Denemarken 2013

Voorwoord

Zeekajak vakantie Limfjord.

Multimedia

Dit jaar gaan we weer terug naar Tambosund camping gelegen aan het Limfjord. We zijn deze keer met z’n vieren en hebben een mooi plan. We willen weer een poging doen om het eiland Mos te ronden.

We zijn mooi op tijd op de camping en weten na onze vorige ervaring precies waar we willen staan. Het is erg druk op de camping en dat verbaast ons. Volgens de uitbaatster komt dit door de recessie, de Denen blijven massaal in eigenland en om toch regelmatig op vakantie te kunnen huren ze dan een seizoen plaats. De Deense campings varen dus wel bij de crisis.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Zondag 28 april: Tambosund – Dragstrup.

kaart 1

Dag één van onze trektocht. Er is nauwelijks getijdenbeweging in het Limfjord, al werken de vernauwingen in de fjorden als een soort fuiken. Dit komt door de diepte van de fjorden en de wind.

Vanaf de camping Tambossund varen we tussen het eiland Jedingo en Thyholm naar het noorden en daarna westelijk door de Sojeodde. Hier zien we de eerste kolonie grijze zeehonden. Deze zijn een stuk schuwer dan de zeehonden bij ons. Er is hier geen sprake van dat je ze dichtbij kan zien. De vissers bejegenen de zeehonden ook er agressief, zodat ze een grote angst van mensen hebben.

Door de Sojeodde wordt het zwaar peddelen, de wind was bij de start al WZW 4bft. Later vandaag zal die aan gaantrekken tot WZW 6 bft. Het water is ook niet al te warm, 6 °C en de lucht temperatuur is wel 7 °C.

Wat wel weer mooi is, de zon schijnt de gehele dag, is alleen vergeten om de aarde op te warmen. Dus zwaar tegen de wind en het naar het oosten opstuwende water, dit doet ons besluiten om naar de overkant te traverseren. Langs Lindholm naar de Nees Sund. Als we dit bereikt hebben is het tijd voor een welverdiende pauze. Nu lijkt dat wel mooi, maar het is goed koud om stil te zitten en we verlangen er al weer snel naar om in de kano’s te zitten. Nu krijgen we geleidelijk aan de wind wat meer in de rug, dus surfen. Hoe verder we naar het noorden gaan ho hoger de golven worden. We steken de Visby Brendning over en halverwege ontdek ik dat er aardig wat water in de kuipstaat. Gelukkig als ik ben zit er een voetpomp in mijn boot, want met deze zeegang wil ik niet graag mijn spatzeil los hebben. Ik was al wat aan de koude kant aan het worden, en nu weet ik dus hoe dit komt.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 Ik deel dit probleem met mijn tocht genoten en zodra we de Visby Bredning zijn overgestoken zoeken we een mooie rustplek uit de wind. Hier warm ik snel weer op en ontdek dat mijn Reed spatzeil gescheurd is. Gelukkig heb ik altijd een reserve spatzeil bij me, zodat onze vakantie gewoon door kan gaan. Het laatste stuk steken we het Dragstrup Vig over. Ook hier is de mogelijkheid om het laatste stuk te surfen.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Als we aanlanden op het strand vinden we een weg die naar de camping leidt. Wat we niet weten is dat er een kortere weg langs het strand is. Maakt niet veel uit, we hebben de wielen onder de kano’s en de weg is vlak. Op de camping krijgen we een update over het weer en dat ziet er niet goed uit. De eigenaar maakt een kleine ruimte voor ons in orde, zodat we warm binnen kunnen zitten en dat is top. Ook is er een mooie plek uit de wind voor onze tenten met een kookhut. Prima geregeld. Later spreek ik met de eigenaresse, die een zeezeiler is, en die legt ons uit dat we morgen niet uit het fjord kunnen komen met de storm recht in het fjord. Dit is voor motorboten al niet mogelijk, laat staan met een kajak. Ze vertelt ons ook dat je pas in de zomer een goede kans maakt om met je kajak het eiland Mors te ronden.

Dit heeft alles te maken met de wind en de diepte van de fjorden. Het positieve van dit verhaal is dat we veel geleerd hebben over de plaatselijke wateren. Ook wordt er gezorgd voor vers brood, melk en eieren in de morgen.

Maandag 29 en dinsdag 30 april.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Het weer is vannacht niet beter geworden, de wind is zoals verteld meer dan 6 bft en staat recht in het fjord. We draaien ons maar een keer om en hebben tegen ons zin in een rustdag. We maken een stevig ontbijt en nestelen ons in de kookhut. Het ontbijt duurt lang en loopt eigenlijk zo over in de koffie. We moeten de dag maar door zien te komen. Een wandeling in de middag door het naast gelegen bos en dorp. Als we morgen kunnen varen kan de tocht nog doorgaan, anders zie ik het zwaar zitten.

