Kayak logboek 2013

Voorwoord

Het begin van 2013 kenmerkt zich in een erg koud voorjaar, dus lage water temperaturen en vaak een veel te harde wind. Dit schopt een deel van de geplande tochten in de war. Er zijn dus veel wijzigingen en vaak kunnen de geplande tochten geen doorgang vinden.

Dit jaar ben ik ook naar Denemarken en Frankrijk geweest. Denemarken was een reis met vrienden voor een kajak vakantie in het Limfjord (zie Kayak trektochten). Frankrijk was een bijzondere belevenis. Het “Brittany Kayak Festival”, dit is een internationaal zeekajak symposium waar ik gevraagd ben om als zeetocht leider mee te doen. Een spannende, maar geweldige belevenis in Bretagne.

Lauwersoog Engelsmanplaat v.v.

Zaterdag 31 augustus

Nautische gegevens:

 • LW Harlingen    12 :26 +  69 LAT.
 • LW Lauwersoog 12:25 + 100 LAT.
 • Laatste kwartier 28-08-2013.
 • Wind NW 5 bft. later afnemend tot 4 bft.
 • Water temperatuur 19 °C.
 • Lucht temperatuur 21 °C.
 • Afstand totaal 12 nm.

Het marifoon weerbericht gaf de avond voor de tocht al aan dat het stevig zou gaan waaien. Na een telefoontje de avond voor de tocht met de zeeverkeerscentrale is het duidelijk dat die gene die nog niet zo vaak op zee geweest zijn niet mee kunnen met deze tocht.

We verzamelen in de vissershaven van Lauwersoog en nadat ik ons heb aangemeld bij de Zeeverkeerscentrale Schiermonnikoog (vhf 5). Zijn we gereed om te vertrekken. Natuurlijk niet voor we de tocht besproken hebben en met de waarschuwing van de Verkeerscentrale dat er een extra vehoging is van een halve meter.

We volgen de zuidzijde van de vaargeul (Zoutkamperlaag). Vanuit de haven van Lauwersoog komen we direct in behoorlijk flinke golven terecht. Dit is overigens een bekend verschijnsel met de wind uit het NW in dit gedeelte van de Waddenzee. Er staan golven van ongeveer een meter hoog, waar we vrijwel recht tegenin varen. Door wat dichter naar het Wierumerwad op te sturen komen we in iets rustiger vaarwater.

Door de extra verhoging komt het wad niet droog te vallen en dat is wel bijzonder, meestal kan je hier langs de platen varen en ze droog zien vallen. Vandaag dus niet. Onderweg krijg ik nog een waarschuwing voor de hoge golven in het Westgat, maar daar hebben we niet veel last van.

Wat wel opvallend is dat we door een lage branding aan landen op Engelsmanplaat. We nemen een lange rust en maken een wandeling over het stuk van de plaat wat droog staat. Door het hoge water staat een gedeelte van de plaat onder water, wat de laatste keer dat ik hier was droog stond. Door de harde wind waaien de kuipen van hen die hun kajak niet afgedekt hebben vol met zand.

Na goed rusten is het weer tijd om terug te gaan naar Lauwersoog. Het leuke is nu dat we tegen het Wieringerwad brekende golven hebben en dus al surfend en steunend spelenderwijs de haven van Lauwersoog naderen. De lage brekers is een ideaal speelterrein voor de beginnende zeevaarders die mee zijn.

Als afsluiting doen we nog natte oefeningen in de haven. We starten met rollen en die gene waarbij de rol mislukt kan dan met een tx redding weer in de boot geholpen worden. Het mes snijd dus aan twee kanten.

Het was weer een mooie dag in een bijzonder gebied en met veel kajak plezier. Voldaan gaat iedereen weer op huis aan.

Holwerd Nes v.v.

Zaterdag 20 april

Nautische gegevens:

 • LW Harlingen: 11:36 – 92 LAT.
 • HW Harlingen: 16:54 + 78 LAT.
 • Eerste kwartier 18-04-2013.
 • Wind NO 3 bft. later vlagen 4 tot 5 bft.
 • Water temperatuur 9,1 °C.
 • Lucht temperatuur 13 °C.
 • Afstand totaal 12 nm.

De start,

We zijn vandaag met zes personen, ik ben de tochtleider . Het is een tocht die ook voor beginnende zeevaarders geschikt is.

We verzamelen 08:45 op de pier van Holwerd en het uiterlijk vertrek is om 09:30 uur gesteld. Dit is niet voor niets, anders is het hier bijna niet meer te doen om in te stappen.

Nadat de eerste boten te water waren kwam de veerboot binnen met naast zich een snelboot van de KNRM. Deze laatste had een oefening op het wad met wadlopers. Deze twee boten samen trokken het water bij de instapplaats weg en dat kwam als een kleine tsunami weer terug in de slenk. Een van de ervaren vaarders zakte eerst een meter naar beneden met het water mee naar buiten en even later vloog ze weer naar binnen, maar nu op een hoge golf van meer dan een meter.

