Voorwoord.

Foto Rob Braat

Kajakken in Kroatië was al een lang gekoesterde wens van mij. Altijd mooi weer, warm, helder zeewater en mooie kusten. Dit aangevuld met wild kamperen is voor mij een ideale vakantie. Dus niet varen in droogpak of neopreen, maar gewoon in korte broek en T-shirt.

Het is wel een stukje rijden voor je er bent, maar dat is Zweden en Noorwegen ook.

Na overleg met mijn vaste kanomaatje hebben we besloten om letterlijk en figuurlijk weer eens een keer met Henk Fillipo in zee te gaan en een georganiseerde reis te boeken. Het voordeel hiervan is dat je niets hoeft te organiseren en gewoon mee kan varen.

Dus geen planningen maken, min of meer geen verantwoording voor de reis enz.

De reis naar Kroatië v.v.

Multimedia

Het is ongeveer 1400 kilometer rijden vanaf Bolsward naar de camping op het eiland Rab. We rijden met één auto en op deze manier delen we de kosten. Gezien de afstand kamperen we onderweg nog een keer voor we doorreizen. Dit blijkt achteraf geen verkeerde keuze.

We kamperen net over de grens met Oostenrijk na ongeveer een 1000 kilometer te hebben gereden.

Je zou verwachten dat de het laatste stuk, dat qua afstand minder dan de helft is, een korte reisdag zal opleveren. Edoch niets is minder waar. De wegen worden minder, verkeersopstoppingen bij de grens, veerboot vaart maar om de vier uur enz.

01-06 04

Dit alles maakt dat we uit eindelijk zo rond 18:00 uur op de camping arriveren, waar Henk ons al opwacht. (We zijn duidelijk de laatste van de groep).

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

De terug weg pakken we anders aan, we zoeken zo rond 17:00 via een app op de telefoon een goedkoop hotelletje naast de autobaan. Dit op aanraden van één van onze mede groepsgenoten, die dit vaker doen. Een super goed advies wat wij ook zullen blijven gebruiken.

De app. voor dit systeem werkt goed, als je het hotel of pension van je keuze hebt gemaakt kun je direct bellen en via google maps rechtstreeks naar het desbetreffende hotel rijden.

Aankomst zondag 01 juni.

20190601_185704

Eerste kennismaking met de groep.

Nadat we met iedereen kennis gemaakt hebben, de tenten opgezet en gegeten is het tijd voor de introductie. Henk start met een voorstel ronde om zo te kunnen inventariseren wat het niveau verschillende leden binnen de groep is.

Het niveau binnen de groep verschilt van beginnende zeevaarder tot instructeurs niveau. Dit voldoet prima aan mijn doel om een ontspannen, maar toch leuke kajak vakantie te hebben.

De sfeer is goed en men is positief over wat er de komende week geboden zal worden.

Het weer, wat niet onbelangrijk is, zit voor de aan komende week ook wel goed. De voorgaande periode is het nogal slecht geweest in Kroatië maar de voor uitzichten zijn bijzonder goed.

Dus het eerste doel heb ik al bereikt, korte broek en T-shirt.

De eerste vaardag, 02 juni.

De eerste vaardag is tevens een kennismaking met de drils en skils die één ieder beheerst. Waarbij het natuurlijk niet onbelangrijk is dat iedereen op de hoogte is van elkaars reddingstechnieken. Dit was voor mij wel een eye opener. Niet iedereen was zo getraind als we bij Onder de Wadden gewent zijn. Iets om wel rekening mee te houden.

Maar goed, eerst gaan we een stuk varen.

01 21,5 km

De gevaren route. (21,5 km.)

We verlaten de camping San Marino (nabij Lopar) met nu nog onbeladen kajaks via het strand. We starten in een rustig tempo langs de kust naar het noorden. Het water is helder en we hebben zicht op mooie rotspartijen en kleine baaien waar motor bootjes voor anker liggen.

De baaien hebben de sprekende namen als Zastolac, U.Saramic.. We steken het Rapski kanal over naar het voormalig vrouwen gevangen eiland Sveti Grgur.

Het eilandje is 6,37 km² groot en 4,2 km lang. Het hoogste punt ligt op 225 m. Het eiland ligt in een baai die ook Sveti Grgur heet.

Het eilandje is 6,37 km² groot en 4,2 km lang. Het hoogste punt ligt op 225 m. Het eiland ligt in een baai die ook Sveti Grgur heet.

Op het eiland zijn de overblijfselen van een voormalige gevangenis waar veel vrouwelijke politieke gevangenen van het Joegoslavische communistische regime werden opgesloten.

Wij bezoeken op het eiland het cafetaria, waarna we verder het eiland rechtsom ronden om het eigenlijke doel een baai in de buurt van de camping te bereiken.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Barakken van het voormalige gevangenen kamp.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Eskimo boeg redding.

Deze baai wordt ons natte oefeningen terrein. Het plan is dat iedereen toont in hoeverre hij of zij reddingen beheerst. Dit gaat de meeste goed of redelijk af. Enige oefening is voor sommige deelnemers niet bepaald overbodig.

Het was een mooie en invormatieve vaardag, dit beloofd veel goeds voor de komende week.