Kano vakantie Kroatië

Van vrijdag 31 mei tot en met maandag 10 juni ben ik wezen kajakken rond en in de omgeving van het eiland Rab.

Twee reis dagen heen en twee reis dagen om weer thuis te komen.

Het was een georganiseerde reis, zodat ik alleen maar mee hoefde te varen. Het is een mooi gebied dat zeker ook geschikt is voor de beginnende zeevaarder.

Het reis verslag met foto’s en film komt in de aankomende tijd te staan onder mijn kajakreizen.

Eerst staat er onder andere nog een weekend Vlieland op de agenda.

Foto Rob Braat
Geplaatst in Geen categorie | Een reactie plaatsen

Laag-water tocht.

Mooi weer, weinig wind, aantal vrienden die ook wat tijd hebben, dus kajakken op het “Wad”.

Lucht temperatuur is 15  ºC en oplopend, zeewater temperatuur is ook 15 ºC.
Laagwater Harlingen 13:46 + 46 LAT
Hoogwater Harlingen 19:13 + 220 LAT
Wind veranderlijk 1 tot 3 beaufort

Kortom een ideale dag om te varen. We vertrekken vanaf de zeedijk bij Roptazijl en varen richting de zandplaat “Kornwerderzand”. Ondanks dat we het rustig aan doen is de snelheid meer dan acceptabel.

Als we boven de zandplaten varen zoeken we een punt dat droog gaat vallen. Dit doet eerst wel wat vreemd aan, midden op zee en onder de kajak een peddelblad diepte aan water.

Als het water dan eindelijk van de plaat is gelopen heb je een ideaal plekje voor de lunch. Het wad is hier helemaal voor jezelf. Geen toeristen, boten kunnen niet bij je komen en veel rust en ruimte.

De terugweg dwalen we door de geulen tussen de platen door om weer in de vaargeul te komen. Zo komen we ontspannen weer aan bij Roptazijl na een mooie vaardag op het “Wad”.

Geplaatst in Geen categorie | Een reactie plaatsen

Franeker, Tzummarum, Koehool v.v.

Vandaag een binnenwater tochtje gevaren van Franeker naar Koehool met (voor onze tochtleider) maar één overdraging bij Tzummarum. Wel een plek voor een nat pak van één van de deelnemers. Ook de stop voor de lunch bij Koehool was voor weer een andere deelnemer teveel en ging ten onder.

Het was mooi weer weinig wind en de groep met een totaal van vijf deelnemers niet erg groot, maar wel gezellig.

De terugweg was zonder incidenten, met onderweg nog een Himalaya start, wat voor een aantal een nieuwe ervaring was.

Bij het aanmeren was onze derde vrouwelijke clubgenote solidair met de andere twee dames en ging tijdens het uitstappen kopje onder. Dit was ook weer een super sportief gebaar.

Geplaatst in Geen categorie | Een reactie plaatsen

Kornwerderzand Harlingen v.v.

Er staat weinig wind en het is zonnig. We verzamelen bij het strandje aan de zeezijde van Kornwerderzand. Het is een tocht die goed te doen is voor beginners en gevorderden. Zelf vind ik het altijd fijn dat iedereen met een beetje kajak ervaring mee kan.

Hoog water Harlingen is 14:20  + 219 LAT
Laag water Harlingen is 21:39  + 19 LAT

De wind is NO 2 bft later aantrekkend tot 3 bft met een golf hoogte van 30 cm. Het is zonnig temperatuur 18 ºC zeewater temperatuur 13 ºC.

Totaal gevaren met zeven deelnemers. Het is een plezierige tocht waarbij we aanlanden op het strand van Harlingen en bij het “Zilt” nuttigen we een bakje koffie met een ruim stuk appel gebak.

Op de terug weg is er voor hen die het durven en beheersen de mogelijkheid om te surfen.

We landen na een geslaagde tocht aan op het strandje ten noorden van de sluis bij Kornwerderzand.

Geplaatst in Geen categorie | Een reactie plaatsen

Wat een rondje Tjûkemar had moeten zijn.

