Voorwoord

Hier plaats ik de voor mij leukste en bijzondere tochten. Op deze pagina staan de meerdaagse buitenlandse trektochten. Van tochten waar ik de GPS mee aan boord heb zal ik de route op de site zetten. En wat niet onbelangrijk is de nautische gegevens, zodat als je niet bekend bent met het gebied je toch voor jezelf kan bepalen wanneer je van een bepaalde plaats kunt vertrekken en hoeveel tijd je ongeveer nodig zal hebben voor de tocht.

Dit neemt niet weg dat je ten alle tijden zelf je tocht planning goed voor elkaar moet hebben en je zeker geen gebruik van aannames kan maken. Ook hier geld; vertrouwen is goed, maar controle is beter.

Hieronder in het kort de landen en of laatsen die ik bezocht heb de laatste jaren.

Kroatië 2021

"Mali Losinj"

Ook het kajak jaar 2021 start net als 2020 anders dan wie dan ook maar had kunnen voorspellen. We zitten nog steeds midden in een Pandemie, de corona crisis houd de wereld in zijn greep. Gelukkig mogen we in Nederland steeds een klein beetje meer en kunnen we weer met groepjes varen.

Wel zijn mijn geplande buitenland zeereizen naar Schotland afgelast en die naar Kroatië uitgesteld tot het einde van het vaarseizoen. Deze reis naar het schiereiland Mali Lošinj aan de zuidkant van Cres staat al sinds het voorjaar van 2020 op de planning.

Gelukkig kunnen we nu met de corona app en vacinatie bewijs wel naar Kroatië.

Wij zijn vroeg vertrokken uit Bolsward om in ieder geval te overnachten in Oostenrijk. Ook anders dan de vorige keer willen we een dag eerder op de camping zijn om even te kunnen acclimatiseren van de lange reis in de auto. Vaak heb ik onderweg bedacht “Dit had leuker geweest op de motor” Zeker als je al die mooie passen en mooie kronkel wegen in de bergen zie.

Tijdens de voorbereiding zag ik op de lijst van deelnemers dat er wel veel zee instructeurs en tochtlijders zich hadden aangemeld voor deze reis. Als je als beginner meegaat, moet dit toch wel vertrouwd aandoen, of niet natuurlijk.

Enfin, voordat ik weer teveel uitweid en het verhaal al verteld heb in het voorwoord, eerst de reis maar belichten.

Kano instructie kamp 2021

"Oosterzee"

Instructie kamp Oosterzee? Hoor ik al denken, ja Oosterzee aan de zuidelijke oever van het Tjeukermeer. Half uurtje rijden van Bolsward. Is dus goed te doen. Daar we nog in de corona crisis zitten, maar er al wel meer mag is dit een optie die ik met twee handen heb aangepakt. Dicht bij huis en toch op vakantie.

Ik weet wel dat een kamp aan de Oostzee misschien een betere of leukere locatie is, maar dat kan dus even niet. En ik moet zeggen het Oosterzee was wel een succes.

Fryslân 2021

"Fryslân trektocht"

Na jaren op zee te hebben gevaren heb ik mij, mede door de corona pandemie, aangemeld voor een georganiseerde trektocht bij mijn kano vereniging. Het begon met mooi weer en veel enthousiasme. Het zou voortijdig eindigen in een deceptie voor mij persoonlijk, maar ook voor een deel van de deelnemers.

De gevolgen zouden achteraf groot zijn, maar ik sta wel voor de volle honderd procent achter mijn besluiten tijdens en na deze tocht. Wel heb ik mij afgevraagd of ik deze tocht wel op mijn website zou moeten plaatsen. Na lang wikken en wegen heb ik besloten om dit wel te doen al was het alleen al om duidelijkheid te scheppen.

Uit eindelijk heb ik des ondanks alle gebeurtenissen wel een mooie kano vakantie week gevaren.

Denemarken 2019

Zeekamp "Nabstrand".

