Kayak logboek 2015

Voorwoord

De start van dit seizoen heeft wat voeten in de aarde. De wind staat veel in het Noorden en is vaak hard. De temperatuur blijft achter waardoor de water temperatuur erg laag blijft. Een oud gezegde is:

“Als de wind met Pasen in het Noorden zit krijgt hij daar jongen en blijft daar tot Pinksteren”.

Verschillende tochten op grootwater en op zee worden afgelast, dus het logboek blijft ook achter met wat het andere jaren is. Ook ga ik dit jaar een week of zes op de fiets naar Spanje, dus het aantal zeetochten zal dit seizoen minder zijn dan andere jaren. Wel staat er nog een trektocht langs de Zweedse Scherenkust in de planning.

Kornwerderzand Harlingen v.v. 18 april.

Nautische informatie:

  • NM 18-04 20:32
  • Hw Harlingen: 10:25 + 220 LAT.
  • Lw Harlingen: 17:29 + 14 LAT.
  • Wind 3 tot 4 beaufort NNE.
  • Watertemperatuur ± 9,4°C, Lucht temperatuur 12°C. Zonnig en goed zicht.
  • Golf richting ZW met een periode van 2 sc hoogte 0,3m.
  • Totale vaar afstand 13 n.m.

We verzamelen ons 09:00 uur aan de zeezijde van de sluizen bij Kornwerderzand. Er zijn drie instap mogelijkheden en wij gaan naar het strandje aan de kop van de landtong. Het vertrek is gesteld op 09:30.

Na de tocht te hebben aangemeld bij de Brandaris en de kajaks en uitrusting te hebben gecontroleerd is het tijd voor de voorbespreking. Het is een tocht waar ook beginnende zeekajakkers aan meedoen, dus veiligheid is een belangrijk onderdeel van de bespreking. Gezien de watertemperatuur is het zaak dat iedereen bij elkaar blijft varen.

kaart-03

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Vanwege de beginners is er bij de voorbereiding besloten om een uur voor hoog water Harlingen te vertrekken. Dan heb je theoretisch twee uur de tijd (één uur tij mee en één uur kentering) om het strand in Harlingen te bereiken. Normaal varen we hier ongeveer een uur en veertig minuten over, dus tijd voldoende zou je denken.

Alles komt altijd in drieën wordt er gezegd en dat gebeurd in ons geval dus ook. De kentering komt naar wat ik al min of meer verwacht had een half uur eerder door de stevige NNE wind. Dan is het vaartempo te laag, één van de beginners kan het normale tempo niet bij houden. Als laatste besluit ik voor een preventieve sleep op het moment dat we de stroming tegen krijgen om niet nog meer snelheid te verliezen en om te voorkomen dat niemand zich in de blessures vaart.

Het is niet zo erg om een stuk tegen de stroom in te varen, maar we doen wel erg lang over de heenreis (02:15 uur). Als we bij het strand arriveren is iedereen we toe aan een bak koffie. Uit de wind is het goed toeven in de zon. We spreken af om driekwartier rust te nemen en dan met de stroom mee terug naar Kornwerderzand te varen.

We steken bij de BO 31 de vaargeul over en varen met een snelheid van rond de 10 tot 11 km. per uur richting de sluizen van Kornwerderzand. Als we dicht langs de zandplaat Kornwerderzand varen komt deze net droog te liggen. Een mooie gelegenheid om hier even te gaan kijken hoe snel het water van de plaat af loopt. Dit blijft een bijzonder fenomeen om te zien.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Na een korte pauze gaan we verder voor het laatste gedeelte. Bij de kop aangekomen zien we dat hier aanlanden niet verstandig is. Het is verdroog gelopen en dan moet je een groot stuk door de mud lopen. Ik besluit direct om in de haven voor de sluis uit te stappen bij de betonnen trailerhelling. Nu is dit ook niet er eenvoudig, daar het nogal glad is vanwege de alg en het zeewier, maar altijd een stuk beter als een stuk door de mud te moeten waden.

We hebben de tocht gevaren met acht personen en het was zeker voor de beginners een mooie ervaring op het “Wad”.

Alde Feanen 8 juli 2015.

Een film en fot impressie van een kano tocht door het natuur gebied de “Alde Feanen”.

De tocht, toepasselijk genaamd de “Vroege vogels tocht” word met begeleiding van één van de vrijwillige natuur gidsen gevaren. Het voordeel van deze begeleiding is dat je enorm veel informatie krijgt van het gebied en je komt op plaatsen waar je anders nooit mag komen.

We moeten vroeg op, want met het ochtendgloren begint de tocht. Het gebied straalt een enorme rust uit zo in de vroege morgen. Je kan je haast niet voorstellen dat over een paar uur deze rust verstoord wordt door de vele toeristen die dit gebied bezoeken met hun bootjes.

Het is wat regenachtig, maar dat kan onze pret niet verstoren, wij hebben een schitterende dag (morgen).

01
02
03

Princehof 14 maart 2015.

Multimedia

Een film impressie van een vroege voorjaarstocht door het natuur gebied de “Princehof” in Friesland.

We starten in Grouw, dit geld niet voor iedereen overigens. Het waait stevig en er valt af en toe regen. Er wordt vanwege dit weer één beginnende kajakker verteld dat hij met dit weer niet mee kan varen. Dit is niet veilig voor hem en daardoor ook niet voor de groep.

Achteraf gezien was dit een zeer wijs besluit van de tochtleider.