Kayak logboek 2012

Voorwoord

In 2012 heb ik een aantal tochten gevaren die ik het waard vind om op deze pagina van mijn website te plaatsen. Het zijn voornamelijk tochten die ik met leden van mijn kano vereniging "Onder de Wadden" gevaren heb of met de stichting "Peddelpraat".

De trektochten die ik dit jaar in het buitenland gevaren heb staan op de pagina "Kayak trektochten 2012".

De trektochten die ik dit jaar gemaakt heb zijn langs de Zweedse Scherenkust, en de Schotse “Outer Hebrides” en de “Inner Hebrides. Zweden is een tocht die we zelf privé hebben georganiseerd en Schotland was een kajaktocht die georganiseerd is door de stichting “Peddelpraat”.

01

Huisduinen Noorderhaaks v.v. 1 september.

Multimedia

Nautische gegeven:

 • Vrijdag 31-08-12 VM 15:58.
 • Hw Harlingen 11:00 + 266 LAT.
 • LW Harlingen 18:32 + 35 LAT.
 • HW Den Helder 09:15 + 214 LAT.
 • LW Den Helder 15:41 + 32 LAT.
 • HW Den Helder 18:09 + 173 LAT.
 • Windrichting 3 tot 4 halverwege de dag 5 beaufort WZW.
 • Water temperatuur 18,5 °C lucht temperatuur 17 °C.
 • Golf richting ZO met een periode van zeven, verwachting ± 1 meter.

De zee tocht van vandaag is een opleidingstocht en staat in het kader van de "Zeevaardigheid opleiding" die gegeven wordt door onze kano club “Onder de Wadden”. Totaal waren er zes deelnemers voor deze z.v. opleiding. De tocht wordt geleid door Paul als zee instructeur en ik vaar mee als begeleider.

We starten in het club gebouw van onze kano vereniging in Franeker. Hier wordt een korte introductie gegeven, van wat er verwacht wordt van de deelnemers die zich hebben opgegeven voor de Z.V. cursus. Er wordt kort in gegaan op de aspecten waar vandaag de nadruk op wordt gelegd. Iedereen die op wil voor het examen Z.V. moet al enige praktische ervaring hebben en zich de theorie al eigen hebben gemaakt. Hierna gaan we richting Huisduinen. Het is zonnig en het ziet er goed uit voor vandaag.

kaart 0103
02

Als we de kano’s gereed hebben liggen op het strandje bij het restaurant Nogal Wiedes geeft wordt er uitleg gegeven over de tocht van vandaag. Dus om te beginnen kniediep instappen en welke koers moeten we varen om op “Noorderhaaks te komen. Na een kort overleg over de stroming en de wind word door de deelnemers besloten om een koers van 330° te varen om zo bij de S.10 (Schulpengat 10) uit te komen.

Maar eerst kniediep instappen en dat lukt niet iedereen in één keer. Als iedereen weer in de boot zit gaan we op weg, koers 330° lijkt al snel niet helemaal goed uit te komen. We hebben uitgaand tij en die stroomt nauwelijks. Dan staat de wind tegen de stroming in en kunnen we gewoon rechtstreeks naar de S.10 varen.

We gaan eerst koffie drinken op de “Razende Bol” om daar het vervolg van het plan te bespreken. Er wordt instructie gegeven over hoe je in de branding vaart en daarna is het helm op en richting de zuidwest punt van de “Noorderhaaks” om in de branding te gaan oefenen.

Ik vaar voorop om een doorgang met redelijke branding te zoeken en daarna varen we eerst naar het strand om vanaf hier de cursisten te begeleiden. Ik blijf net op de rand van de branding varen om te assisteren en aan te geven wie door de branding kan. Op deze manier is er een goede controle en voorkomen we dat er ongelukken zouden kunnen gebeuren.

Het valt voor de meeste deelnemer niet mee, de lage steun wordt veel aan de verkeerde kant van de golven uit gevoerd, maar uit eindelijk steekt iedereen er na een paar natte pakken iets van op.

04
05

We pauzeren weer op het strand en gaan na de pauze door de branding terug richting de oostpunt. Het valt ons op dat er nu over de gehele zuidzijde branding staat. Er worden voor oefening reddingen uitgevoerd in de golven en dat valt voor de deelnemers nog niet mee.

