Kayak logboek 2019

Voorwoord

Niet al mijn kayak tochten zal ik beschrijven in dit gedeelte. Wel de mooiste, leukste of de tochten die bijzonder zijn. Indien nodig zal ik er ook de nautische gegevens bij plaatsen, dit zal voornamelijk gelden voor de zeetochten.

De trektochten die plaats ik onder de pagina KAYAK TREKTOCHTEN, compleet met alle gegevens die ik beschikbaar heb. Zoals campings reisplan enz.

4e slenk Schiermonninkoog

Zaterdag 14 september.


Zaterdag morgen om 09:00 uur verzamelen stond er in de uitgebreide tocht informatie. Het aantal deelnemers zou op een totaal van 18 personen komen. Roel, de tochtleider en organisator van deze tocht, had mij en Mathijs al gebeld voor extra begeleiding.

Het komt ook maar zeer zelden voor dat het aantal deelnemers voor een zeetocht zo groot is. Meestal ligt het aantal deelnemers tussen de 6 tot 10 personen. Het is een gemêleerd gezelschap van beginners tot ver gevorderden zeekajak vaarders.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Gevaren track, 12,8 n.m.

kaart

Nautische gegevens:

Waterstand ten opzichte van Delfzijl:

 • Lw. 07:19  +   60 cm LAT.
 • Hw. 13:15  + 358 cm LAT.

Waterstand ten opzicte van Lauwersoog:

 • Lw. 05:40  +   54 cm LAT
 • Hw. 11:40  + 296 cm LAT
 • Kentering 12:10
 • Volle maan 14 september 06:35.

Weerbeeld:

 • Windrichting Z.W. 1 tot max 3 bft.
 • Zonnig
 • Temperatuur lucht 20 °C
 • Temperatuur zeewater 18 °C
 • Golf hoogte en richting niet van toepassing.

Zo rond 09:00 is iedereen aanwezig bij het strandje ten ooste van de haven van Lauwersoog. Het is een drukte van belang met zoveel deelnemers en het is dan ook goed druk op het kleine strandje. Voor iemand die hier passeert moet het een vrolijk gezicht zijn al die fel gekleurde kajaks.

Na het gebruikelijke handen schudden gaat iedereen zijn materiaal in orde maken, omkleden en nog snel iets eten en drinken. Roel geeft een duidelijk uitleg over de te varen route en hoe we ons als groep moeten gedragen.

Eenmaal op het water varen we rustig richting de eerst boei (O.4) van het Oort. We varen met de stroom mee tot voorbij de O.11, waarna we op kompas pal noord gaan varen. Maar niet voordat Mathijs staand op twee kajaks een groepsfoto heeft gemaakt.

Door het extreem rustige is het vandaag voor iedereen een ontspannende tocht, waarbij veel gelegenheid is om eens lekker bij te praten.

03

Boven de drempel voor de vierde slenk staat net voldoende water om met de kajaks door te kunnen varen. De vierde slenk is een bijzonder natuur gebied. Normaal zijn we hier niet met zoveel kajakkers, dus het is in het steeds nauwer lopende stuk wat passen en meten tot we niet verder meer kunnen.

We landen aan, de meeste aan de linker oever en een paar op de rechter oever. Eerst wordt beweert dat het wel lekker rustig is, maar al snel waden deze mensen door het ondiepe water naar de linker oever. (vanaf het zuiden bekeken).

De terug tocht gaat net als de heenreis in een aangename rust. Onze jeugd leden leiden ons netjes langs de opgegeven koers over het Wad. Ze letten ook op dat er geen deelnemers achterblijven. Top.

Ook laten ze ons even de dynamiek van het Wad ervaren. Midden op het Brakzand loopt het water iets te snel van de plaat en moeten we een klein stukje wandelen. Gelukkig blijven de kajaks net drijven en is het een ontspannen wandelingetje.

04

Eens te meer blijkt dus als je op het Wad gaat varen dat er zich een gerede kans kan voordoen dat je moet lopen in plaats van varen. Dus altijd je karretje mee nemen is een goede raad. We hadden nu de wielen net niet nodig, maar een half uurtje later en je kan slepen met de kajaks en gezien de grote van de groep kan dit voor een redelijke vertraging zorgen.

Resumé: Een zeer geslaagde tocht, waarvan naar mijn mening iedere deelnemer van heeft genoten. Door het mooie en rustige weer was het een hele bijzondere belevenis om naar Schiermonnikoog te varen. En het is mij ook duidelijk dat we zuinig moeten zijn op dit soort unieke natuur gebieden in Nederland.

Roptazijl Terschelling v.v.

Nautische gegevens:

06 juni:

 • LW  Harlingen  08:30 +   30 cm. LAT.
 • HW Harlingen  13:15 + 252 cm. LAT.
 • 09-07 EK 12:55 uur.
 • Wind NW 5 tot 6 bft.
 • Zeewater 17 °C
 • Luchttemperatuur 19 °C

07 juni:

 • LW Harlingen  08:03 +  28 LAT.
 • HW Harlingen 14:05 + 253 LAT.

Terschelling wat eigenlijk Vlieland had moeten zijn.

Het zag er in het begin van de week al naar uit dat er een harde wind zou komen te staan uit he Noord-Westen.

