Voorwoord

Ook het kajak jaar 2021 start net als 2020 anders dan wie dan ook maar had kunnen voorspellen. We zitten nog steeds midden in een Pandemie, de corona crisis houd de wereld in zijn greep. Gelukkig mogen we in Nederland steeds een klein beetje meer en kunnen we weer met groepjes varen.

Wel zijn mijn geplande buitenland zeereizen naar Schotland afgelast en die naar Kroatië uitgesteld tot het einde van het vaarseizoen. Deze reis naar het schiereiland Mali Lošinj aan de zuidkant van Cres staat al sinds het voorjaar van 2020 op de planning.

Gelukkig kunnen we nu met de corona app en vacinatie bewijs wel naar Kroatië.

Wij zijn vroeg vertrokken uit Bolsward om in ieder geval in te overnachten in Oostenrijk. Ook anders dan de vorige keer willen we een dat eerder op de camping zijn om even te kunnen acclimatiseren van de lange reis in de auto. Vaak heb ik onderweg bedacht “Dit had leuker geweest op de motor”  Zeker als je al die mooie passen en mooie kronkel wegen in de bergen zie.

Tijdens de voorbereiding zag ik op de lijst van deelnemers dat er wel veel zee instructeurs en tochtlijders zich hadden aangemeld voor deze reis. Als je als beginner meegaat, moet dit toch wel vertrouwd aandoen, of niet natuurlijk.

Enfin, voordat ik weer teveel uitweid en het verhaal al verteld heb in het voorwoord, eerst de reis maar belichten.

De reis naar Kroatië

Als je al zolang bezig bent met de reis naar Kroatië zoals wij deze keer is er niet veel meer voor te bereiden.

De auto is de avond voor vertrek beladen zodat we vroeg, erg vroeg in de morgen kunnen gaan rijden. Wij rijden vanuit Bolsward richting Hoogeveen om dan al snel via Duitsland richting Oostenrijk te rijden. Het voordeel van deze route is wel dat je het Roergebied en daarmee de grootste drukte vermijd.

Vignetten zijn van te voren geregeld, digitaal dus en geen sticker op je autoruit. Alle benodigde corona documenten liggen gereed in het dashboard kastje. (Ze zijn er ook niet uit geweest). Achteraf hebben we bij geen enkele grens onze corona pas hoeven te tonen. Zelfs bij het gasthof in Oostenrijk en het gasthof op de terug weg in Duitsland is er niet om gevraagd. 

22-9 01

Bij de receptie van het gasthof in Oostenrijk is wel gevraagd of we gevaccineerd waren, maar ze hadden geen idee hoe je dit zou moeten controleren.

Het is wel een aardig lange reis naar Kroatië, je hebt een dag nodig om in Oostenrijk te komen. Zeg maar zo’n 1000 km. En voor de tweede dag is er nog zo'n 500 km, maar daar heb je dan ook de hele dag voor nodig. Dit heeft te maken met de tol tunnels, de eenbaanswegen in Slovenië en Kroatië. De eventuele omleidingen die niet geheel en al duidelijk zijn aangegeven en natuurlijk de overtocht met de veerboot.

Als dit allemaal gelukt is, dan is het nog een dik uur rijden naar de camping en gaat de vakantie echt beginnen. Je weet wel je tent opzetten en dan de haringen niet in de grond krijgen omdat de ondergrond wel van beton lijkt. Volgende keer spijkers en een hamer mee nemen. Gelukkig zorgen mijn sneeuwpennen en een goede steen voor uitkomst.

22-9 02

Camping "Village Poljana"

XKRG1451
  • Ruime terrassen camping met veel campers.

  • Schoon en modern sanitair (wel een wandeling de heuvel op).

  • Redelijke camping winkel aanwezig (beperkte openingstijden in voor- en naseizoen).

  • Geld automaten aanwezig.

  • De camping heeft een eenvoudig restaurant.

  • De ondergrond op de veldjes zijn van aangestampt grind, dus rotspennen en een hamer zijn welkom.

  • Bij het strand staat een zoetwater douche, zodat je de uitrusting goed kan afspoelen. Ook staat er een soort omkleedhokje.

  • Ook niet onbelangrijk, de camping is s ’avonds rustig. Het is een goede familie camping.

Boven staand is in het kort wat ik van deze camping vind. Voor ieder ander kan de ervaring verschillen. Bij aankomst werden we goed geholpen en deden ze bij de receptie niet moeilijk over het feit dat we een dag eerder waren dan aangegeven in de planning. Het was geen probleem en we waren ook niet de eersten. Han en Arie waren al op de camping aanwezig.

Het was alweer een lange tijd geleden dat ik hen ontmoet had. Maar ik heb waarschijnlijk wel een indruk achtergelaten. Het eerste wat Han riep was, “Wordt het weer een A.P.D.!”. Staat voor “Addie plaag dag” tijdens mijn opleidingen bij de N.K.B. indertijd.