Het is vreemd onrustig. De wind trekt aan en staat recht op het Schulpe-gat. Als één van de deelnemers mij moet redden worden de golven ineens wel erg hoog. Dit wordt onder anderen veroorzaakt door het dubbele hoog tij en de zuid westelijke wind.

Ik zit snel weer in mijn boot en we besluiten om maar terug naar Huisduinen te gaan, wel een uur eerder dan de planning, maar gezien de zeegang en de groep waar we mee weg zijn is dit het beste besluit.

De deelnemers moeten ook nu weer de koers bepalen en we beginnen aan de oversteek van het Schulpengat. Er moet eerst gewacht worden op een vaartuig van de kustwacht, dit alleen is voor enkele deelnemers al een uitdaging in de hoge golven. Nadat het schip is gepasseerd gaan we verder. De golven zijn ruim anderhalve meter en dat is voor de meesten behoorlijk grens verleggend. Iedereen blijft overeind en ik moet zeggen dat als je in een golfdal zit je het overzicht even kwijt bent. Ik ga er maar vanuit dat als ik in het golfdal zit Paul op een top van de golven vaart.

Als we bij Huisduinen aankomen wordt de overtocht op het strand geëvalueerd met de cursisten. Door het snel opkomende water moeten we de boten op de wal brengen. We steken na het omkleden nog even aan in "Nogal Wiedes" voor een bakje koffie. Het was een mooie dag met veel golven, en iedereen is een mooie ervaring rijker en daar doen we het tenslotte voor.

Kornwerdezand Achlum (kleintje zout zoet) 28 mei.

Nautische gegeven:

 • Maandag 28-05-12 EK 22:16.
 • Hw Harlingen 14:44 + 225 LAT.
 • Windrichting 4 beaufort NO.
 • Water temperatuur 17 °C lucht temperatuur 15 °C.
 • Afstand 13 n.m..

Deze bijzondere tocht hebben wegevaren met zeven kano vrienden en vriendinnen.. Eén van de deelnemers was voor deze tocht als tochtleider vrijwillig aangewezen. Met één beginner en verder alleen maar gevorderde zeevaarders is dit een niet al te moeilijke tocht. Het plan is om van Kornwerderzand naar Harlingen v.v. te varen, edoch dit verloopt anders. De route naar Harlingen gaat strak langs de vaargeul, had iets meer over de platen gekund, zodat we minder last van de korte steile golven hadden gehad. Is niet erg, daar leer je van. Het verloopt probleemloos en we landen dan ook redelijk snel aan op het strand voor Harlingen. Hier nemen we een vrij lange pauze in het restaurant op de dijk.

Tijdens het genot van een bakje koffie en appeltaart zie ik plotseling mist uit zee opkomen die tegen de dijk botst. Dit is een geweldig natuur fenomeen, dat er wat spookachtig uitziet. We kijken dit even aan en nemen dan het besluit om maar via Harlingen naar Achlum te varen. Met de opkomende zeedampen is het niet verantwoord om terug naar Kornwerderzand over het Wad te varen. Voor de sluis van Harlingen doen we tijdens het wachten natte oefeningen, als je dan toch moet wachten dan maar op een leuke manier.

Na het rollen en spelen in het Van Haringsma kanaal kleden we ons om voor het binnen water. Het is meer uitkleden dan omkleden overigens. Het is nog een mooi stukje varen over de Friese trekvaarten om in Achlum te komen. Hier stappen we uit en worden de auto’s opgehaald.

We eten nog bij Cor en Miranda, die een beste Chinese maaltijd aan laten rukken.

Ondanks dat het plan drastisch gewijzigd moest worden was dit een mooie verrassingstocht. En het gastvrije onthaal in Achlum maakte de dag compleet.

Kornwerderzand Harlingen v.v. 19 mei.

Multimedia

Nautische gegeven:

 • Maandag 21-05-12 NM 01:47.
 • Hw Harlingen 09:24 + 217 LAT.
 • Windrichting 2 beaufort ZW.
 • Water temperatuur 16 °C lucht temperatuur 18 °C.