Nadat ik hier vorig jaar (2018) in het voorjaar geweest ben, borrelde het plan op om bij voldoende deelname hier een zee instructie kamp te organiseren. De ligging is ideaal en de mogelijkheden zijn oneindig.

De ideeën hoe dit er uit moest zien heb ik van te voren uitgewerkt, met als voornaamste motto's:

  • "vakantie"
  • "leerzaam"
  • "voldoen aan de verwachting van de deelnemers"
  • "niets moet, alles mag"

Het is uit eindelijk een goed zeekamp geworden, waar de deelnemers en ik zelf zeer enthousiast over waren na afloop.

Kroatië 2019

Trektocht eiland "Rab".

Nadat ik in 2014 al eens een georganiseerde reis met Henk Fillipo gemaakt heb, besluit ik dit jaar om mij weer eens aan te sluiten bij één van zijn reizen. Al een lange tijd had ik op mijn verlanglijstje een zeekayak reis staan in de Middellandse zee. Bijvoorbeeld Kroatië.

Een grote rol hierbij speelt dat ik zelf af en toe niet de leiding wil hebben en ook eens gewoon mee wil varen zonder overal op te moeten letten en alles te organiseren.

Dat is deze reis redelijk goed gelukt en met mooi weer, een stralend blauwe zee is het een vaargebied dat zeer zeker geschikt is voor beginnende zeekayak vaarders. Ik kan het iedereen aanraden, avontuur, wild kamperen, kortom het leven is mooi en goed.

Denemarken 2018

Funnen "Nabstrand".

We hadden de reis naar de Kleine Belten al gepland voor 2017, maar door het slechte weer hebben we deze vakantie afgelast. Nu ziet het er een stuk beter uit. De hele week zomerse temperaturen en veel zon. We reizen met vier personen af naar Faaborg Denemarken. De camping die we als uitval basis bezoeken en waar de auto`s achter blijven is camping “Nabstrand” een kleine zes kilometer voorbij Faaborg in het Zuid-Westen van de Funen.

Deze camping is echt super, gratis koffie (tot 1 juni), goed sanitair, mooie kookgelegenheid met tafels en stoelen, buiten haard en een schitterend uitzicht over de zee.

Het gebied waar we gaan varen heeft alles wat je als zee-kajaker zoekt. Ondiepten, glas helder water, diep water, grote oversteken, mooie kusten, enz, enz. Het enigste wat hier ontbreekt is de getijdenstroom. Er is hier een verval van maximaal vijftien tot twintig centimeter en deze draait meer met de wind dan met de getijden stroom mee.

Al varend komen er plannen om hier eens een zeekamp te organiseren. Alles is hier voorhanden

Noorwegen 2014

Van Stavanger naar Bergen.

In de zomer van 2014 zijn we met een commerciële organisatie naar Noorwegen geweest voor een trektocht langs de kust van Stavanger naar Bergen.

We hebben in deze tien dagen voornamelijk wild gekampeerd. In Noorwegen geld het allemans recht, zodat je overal mag kamperen zolang je maar meer dan honderd meter vanaf een huis gaat staan. Of toestemming vraagt aan de eigenaar om ergens op een privé terrein te staan. Dit was net als Schotland een geweldige reis door een mooi ruig gebied.

Duitsland 2014

“Rügen”

"Rugen".

In de voorjaarsvakantie zijn we dit jaar naar het Duitse eiland Rügen geweest. We hadden besloten om nu geen trektocht te doen, maar te varen vanaf twee vaste plaatsen. De eerste camping is “Kustenkamp, nabij Dranske Nonnevitz in het noorden van het eiland Rügen. Hier zijn de duinen langs de kust vrij stijl en ruig.

De tweede camping is “Ostseekamp” bij Surendorf. Dit is een surfcamping aan een binnenzee. Hier is het eiland een stuk vlakker. De keuze voor dit concept is, dat we in andere jaren met de trektochten nooit het geplande doel konden bereiken. Dit lag meestal aan het weer. Vanaf een vast kamp heb je meer keuze om te varen.

Frankrijk 2013

Brittany Kayak Festival

Een internationaal zeekajak symposium in Frankrijk.