Op 06 april de instapplaats wezen verkennen. Dit werd een deceptie, twee hekken, één voor de parkeerplaats en één voor het recreatie terrein. Deze hekken gaan niet eerder dan 11:00 uur open en je moet schijnbaar intree betalen. Dit wordt hem dus niet.

Plan B:

Weer in Heeg instappen, langs Langweer varen, dan over het Slotermeer naar Balk, zuid over het Slotermeer naar Sloten en terug naar Heeg. Een afstand van 11 N.M.

Het was een leuk tochtje met alweer goed weer, half bewolkt 14 ºC, water temperatuur 11 ºC, wind Z-ZO 4 afnemend 3 bft. Later viel de wind helemaal weg.

Na twee groot-water tochten is het nu wel weer tijd om op zee te gaan varen, dus de volgende tocht is op zout water.

Geplaatst in Geen categorie | Een reactie plaatsen

Groenland stormpaddel

Na een kleine reparatie is deze paddel weer gereed om in de lak gezet te worden. Ik heb deze peddel een aantal jaren geleden gemaakt van stroken grenen en marantie.

De Norsaq heb ik gemaakt van het hout dat over is gebleven van de paddel

Geplaatst in Geen categorie | Een reactie plaatsen

Oprek tocht

Eerste groot-water tocht van dit seizoen. Een rustig rondje Heegermeer met een afstand van 11 n.m. Totaal waren er 14 deelnemers en dat is geen slechte score.

Het weer werkte ook mee, 10 ºC en erg zonnig. Het water is nog wel koud, dit is 7 ºC.

In het meer liggen een paar eilanden, wat mooi uitstapplaatsen voor ons zijn. We hebben maken ook een klein uitstapje door het pittoreske dorpje Gaastmeer.

Mooie dag met uitstekend kano weer.

Geplaatst in Geen categorie | Een reactie plaatsen

Rise from the Storm (Zeekajak.NL Nieuws)

In de nacht van 1 op 2 maart heeft een zware storm de jachthaven van Holyhead volledig verwoest. 80 aangemeerde schepen zijn gezonken. Daaronder het jacht Playmate dat Nigel Dennis vrijwel gereed had voor het organiseren en ondersteunen van zeekajak tochten in o.a. Schotland. Ook het jacht waar Nigel en zijn partner Eila op woonden is gezonken.

Ashley Williams is een inzamelingsactie begonnen om Playmate weer boven water te krijgen. Zij heeft in de Rise from the Storm fundraiser goed onder woorden gebracht wat Nigel in de afgelopen decennia betekent heeft voor zovele zeekajakvaarders, het ondersteunen van expedities en de begeleiding van zeekajak instructeurs/coaches in opleiding.

Zeekajak.NL zou er niet zijn geweest als Nigel ons niet in vol vertrouwen in 2003 een trailer met 10 zeekajak had gegeven met de opmerking: “probeer het alvast hier maar mee“.

Anglesey Symposium
Het Anglesey Sea Kayak symposium wordt dit jaar gehouden van 5 t/m 11 mei. Heb je je al voor het symposium ingeschreven maar nog niets gehoord neem dan even contact op met de organisatie. Door de enorme ramp was het begrijpelijk nogal hectisch daar in Holyhead. Het symposium gaat ongewijzigd door.

Zeekajak.NL in Anglesey Zowel Axel en Nico organiseren een toer-/instructieweek in Anglesey. Nico voor vaarders op KVA niveau en Axel voor vaarders op ZV niveau. Voor beide weken zijn er nog enkele plaatsen beschikbaar. Deze week is ook goed te combineren met het symposium. Voor meer informatie zie ons Activiteiten Overzicht.

Geplaatst in Geen categorie | Een reactie plaatsen

Kokatat MSfit zwemvest

Niet meer voor de Europeese markt

Mango

Het alom bekende zwemvest van MSfit van Kokatat wordt niet meer geleverd voor de Europeese markt.