Op de kalender stond beginners tocht, dus met een goede uitrusting. Dat heb ik geweten. Drie aanmeldingen van mensen die nog niet eerder op zee geweest zijn met een kajak, waarvan één jeugd lid. Met totaal negen deelnemers moet dit goed te doen zijn.

De weersomstandigheden zijn ideaal, bijna geen wind en een vlakke zee. De gezichten van de beginners staan ondanks de geruststellende worden van de anderen toch wat strak. Eerst maar eens een uitgebreide tocht bespreking houden.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Wat is het weer en wat kunnen we verwachten. Hoe gaan we varen en wat zijn de regels. Bij iedere beginner vaart een ervaren kajakker enz, enz. Tja en hoe stap je nu in van het strand of knie diep!!! Ik laat het maar bij de eigen keus en we helpen wel waar nodig. Zo heeft iedereen alles bij zich, droge kleding (droog verpakt), warm drinken, eten. OK dan ga ik me aanmelden bij de Brandaris en kunnen we van start.

Er wordt direct al redelijk doorgevaren en de lessen op de kano club staan in het geheugen gegrift kan ik zien. De beginners kijken ondanks de spanning regelmatig om zich heen. We varen richting de vaargeul va de Boontjes om aan de buitenkant van de boeien richting Harlingen te varen. Het gaat voorspoedig en de ervaren vaarders geven aan wat er zoal te zien is en waar je op moet letten.

Zo zijn de boeien een mooie gelegenheid om te kijken hoe en hoe snel het water stroomt. En we zien een zeehond die al gauw de naam Karel krijgt omdat hij de enigste is die we hier zien. Voorbij Zurich bij de BO.21 laat ik door de beginners de koers bepalen op de kerk van Harlingen. Ons jeugd lid is hier goed fanatiek in den duld geen afwijkingen in de koers. Het is leuk om te zien dat hij alles wat hij de afgelopen jaren heeft geleerd nu met verve uitvoert en in de praktijk brengt. Met opkomend water kan je met gemak over de zandplaten en met de uitgezette koers vaar je regelrecht op het strand van Harlingen af.

Als we op het strand zijn aangekomen hebben we ruim een uur de tijd voor we terug kunnen. Dit geeft mij de kans om onder het genot van een kop koffie en brood/koek de heenreis te evalueren. De beginners vinden het, begrijpelijk, spannend en heel bijzonder. Vooral Karel de zeehond en de stroming maakten indruk.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Na de pauze bespreek ik eerst de terug tocht en geef direct de koers op die we gaan varen om bij de BO.31 uit te komen. We hebben nu de wind tegen en de stroming langzaam mee, dus meer golven als op de heenreis. Ons Jeugdlid krijgt het nu moeilijk en voor we bij de vaargeul aankomen laat ik hem preventief slepen. De oversteek van de Boontjes gemaakt hebben volgen we de buitenkant van de boeienlijn richting Kornwerderzand. Het is nu drukker met de scheepvaart, er komt veel pleziervaart van het IJsselmeer. Als we bij de BO.16 zijn steken we weer over om langs de ondiepte richting Kornwerderzand te varen. Eerst laat ik ons jeugdlid weer losmaken, zodat hij het laatste stuk zelf kan varen. In dit gedeelte doen we nog wat natte oefeningen en verschillende deelnemers laten zien dat ze kunnen rollen, ook de jeugd.

Na afloop hou ik nog een korte evaluatie en iedereen heeft een mooie dag gehad, voor de beginners is het een opstap naar meer. De jeugd heeft de toekomst en die heeft uitstekend gepresteerd. Het was een zeldzaam rustige dag, anders had hij niet mee gekund, maar nu heeft hij vast aan een zeetocht kunnen ruiken.

Huisduinen Texel 14 april.

Multimedia

Nautische gegeven:

 • Vrijdag 13-04-12 LK 12:50.
 • Hw Den Helder 14:00 + 186 LAT.
 • Lw Den Helder 20:46 + 44 LAT.
 • Windrichting 2 tot 4 beaufort eerst W later NW.
 • Water temperatuur 9,7 °C lucht temperatuur 12 °C.
 • Golfrichting zuidoost met een golf periode van 6.