In het begin van dit jaar ben ik hier voor uitgenodigd, met het verzoek om nog meer mensen uit te nodigen voor die symposium. We gaan uit eindelijk met acht leden van Onder de Wadden naar Frankrijk voor een geweldige week kajakken in Brittannië. Een gebied met een eb en vloed verschil van rond de zes meter.

Waar ik niet op gerekend had, was dat ik één van de zeetochtleiders zou zijn.

Denemarken 2013

"Limfjord"

Dit jaar gaan we weer terug naar Tambosund camping gelegen aan het Limfjord. We zijn deze keer met z’n vieren en hebben een mooi plan. We willen weer een poging doen om het eiland Mos te ronden. Ook deze keer rust er geen zegen op ons plan, maar "Een goed plan is pas een goed plan als het aan veranderingen onderhevig is".

Het vroege voorjaar is in dit gebied nogal wispelturig.

Schotland 2012

Outer Herbrides en Inner Herbrides.

Dit jaar gaan we een reis maken naar Schotland, met als grootste doel de Outer Herbrides. We hebben ons met z,n drieën aangemeld voor deze Peddlepraat tocht.

We krijgen als tochtleider één van de Engelse cracks op het zeekajak gebied Philip Clegg. Phil werkt full time als coach bij Nigel Dennis, dus we zijn benieuwd of anders gezegd nieuwsgierig.

Ik heb hem op verschillende dvd’s gezien en hij is zeer behendig met een kajak. Hoe hij is als tochtleider weten we niet, maar daar komen we snel genoeg achter.

Zweden 2012

Karlskrona

In de eerste week van mei 2012 zijn gaan we met vijf leden van onze kanoclub naar het zuiden van Zweden gegaan om daar in het gebied rond Karlskrona te varen.

De vakantie start in Ronneby Havcamping met een paar dag tochten en een trektocht van drie dagen. Het is een mooi gebied dat van alles te bieden heeft voor het kajakken. Het is hier ook makkelijk te varen voor beginners. Navigeren is hier niet moeilijk en er is geen getijden stroming waar je rekening mee moet houden.

Denemarken 2011

"Limfjord"

In de mei vakantie zijn we met vier clubleden vertrokken naar Denemarken om een trektocht te maken.

Het doel is het Limfjord in Denemarken. We hebben voor Denemarken gekozen omdat dit in één dag te rijden is, met een kano kar achter de auto. Ook deze tocht is een privé initiatief en valt niet onder de verantwoording van onze kano club.

Het is nu ook weer geen ingewikkelde zaak, je moet wel het één en ander regel voor je vertrekt.

Zweden 2010

Rondje "Orust".

Deze website gaat voornamelijk over het plezier dat ik aan het zee kajakken beleef. Het gevoel van vrijheid, de ruimte, de natuur en het avontuur maken het kajakken en specifiek het zee kajakken voor mij een aantrekkelijke outdoor aciviteit.

Voor het zee kajakken zijn vooral de kustgebieden en eilanden interessant. In Nederland zijn dit de Waddenzee en de Zeeuwse kustwateren, hoewel ik zelf zelden in Zeeland komt.

Je moet als zeekajakker rekening houden met het getij, de stroming en dit in samenhang met het weer.

Het zijn voor ons de mooiste vakanties, maar we merken wel dat langzaam onze leeftijd er voor zorgt dat we onze grenzen moeten verleggen. Neemt niet weg, we genieten ook van minder spectaculaire tochten en van onze vele herinneringen.

Naast het genieten van de natuur is het ook van belang dat je goed kunt navigeren en niet onbelangrijk, beschikt over een gezonde dosis zelf reflectie.

Overschat nooit je eigen kunnen. Varen op zee en ‘groot water’ vereist specifieke kennis en vaardigheden, ervaring en de juiste uitrusting. Veiligheidsaspecten en goed ‘zeemanschap’ spelen hierbij een voorname rol. De enige beperking in de zeevaardigheid is de kennis en techniek van de vaarder zelf.