Kayak logboek 2018

Oprektocht 31 maart.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Eerste groot-water tocht van dit seizoen. Voor ons meestal de start van het zeevaar seizoen. Het is een rustig rondje Heegermeer met een afstand van 11 n.m. Totaal waren er 14 deelnemers en dat is bepaald geen slechte score.

Het weer werkte dan ook wel mee, 10 ºC en erg zonnig en weinig wind. Het water is nog wel koud, dit is 7 ºC.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

In het meer liggen een paar eilanden, wat mooi uitstapplaatsen voor ons zijn. We maken ook een klein uitstapje door het pittoreske dorpje Gaastmeer.

Mooie dag met uitstekend kano weer dat veel beloofd voor het vaar seizoen.

Kornwerderzand Harlingen v.v. 21 april.

Er staat weinig wind en het is zonnig. We verzamelen bij het strandje aan de zeezijde van Kornwerderzand. Het is een tocht die goed te doen is voor beginners en gevorderden. Zelf vind ik het altijd fijn dat iedereen met een beetje kajak ervaring mee kan.

Als je weet hoe je een reddingen moet uitvoeren en hoe je gered wordt, daarbij twee uur in je kajak kan zitten is het bij rustig weer voor iedereen te doen.

Hoog water Harlingen is 14:20  + 219 LAT
Laag water Harlingen is 21:39  + 19 LAT

De wind is NO 2 bft later aantrekkend tot 3 bft met een golf hoogte van 30 cm. Het is zonnig temperatuur 18 ºC zeewater temperatuur 13 ºC.

Totaal gevaren met zeven deelnemers. Het is een plezierige tocht waarbij we aanlanden op het strand van Harlingen en bij het “Zilt” nuttigen we een bakje koffie met een ruim stuk appel gebak.

Op de terug weg is er voor hen die het durven en beheersen de mogelijkheid om te surfen.

We landen na een geslaagde tocht aan op het strandje ten noorden van de sluis bij Kornwerderzand. Kajakken op het "Wad" blijft een unieke ervaring en is een geweldig stukje natuur, je ervaart hier oprechte vrijheid.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Franeker, Tzummarum, Koehool v.v. 5 mei.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Het was mooi weer weinig wind en de groep met een totaal van vijf deelnemers niet erg groot, maar wel gezellig.

De terugweg was zonder incidenten, met onderweg nog een Himalaya start, wat voor een aantal een nieuwe ervaring was.

Bij het aanmeren was onze derde vrouwelijke clubgenote solidair met de andere twee dames en ging tijdens het uitstappen kopje onder. Dit was ook weer een super sportief gebaar.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Laagwater tocht 11 mei.

Mooi weer, weinig wind, aantal vrienden die ook wat tijd hebben, dus kajakken op het “Wad”.

  • Lucht temperatuur is 15  ºC en oplopend, zeewater temperatuur is ook 15 ºC.
  • Laagwater Harlingen 13:46 + 46 LAT
  • Hoogwater Harlingen 19:13 + 220 LAT
  • Wind veranderlijk 1 tot 3 beaufort

Kortom een ideale dag om te varen. We vertrekken vanaf de zeedijk bij Roptazijl en varen richting de zandplaat “Kornwerderzand”. Ondanks dat we het rustig aan doen is de snelheid meer dan acceptabel.

Als we boven de zandplaten varen zoeken we een punt dat droog gaat vallen. Dit doet eerst wel wat vreemd aan, midden op zee en onder de kajak een peddelblad diepte aan water.

IMG_0328
PHOTO-2018-05-11-16-44-47
PHOTO-2018-05-11-16-44-44

Als het water dan eindelijk van de plaat is gelopen heb je een ideaal plekje voor de lunch. Het wad is hier helemaal voor jezelf. Geen toeristen, boten kunnen niet bij je komen en veel rust en ruimte.

De terugweg dwalen we door de geulen tussen de platen door om weer in de vaargeul te komen. Zo komen we ontspannen weer aan bij Roptazijl na een mooie vaardag op het “Wad”.

Nu lijkt dit de perfecte kajaktocht op het Wad, edoch ook waren er zo de onverwachte kleine probleempjes op te lossen.

Een toch niet echt onervaren deelnemer werd ziek, het leek op zeeziek, maar zonder golven!! Al rap kwam niet alleen de aap uit de mouw. De drinkzak was al een poosje niet gereinigd en dan, ja dan wordt het lichaam ernstig op de proef gesteld en verzwakt. Wat dan wel weer mooi is de aangewezen vrijwilliger om een mijl of drie te slepen. Goede les om ook je drinkzak met regelmaat te reinigen en bij voorbeeld alleen te vullen met water.