Deze tocht is georganiseerd door de Stichting Peddelpraat.

We verzamelen 10:00 en vertrek ongeveer 11:00. We zijn met totaal 15 personen van beginner tot gevorderden. Het ziet er naar uit dat het een heel erg vlakke tocht gaat worden. Dit valt mij een beetje tegen, want ik wil graag eens in de golven met mijn nieuwe boot.

Er staat een Noorddeining, wat tot gevolg heeft dat het water op het Schulpengat er erg vlak uitziet. Ik zie wel vanaf de dijk dat er een branding boven de Noorderhaaks staat, maar ja, daar zijn ook altijd de zeehonden en is het dus verboden gebied voor ons.

09

Na het aanmelden bij de verkeerscentrale Den Helder gaan we op weg met eerst een koers 300° en later 270° om bij de S 12 uit te komen. Na een kort overleg gaan we niet aanlanden op de oostpunt van Noorderhaaks i.v.m. de zeehonden.

10

Maar!!! we gaan dwars door de Clapotis golven bij de oostpunt van de Noorderhaaks. En ondanks de gedacht dat het een erg vlakke tocht zou worden is het nu redelijk ruw hier. Geweldig, tenminste voor mij en nog een paar andere deelnemers.

Ik kan me ook voorstellen dat er mensen bij zijn die denken voor mij even niet. Je zou er dan voor kunnen kiezen om vlak langs de plaat te varen, daar zijn de golven niet zo groot. Clapotis golven zijn eigenlijk staande golven, veroorzaakt door een ondiepte waar de stroming niet horizontaal verder kan en dus omhoog gaat. Wel dit fenomeen leverde één redding op en de rest van de groep kwam er droog doorheen.

Na dit intermezzo landen we op de Horst (Texel) voor de koffie. De deining op de Noordzee boven de Noorderhaaks is ongeveer 1 meter (info knmi). Hierdoor hebben we een redelijk stevige branding op de westkust van Texel. Na de koffie gaan we richting paal negen voor de lunch. Daar we tegen de stroming net buiten de branding varen halen we dit niet en landen aan door de branding op het strand nog een stuk voor paal negen. De branding leverde weer twee zwemmers op, waar ik alleen een boot van heb gezien die mij tijdens mijn landing voorbij kwam schieten.

Met een redelijk bekeken lange lage steun lande ik met een super gevoel model op het strand. Geweldig wat een dag en dat met het idee vanmorgen dat het een rustig tochtje zou worden Na de pauze starten we weer door de branding, verzamelen buiten de branding en gaan dan terug naar Huisduinen. Als we Noorderhaaks voorbij zijn is de zee weer rustig en komt iedereen weer droog in Huisduinen aan.

Mooie tocht met een leuk zeetje ondanks het rustige weer.

11

Rondje Fluessen 24 maart.

Multimedia

kaart 02

Nautische gegevens:

 • Afstand: ongeveer 34km.
 • Wind: N.O. 2 beaufort later N.N.O. 3 beaufort.
 • Water temperatuur 9,8 °C Lucht temperatuur 14 tot 15 °C.
 • Schraal zonnetje, dat later wat voller werd, in de wind is het als je stil zit wat fris.

Beter weer als vandaag kan eigenlijk niet voor deze tocht, die meestal in het teken staat van harde wind. Bij het verzamelen in Heeg word ik aangesproken door een meneer van her Fryske Gea. Die wist dat het onze openingstocht voor het zeevaren was. Hij had ook een leuk nieuwtje, volgens hem zijn er nu in het Lauwersmeer een vijftal kano steigers gerealiseerd. Wij hebben hem doorvoor geprezen.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

O.K. daar staan we dan in Heeg, we starten (eindigen we ook mee) met één vrouw en vier man. De oorspronkelijke opgave bestond uit acht personen, die om verschillende redenen niet konden komen. Doordat we met z’n vijven zijn kunnen we volgens schema vertrekken. Maar niet voordat ik de gebruikelijke gegevens heb verteld en het een en ander heb gecontroleerd.