De kans om een weekend met de kajak naar Vlieland te gaan was dus niet zo erg groot, maar zoals meestal is er een goed alternatief. Het is een tocht voor gevorderden gezien de afstand die we moeten varen. Met deze weersomstandigheden erbij is het zeker geen beginners tocht.

kaart
01

De groep is volgens mij niet helemaal gevorderd waardig, maar Mathijs onze tochtleider is coulant en laar iedereen meegaan. Dit resulteert in een groep van 13 personen die vanaf Rotazijl vertrekken richting Terschelling om een overnachting te gaan maken op camping "Knosse".

We varen in een rustig tempo, zodat iedereen het bij kan houden tegen de harde wind in. Normaal zou je deze tocht in een uur of vier moeten kunnen volbrengen. Maar ja, het is niet normaal en het komt aan op een goede conditie.

Bij de meeste zit dit wel snor, maar er zijn toch een paar mensen die de grootste moeite hebben om het na een paar uur vol te houden. En ja we zijn het punt om terug te gaan al lang gepasseerd.

Nu we over de "Ballastplaat"zijn en in de "Meep" terecht komen worden de golven aardig hogen en sterker. De wind blaast nu zo hard dat we geen of weinig profijt hebben van de stroming. Dus iedere keer dat we stil liggen om te wachten op deelnemers die achter raken waaien we terug naar waar we vandaan komen. Dit kost iedereen dus nodeloze energie.

Het komt er uit eindelijk op neer dat er gesleept moet gaan worden en zoals dat dan gaat, is de sleep weer niet bij te houden. We kunnen nu wel ons eigen tempo varen achter de sleep aan. Het laatste stuk is nog een taai stuk en we landen op Terschelling na dik vijf uur in de kajak te hebben gezeten. Ruim een uur langer als normaal.

We zijn er natuurlijk nog niet, eerst moeten de kajaks nog op de dijk gesjouwd worden, dan de wielen eronder en een kleine km. lopen naar de camping.

20190707_072955

Op de camping hebben we een veld waar we met z`n allen kunnen staan. Redelijk beschut voor de harde wind. De wind zal voor morgen iets afnemen, maar dan hebben we hem wel in de rug.

Een gedeelte van de groep gaat naar één van de plaatselijke uitbaters om te dineren, maar er blijft een groep culinaire specialisten op de camping om zelf te koken. Dit is tenslotte het ware camping gevoel, met je brander voor je tent.

De terug weg gaat een stuk sneller. Na een goede nachtrust komt die gene die gesleept is ons melden dat hij besloten heeft om de veerboot terug te nemen naar Harlingen. Hij is nog lang niet hersteld van de geleverde inspanning van de vorige dag. Een zeer wijs besluit.

Wij varen dus met 12 mensen terug naar Roptazijl. Zoals gezegt wind in de rug en de golven mee. Als keuvelend en surfend zijn we in drie en een half uur weer aan de wal bij Roptazijl.

Al met al voor mij een leuk en ontspannen weekend. Het weer viel eigenlijk wel mee. Genoten van de golven en het surfen. Ook leuk om met zo`n grote groep een keer een weekend op zee te kajakken.

20190707_073010
20190707_073037
20190707_073055

Huisduinen Oudeschild v.v.

Zatedag 22 april.

Multimedia

Nautische gegevens:

 • HW Den-Helder  10:04  + 177 cm. LAT
 • LW Den-Helder   17:06  +    9 cm. LAT
 • Volle maan 17-04-2019 13:12 uur.
 • Verwachting wind 3 tot 4 bft O.
 • Golf hoogte minimaal (Bollen ± 30 cm.
 • Temperatuur 18 °C
 • Zeewater 14 °C
kaart 02
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Het is alweer even geleden dat ik in Den Helder ben geweest, maar er is hier maar weinig verandert. We verzamelen bij Ford Kijkduin om dan beneden op het strand te starten.

De voorspelling is redelijk wat wind, maar dat is anders dan het weer wat wij krijgen. Bijna geen wind, dus een vlakke zee. Dit is voor mij in ieder geval niet waar ik op gehoopt had.

Om het nog een beetje spectaculair te kunnen maken varen we dwars door de "Helsdeur" heen. Het is dat we weten dat we erdoor heen varen, anders hadden we ook dit gemist. Dus ook hier geen spektakel.

Dan is er nog maar één optie om golven te verwachten, langs het "Gat van de Stier", hier komt het Malzwin samen in de Texelstroom.

Hier staan wel wat golven, zodat we nog even het gevoel hebben dat we op zee zitten en niet op een kalm meertje. We koersen naar de haven van Oudeschild en landen aan bij de steiger van de kanoclub in de haven. We kunnen hier een uurtje blijven alvorens we de terug weg aanvaarden.

De route terug varen we onder de kust van Texel langs en steken voorbij de veerboot over om nogmaals te bekijken of er nog wat te beleven valt in de "Helsdeur". En ook nu is er geen spektakel.

We varen rustig door naar het strandje waar we begonnen zijn en landen hier aan, nadat er eerst nog even gerold wordt. Een mooie vaardag, waar achteraf ook beginners aan hadden kunnen meedoen.