Met het water dat terug kwam werd ook bij mij even de steunen en stuurslagen getest. Maar goed dat er nog geen beginners op het water zaten anders hadden we de eerste reddingen al bij vertrek kunnen uitvoeren. Nu had ik bij deze tocht ook geen beginners mee van wegen het nog veel te koude water.

Op de wal stonden nog twee (bijna te laat komers) het spektakel te bekijken en heimelijk te hopen op een eerste koude modderige rol. Die eer kon is ze, helaas voor hen, niet gunnen.

Verder is deze tocht rustig verlopen, we zijn netjes langs de vaargeul naar Nes gevaren onder een mager zonnetje. Op Nes aan de havenmeester even gemeld dat onze kano’s op de steiger lagen. Dat is niet verplicht, maar wel zo netjes. De haven van Nes was overigens helemaal leeg. Geen enkele boot lag hier binnen. Ook in het dorp was het erg rustig, maar wel heel gezellig op het terras uit de wind in de zon. Het bedienend personeel was ons aardig aan het entertainen.

Na een paar uur op het eiland vertoeft te hebben zijn we weer terug naar de haven gewandeld. Hier ons weer in kano kleding en zwemvesten gehesen. Brandaris gemeld dat we weer te water gingen en dezelfde weg met de stroom mee terug gevaren. Ondanks de zon was het toch redelijk fris, met name de handen hadden het zwaar door de koude spray van het water. Onderweg nog een paar lepelaars en een bruinvis gespot, maar ook met de dierenwereld is het in dit koude voorjaar rustig.

In Holwerd hebben we nog even nagepraat, maar door de frisse wind gaat iedereen de auto in en weer naar huis. Een mooie dag, alleen jammer dat er nog geen beginners mee kunnen.

Kornwerderzand Harlingen v.v.

Zaterdag 13 april

 • LW Harlingen: 07:20 + 27 LAT.
 • HW Harlingen: 12:15 + 236 LAT.
 • LW Harlingen: 19:41 + 13 LAT.
 • Nieuwe maan 10-04-2013 om 11:35.
 • Wind WZW 4 bft. later ruimend en afnemend naar 3 bft.
 • Water temperatuur 5 °C.
 • Lucht temperatuur 13 °C.

De start,

Vandaag ben ik de zoals meestal de tochtleider, het weer is goed, al wordt ik door de Brandaris als ik de tocht aanmeld wel gevraagd om het zicht door te geven. Op rond Terschelling is het nogal mistig. Bij Kornwerderzand is het zicht redelijk tot goed, dus geen probleem. In eerste instantie hebben er zich negen deelnemers aangemeld, maar in de loop van de week melden er zich twee personen af.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Er blijft een mooie groep met ervaren zeevaarders over.

We verzamelen zoals afgesproken om 09:45 uur aan de zeezijde van Kornwerderzand (nabij de sluis). Het vertrek is gesteld op uiterlijk 10:30. Na de gebruikelijke begroetingen en het verwelkomen van onze gasten uit Utrecht een korte uitleg over de tocht. Voor de meesten is dit weer de eerste zeetocht van dit jaar.

We spreken af dat we rustig vertrekken, wij staan namelijk nogal bekend om het tempo waar we in varen. Eerst de spieren rustig opwarmen. Dit geeft ook de gelegenheid om weer bij te praten over voornamelijk onze kano wereld problemen, die we ook zo tussen neus en lippen door oplossen. Er staan wat golven, maar niet om je erg over op te winden, geen surfen of zo iets. Door de kou is er ook bijna geen scheepvaart, de mensen met plezierjachten blijven nog mooi binnen bij de kachel. Voor ons gaat de heenreis zo ontspannen en we maken een rustige landing op een smerig stukje strand voor Harlingen.

In Harlingen rusten we meer dan een uur op het terras van Het Zilt met een kop koffie en een stuk appeltaart. Het is achter het glas goed uit te houden en je wordt er gewoon rozig van. Het moet voor de enkele wandelaar en fietser die al op het terras zitten wel een aparte ervaring zijn zo’n bont gezelschap in droog- en surfpakken die zich gedeeltelijk staan te ontkleden voor een bak koffie. Het plezier is er niet minder om.

Maar aan alles komt een eind. Als we zien aan het water dat het tij gekeerd is vertrekken we weer en gaan richting de vaargeul. Voor we hier aankomen spotten we een bruinvis. Dit komt ons wel wat vreemd voor, het is hier niet dieper dan 1,5 meter. We hebben de wind tegen en de stroom mee, korte steile golven! Niet dus bijna geen golven. We varen zonder problemen naar Kornwerderzand waar we alweer een bruinvis te zien krijgen. We sluiten af met een twintigtal meters lopen door de zachte stinkende (mud) van de Waddenzee. Al zijn er ook een paar minder dappere helden die een stukje omvaren om droog en schoon uit te stappen.

Om 15:30 de zaak afgemeld bij de Brandaris, nog even napraten en afspraken maken voor een volgende tocht en dan gaat iedereen voldaan weer naar huis.