Alles is keurig in orde zoals dat ook hoort. Wel ontstaat er een discussie (een odw discussie) over wat je nu moet aantrekken. Kleden naar de temperatuut van het water. Dit is wel erg zwart wit, als je dat nu doet dan krijg je geheid een warmte stuwing. Ieder verstandig mens kan wel een gulden middenweg bedenken.

Er staat weinig wind en de meesten kunnen goed rollen, dus trek een plan. Zo gaan er drie in neopreen en twee in een droogpak. De neopreen klanten gaan op het eerste stuk al wat verder uit de kleren, zonder anorak dus. Dat gaat met een droogpak niet en daar komen ook de eerste klachten over de warmte. Nu het een droogpak ook een positief drijfvermogen dus ik stel voor om het zwemvest uit te doen. (alleen bij het droogpak). Dit geeft wat lucht. Het vertrek dus vanuit Heeg met de wind!!!! mee over het Heeger meer naar de Fluessen.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Aan het einde bij de Mora is een mooie uitstap plaats met een picknick bank. Die is voor ons. We praten wat over de kano wereld problemen en koelen onder het genot van een bakje koffie of thee redelijk snel af. We zitten in de iets aantrekkende wind.

Na een half uur gaan we weer op weg naar de tweede rust. Maar niet voordat we door de kale maar mooie Lutz zijn getrokken. Het blijft een bijzonder stukje water. Bij de Wylde Merke komen we nog een groep kajakkers tegen die de zelfde tocht varen als wij. Dan komen we al pratend bij Balk voor de tweede rust en liggen hier mooi in het zonnetje.

Ook deze pauze duurt een klein halfuurtje en weer omdat we afkoelen. Dus in de boten voor het laatste gedeelte. Op het Sloter meer pal tegen de wind in naar Woudsend.

En dan het laatste stukje over het Heeger meer naar de auto’s. De gehele tocht is volgens planning verlopen en het mooiste is dat niemand na een gemiddelde snelheid van iets boven de zeven kilometer per uur vermoeid was.

Het was een mooie tocht met weinig boten op het water. Als tocht leider zijn dit soort tochten een makkie, iedereen was goed voorbereid. En ondanks dat we niet moe waren na afloop heb ik s’avonds in de stoel met een glaasje wijn een extra pensioen uurtje genomen.

Eerste zeetocht(je) 15 januari Kornwerderzand.

Multimedia

Nautische gegevens:

 • Hw Harlingen: 13:25 + 206 LAT
 • Lw Harlingen: 20:45 + 38 LAT
 • Zeewater temperatuur: 4,6 °C
 • Lucht temperatuur: 6 °C
 • Wind: Z.O. 2 beaufort

Mooi weer en de planning is een tochtje over de Langweerderwielen. Maar ja, het is mooi weer en het zou toch ook wel mooi zijn om het zoute water op te zoeken. We zijn met z’n drieën en ik hoef geen moeite te doen om de anderen over te halen. We zijn wel wat laat. Als we in Kornwerderzand aankomen is het al hoog water in Harlingen. Nu duurt de kentering hier ongeveer een uur, dus de Brandaris gebeld, marifoon op kanaal 10 en varen maar.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

De Waddenzee bestaat uit één grote platte golf. Praktisch geen wind, maar erg mooi. Het valt op dat er in deze hoek van de Waddenzee vrij veel zeehonden zwemmen. Soms zie je er één of twee, maar nu in een korte tijd een stuk of zeven. Of dat door de afgelopen stormachtige weken komt weten we niet.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

We varen rustig richting Harlingen en zien dat de stroming langzaam kentert. Dit wisten we van te voren dus gaan we door en besluiten om zo rond drie uur de vaargeul over te steken en terug te varen met de stroom mee naar Kornwerderzand. We zijn alleen op het water en gebruiken de rustige zee om achter de betonning in de stroming wat vaar technische oefeningen te doen. Dit gaat geweldig. Doordat er wel een stevige stroming achter de tonnen staat en het water rustig is kan je mooi wat verschillende keer en draai technieken oefenen zonder dat dit direct bestraft word met een nat pak.

Resumé, we hebben onze eerste zeetocht van 2012 gevaren op 15 januari. Normaal denk je om deze tijd meer aan schaatsen.