

Lees meer.

Zoetwater-bufferfunctie IJsselmeer

Goed nieuws aldus de actiegroep „Geen Zandindustrie IJsselmeer”. Het IJsselmeer krijgt volgens hen als topprioriteit een functie als nationale regenton, als zoetwater-buffer. Dat is van nationaal belang, zo staat in de plannen van het Kabinet van vorige week, omdat de kans op een watertekort steeds groter wordt.

Lees meer.

Satelliet Waddenzee

Het is een grote stap voorwaarts voor beheerders en onderzoekers van de Waddenzee: voortaan kunnen ze heel snel een compleet beeld krijgen van ontwikkelingen in dit gebied. Tot nu toe moesten ze het doen met incidentele metingen en de gegevens van vaste meetpalen. Maar na een voorbereiding van enkele jaren krijgen ze sinds kort hulp van twee satellieten.

Lees meer.

Kunstrif Vlieland

De proef met een kunstrif op vier proefvlakken op de Eierlandse gronden tussen Texel en Vlieland leverde gemiddeld vijf keer zoveel vissen op als op het zand eromheen. En dat is niet alles, want het aantal soorten dat op het rif zelf groeit, is ook heel groot. Er zijn ook meer zeehonden gezien.

Lees meer.

Wijziging marifoonkanalen

Rijkswaterstaat wijzigt vanaf dit najaar twintig marifoonkanalen.

Voor de communicatie met vaarweggebruikers maakt Rijkswaterstaat gebruik van frequentiekanalen. Daarmee is contact met gebruikers mogelijk zowel via spraak (marifoon) als ook via data (AIS). Per 1 januari 2023 moet een aantal van deze marifoonkanalen op de vaarwegen worden aangepast. Dit najaar start Rijkswaterstaat daarom met het wijzigen van de marifoonkanalen van twintig opstelpunten.

Lees meer.

Eerste bruinvissen in de Waddenzee

Met de zeezoogdieren en de vissen gaat het goed, met de (broed)vogels een stuk minder en de verdubbeling van invasieve soorten in tien jaar tijd is iets om in de gaten te houden. De Waddenzee lijkt er al met al redelijk voor te staan. Dat concludeert Sascha Klöpper van het in het Duitse Wilhelmshaven gevestigde Gemeenschappelijk Waddenzee Secretariaat voorzichtig uit de nieuwste updates van het continue monitoringsproces van de Waddenzee, van Den Helder tot Esbjerg.

Lees meer.

cropped-FSK-logo.jpg

Copyright © Frisian Sea Kayaker