Rondje Kubaard.

Nautische informatie.

  • Afstand 9.7 NM. = 18 KM.
  • Wind Z 5 bft.
  • Lucht temperatuur 8 °C
  • Water 8,6 °C
  • Weer: Zwaar bewolkt.
kaart

Zoals gewoonlijk start ik vanaf huis naar de “Oude Kloostervaart” om het daadwerkelijke rondje Kubaard te starten in de “Bolswardertrekvaart”. Je hebt hier de keuze om direct naar het noorden te varen over de “Bolswardertrekvaart” of om het rondje linksom te de “Harlingervaart” te varen richting Hichtum. Ik besluit om eerst naar het noorden te varen richting Burgwerd om dat de stevige wind uit het zouden komt. Daarbij hou ik er rekening mee dat zodra ik in de smalle vaarten voorbij Wommels in vaar gebruik kan maken van de beschutting van het hoger riet.

Dus als eerste richting Burgwerd, één van de vele mooie kleine dorpjes in het Friese landschap.

Burgwerd

Burgwerd vanaf de Bolswardertrekvaart.

Burgwerd is een vroeg terpdorp dat later aan de dijk van de Dieperderhempolder kwam te liggen. Hoewel het in het begin een kerkterpdorp was ontwikkelde zich geconcentreerd langs de vaart, waarbij de vaart de belangrijkste spil was tot de groei van het dorp.

De plaats werd in de 13e eeuw vermeld als Borchwarth of Borgwarth. In 1404 werd het vermeld als Burchwird, in 1420 als tot Burgwerdt, in 1475 als toe Burchwerth, in 1478 als Borghwerth en Buurchwerth, in 1482 als Borgwaart, in 1511 als Borchd en op het eind van de 16e eeuw als Burgert. De plaatsnaam zou wijzen op het feit dat het een bewoonde hoogte op een burchtdijk, van het Oudfriese woord burg. Bij het dorp hebben een drietal states gestaan, allen vervangen door een boerderij. 

Als je het Burgwerd weer verlaat vervolg je de route over de Bolswardertrekvaart richting Wommels waarbij je tussen Burgwerd en Wommels  de “Aylvapoldermolen” passeerd.

In 2000 werd Aylvapoldermolen geplaatst. Deze is afkomstig uit het Friese Hallum, waar hij als de Hoekstermolen sinds 1846 het waterschap Vijfhuizen bemaalde. Hij moest daar echter wijken voor de uitbreiding van een bedrijventerrein. Hierop werd in 1999 besloten de molen over te brengen naar Burgwerd en hem daar te herbouwen. De molen, waarvan de roeden zijn voorzien van zelfzwichting, werd op 3 juni 2000 geopend door Annemarie Jorritsma, de toenmalige Nederlandse minister van Economische Zaken, zelf een molenaarsdochter.

Met de wind stevig in de rug ga ik door naar Wommels, waar voor de liefhebber we “It Tsiispakhûs” passeren voordat we de brug onderdoor varen. Als je er aan toe bent kom je even later langs de jachthaven waar je van jezelf meegebrachte koffie en versnapering kan genieten. Er is hier een bankje en de toiletten zijn schoon open en gratis toegankelijk.

Zelf vaar ik door en drink wat varende weg uit mijn bidon. Even na de jachthaven sla ik linksaf de “Kubaardervaart” om al snel het dorpje Kubaard te passeren. De vaart wordt nu aanzienlijk ondieper en ook hier is de wildgroei van het riet aanzienlijk. Net als richting Hartwerd de vorige keer is de vaart op sommige plaatse vrijwel dicht gegroeid.

molen2

Aylvapoldermolen

Aan het einde van de 'Kubaardervaart" sla ik weer linksaf en volg dan de "Lathumervaart" deze is iets breeder en in het midden ook wat dieper zodat ik wat meer tempo kan varen. Van de wind heb ik hier eigenlijk weinig last, dus mijn idee was juist. Vervolgens een stukje over de "Harilingervaart" naar Hichtum en zo door naar huis.

Voor deze route kan je vrijwel in ieder aangelegen dorp instappen en is een leuk tochtje voor een klein middagje varen. Hou in het voorjaar wel rekening met de broedende zwanen in de smalle vaarten. Zelf heb ik meermaals een stukje moeten klûnen in het voorjaar om een boze meneer en mevrouw zwaan te ontwijken.