Bolsward - Hartwerd v.v.

Nautische informatie.

  • Afstand 6.48 NM. = 12 KM.
  • Wind ZZO 4 bft.
  • Lucht temperatuur 5 °C
  • Water 5,6 °C
  • Weer: Zwaar bewolkt met slecht zicht.
kaart
01

Het eerste (eigenlijk het tweede) tochtje in 2023. Niet al te lang maar wel even lekker naar buiten. Dit is een tochtje waar je een kleine twee uur voor uit kunt trekken. Om deze tijd van het jaar is het hier heerlijk rustig. We varen met z’n tweeën en zoals dat gaat tijdens het kano varen hebben we mega veel oplossingen om de wereld om ons heen te verbeteren.

Deze tocht is ook eenvoudig uit de binnenstad van Bolsward te varen. Er is nabij het Kruiswater een trailerhelling waar je goed kan parkeren of op het plein 1455, waar je de kano ook eenvoudig te water kan laten.

Het enige waar je rekening mee moet houden tijdens het varen op de Hartwerter Feart zijn de opvaarten, niet dat dit erg is als je hier in vaart, deze op vaarten lopen namelijk allemaal dood bij een boerderij. Maar als je in deze periode van het jaar het water aanhoudt waar het riet hoog langs de walkant staat dan kan het eigenlijk niet mis gaan.

De Hartwerter Feart loopt dood bij Hartwerd. En zoals je op de foto kunt zien wordt de Feart ook niet erg goed bijgehouden, wat wel vreemd is daar deze Feart tot het boezemwater behoord. Nu is er in Friesland wel meer achterstallig onderhoud aan de waterwegen en bijbehorende kunstwerken.

02

De Oegekloostermolen

De molen op de foto is de Oegeklooster molen en werd voor 1830 gebouwd de molen is voor de bemaling van polder Hartwerd-West (90 pondenmaat) in gebruik gebleven tot 1989.
Deze molen is één van de 4 spinnenkoppen in Friesland met een achtkantig onderhuis.
In 1981 kwam de molen in bezit van de Vereniging De Hollandsche Molen te Amsterdam, die de molen in 1986 liet restaureren. In 1988 werd de molen overgedragen aan de huidige eigenaar, Stichting De Fryske Mole.