We brengen de avond door in een kleine kantine met verwarming en gaan weer op tijd naar de tent voor een goed nachtrust en goede hoop op morgen.

Het blijkt ijdele hoop, de wind is nog wat meer aangewakkerd. Het was s ’nachts al goed te horen in de bomen, dus nog een dag rust op de camping. De eigenaresse heeft het te doen met ons en stelt ons voor als het niet anders kan om ons met de auto terug naar Tambosund camping te brengen. Daar willen we eerst nog even niets van weten. Wel neemt deze aardige mevrouw boodschappen voor ons mee, de voorraad moet wel op sterkte blijven.

Na de koffie gaan we een plan maken voor de rest van de week. Het is duidelijk dat we het eiland Mors niet kunnen ronden, te weinig tijd. Het lijkt erop dat de wind morgen iets gaat afnemen, dus dan moeten we de gok maar nemen en zien dat we uit het fjord kunnen geraken.

05

We zullen dan terug gaan naar Tambosund camping en vanuit hier dagtochten maken. Na het middag eten gaan we maar eens van de nood een deugt maken en kijken of we kunnen branding varen in het fjord. Dit lijkt er in eerste instantie wel op, maar het is ploeteren om over een paar golven heen te komen. Het is vier peddelslagen vooruit en weer drie terug, wat een kracht zit er in dit water, terwijl de golven niet erg hoog zijn. Als je dan eindelijk een stuk uit de kust bent, dan surf je met kracht terug is het in een paar tellen weer gedaan. Niet een groot succes, maar je bent even bezig en wat niet onbelangrijk is. We weten nu dat het inderdaad vrijwel onmogelijk is om tegen deze sterke stroming in uit het fjord te komen.

Woensdag 1 mei.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

We varen de zelfde weg terug als die we twee dagen eerder heen gevaren hebben. Nu is het weer een stuk rustiger is kunnen we een kortere weg nemen en dat scheelt toch weer 3 nm. We hebben inmiddels ervaren dat als de wind hard recht in het fjord staat je er met de kajak niet tegen in kunt varen. De diepe fjorden werken dan als fuik voor het water. Vandaag kunnen we ontspannen varen en hebben we geen problemen met het weer. We komen wel weer langs de zeehonden kolonie vlak voordat we bij de camping zijn en dat is toch wel een toetje op de tocht. De laatste 2 nm. moeten we tegen de wind in en door de versmalling en water dat uit een dieper gedeelte over een ondiep gedeelte wordt gestuwd is het nog even stevig werken. We doen meer als veertig minuten over dit laatste stuk, dit klinkt niet als een top prestatie, maar dat is het eigenlijk wel.

Donderdag 2 mei.

kaart 2

We hebben vandaag het eiland Jedingo gerond, rechtsom. Dit was het gunstigste vanwege de wind. Het is mooi zonnig weer en eindelijk eens wat rustiger water in het fjord. Het wordt een toeristen tochtje met twee keer een lange rust in de zon op mooie strandjes uit de wind achter de duinen. We brengen ook een kort bezoekje aan het kleine haventje op het eiland. Hier liggen wat plezier vaartuigen en pittoreske kleine krabbe kotters met de karakteristieke blauwe kleur.

07

Deze tocht is een echte beginners tocht en kan door iedereen met een klein beetje kajak ervaring en conditie gevaren worden. Er is hier praktisch geen scheepvaart, wij zijn twee vissers sloepen tegen gekomen.

Vrijdag 3 mei.

Het plan is om het eiland Veno te gaan ronden. Na het eerste uur wilden we oversteken naar Veno, maar tijdens de drijfpauze worden we met 2,5 knopen terug gezet. Ik besluit na kot overleg om de oversteek niet te maken. Niet iedereen is hier fit genoeg voor en dan is de kans ook nog groot dat we door de sterke stroming het eiland voorbij steken.

We blijven de kust volgen en pauzeren voorbij de zuidelijke bocht. Hier zijn Zwitserse para sealers bezig, waar we een leuk gesprek mee hebben. Volgens de instructeur staat er op dit moment 15 ms wind. Dit is zo rond de 7 á 8 bft. Zo voelt het niet, al staan er wel wat golven.

Na de pauze steken we over naar de brug en na een laatste pauze surfen we terug naar de camping.

08
09
10

De eigenaar was nogal bezorgt om ons, maar nadat we haar uitgelegd heb dat wij ook op zee varen in verschillende landen, waaronder Schotland was ze wat gerustgesteld. Misschien ook wel omdat we terug waren. Ondanks de wijzigingen van onze vaarplannen een mooie afsluitende dag gehad.