Arjan Bloem heeft ze inmiddels niet meer en als je nog zo’n zwemvest zou willen aanschaffen kan dit zolang de voorraad strekt  nog bij zeekajak.nl.

Waarom deze goede zwemvesten niet meer voor de Europeese markt worden gelevert is mij nog geheel onduidelijk.

Dus overweeg je om een MSfit zwemvest aan te schaffen moet je er snel bij zijn.

Geplaatst in Geen categorie | Een reactie plaatsen

Teken-encefalitis in Nederland

Update!!!

Het RIVM heeft in reeënbloedmonsters uit Overijssel antistoffen gevonden tegen het teken-encefalitisvirus. De reeënbloedmonster lagen opgeslagen in de DWHC-serumbank en waren in 2009-2010 in het kader van een surveillance bij reeën verzameld in samenwerking met FBE’s, WBE’s en jagers. Het virus zelf is aangetroffen in twee teken uit

hetzelfde gebied. Er zijn geen patiënten bekend die in Nederland besmet zijn geraakt met het virus.

Update: Op 21 juli 2016 maakte het RIVM bekend dat voor de eerste keer in Nederland een patiënt ziek is geworden door een teek die het teken-encefalitisvirus (TBE-virus) bij zich droeg.

RIVM Nieuwsbericht TBE

In teken op de Sallandse Heuvelrug is het teken-encefalitis virus (TBE-virus) aangetroffen. Het is voor het eerst dat dit virus in teken is aangetroffen in Nederland. Er zijn geen patiënten bekend die in Nederland besmet zijn geraakt met het virus. Hoewel het risico op teken-encefalitis na een tekenbeet veel kleiner is dan op de ziekte van Lyme, is dit een extra reden om alert te zijn op tekenbeten.

Het RIVM heeft aanvankelijk reeën onderzocht op aanwezigheid van antistoffen tegen het TBE-virus. Een klein deel van de reeën was positief, met name op de Sallandse Heuvelrug. In dat gebied zijn daarna teken gevangen en in een paar teken werd het TBE-virus gevonden. Er zijn geen patiënten bekend die in Nederland besmet zijn geraakt met het TBE-virus. Er zijn wel Nederlandse patiënten met teken-encefalitis maar zij zijn in het buitenland besmet geraakt met het virus. Binnen Europa komt het virus in meerdere landen voor, zoals Duitsland en Oostenrijk. Samen met andere organisaties onderzoekt het RIVM de verspreiding van het TBE-virus en hoe groot het risico is om in Nederland teken-encefalitis op te lopen.

Voorkom tekenbeten

Het TBE-virus wordt door tekenbeten overgedragen. Het is dan ook belangrijk om tekenbeten te voorkomen, vaak te controleren op tekenbeten en teken dan direct te verwijderen. Hiermee is ook de ziekte van Lyme te voorkomen. Krijgt iemand klachten zoals een groter wordende vlek of ring op de beetplek of koorts en ernstige hoofdpijn in de dagen na een tekenbeet, dan is het belangrijk om contact op te nemen met een huisarts. Deze klachten kunnen duiden op de ziekte van Lyme of teken-encefalitis.

Teken-encefalitis

Het TBE-virus kan een teken-encefalitis veroorzaken. Teken dragen het virus over van dier naar dier en soms naar de mens. De ziekte staat ook bekend als FSME (Frühsommer-Meningoenzephalitis) en Tick Borne Encephalitis. Meestal verloopt een besmetting met het TBE-virus zonder klachten. Als mensen wel ziek worden, verloopt het meestal in twee fasen. Zeven tot 14 dagen na de tekenbeet krijgt men koorts, hoofdpijn, vermoeidheid en spier- en gewrichtspijn. Vervolgens is er ongeveer een week zonder symptomen. Daarna kan hersen(vlies)ontsteking ontwikkelen, vaak met ernstige hoofdpijn. Dan is ziekenhuisopname noodzakelijk. Ongeveer 1-2% van de mensen die ernstige klachten krijgen houdt daarvan restverschijnselen of overlijdt.

Geplaatst in Geen categorie | Een reactie plaatsen