Nadat de tenten staan gaan we nog snel even het water op, om te rollen. Lekker even afkoelen en de vermoeidheid van de lange tocht in de auto weg te spoelen. Daarna snel koffie zetten en koken, want zo laat in het jaar is het snel donker hier.

Het belooft een mooie week te worden met veel zon, het water is vrijwel de zelfde temperatuur als de bovenlucht en ik vaar alleen maar mee. Dit laatste zal eerst wel een dingetje worden daar ik toch zie wat fout gaat of waar er iets verbeterd kan worden. Maar ik ga mijn best doen om mij daar niet door te laten af te leiden. Het is tenslotte mijn vakantie.

24-01

Eerste lancering en direct om, gelukkig is er geen bewijs van en bijna niemand die het gezien heeft.

Vrijdag 24 september.

Vandaag staat in het teken van actief acclimatiseren. Dus wel rustig aan, maar niet stilzitten. Na een goede nachtrust, het genieten van de zonsopgang met een goed ontbijt en een goede bak koffie, is eerst tijd om de uitrusting op orde brengen.

Het plan van vandaag is om de omgeving met de kano te gaan verkennen. Niet een lange afstand varen, maar vanaf de camping stuurboord uit richting de Augusti Baai. Hier ligt het stadje Mali Losinj.

We doen ook nog onze natte oefeningen, je weet maar nooit wat er van je gevraagd wordt. Of vinden we het gewoon leuk om te spelen met onze kajaks. Maak je keus zou ik zeggen. De temperatuur is zeer aangenaam en dat geld zeker ook voor het zeewater. Noorwegen en Schotland zijn mooi, maar hier hou ik ook wel van.

Addie 24-01

Informatie "Mali Losinj"

24-05

Mali Losinj ligt in de Augusti baai (de grootste gesloten baai van deze groep eilanden), aan de zuidkant van de Losinj baai. Door de ligging is het uitgegroeid tot een belangrijk nautisch- , handel- , en tegenwoordig een toeristisch centrum.

Het is de grootste eiland-stad aan de Adriatische kust. Mali Losinj werd voor het eerst in de 12de eeuw genoemd, toen twaalf Kroatische families naar het eiland Losinj kwamen, om precies te zijn aan de oostelijke kust van Sint Martin baai.

In de 19e eeuw werd de "kleine stad" een nautische stad vanwege de zee en de jachthaven activiteiten. Dit stadje is versierd met talloze natuurlijke schoonheden evenals talrijke historische bezienswaardigheden die getuigen over het turbulent verleden.

Na een ontspannen dag komen tegen de avond de eerste deelnemers van onze groep aan. Als ik die grijs verreisde kopjes zie ben ik blij dat wij besloten hebben om een dag eerder te vertrekken en alvast te beginnen met onthaasten. We zijn mooi uitgerust van de twee reisdagen en hebben een mooie ontspannen dag achter de rug.

Na de avond maaltijd wordt de groep officieel aan elkaar voorgesteld. Het ziet er naar uit dat het een groep met ruim voldoende ervaring is, met vijf instructeurs kan dit ook bijna niet anders. Ook de ervaring van de overige deelnemers ziet er veel belovend uit.

Met een goed glas wijn wordt de dag van morgen besproken. Een dagtocht met aan het einde van de tocht een demo drils en skills. (reddingen en veiligheid) We gaan het zien morgen. Het vertrek is niet al te vroeg zodat voor hen die dit nodig hebben er een soort van uitslaap regeling is.

24-07

Zaterdag 25 september

De enigste keer dat we de wieltjes nodig hebben is vandaag. We starten aan de overkant van de camping in de baai en aan het einde van de dag komen we op het strandje van de camping weer aan.

Het instappen is eenvoudig, zoals altijd met een groep is er wat oponthoud, iedereen moet ook wat wennen aan elkaar. We varen rustig, de zee is rustig, het weer is rustig en we landen aan op twee strandjes en bij een restaurantje.

Het is dus voor niemand afzien vandaag. Mooi helder warm water en een heerlijk zonnetje.

01 zaterdag 25-09 12,2NM

Gevaren route 12,2 NM.

25-12
25-19
25-26

Zondag 26 september.

Mali Losinj - Osor.

Het einddoel van vandaag is het oude plaatsje Osor. Wat als het mooi weer is zeker een bezoekje waard is. We zullen hier een camping aandoen die wel aan het water ligt, maar waar je toch een aardige klim moet maken met je uitrusting om op het trekker sveldje te komen. Je krijgt hier dan wel een geweldig uitzicht cadeau.

Zoals je van deze tocht mag verwachten is het weer prima, zon en weinig wind. De zee is kalm en de tocht niet al te lang. Voor iedereen dus goed te doen. Wel schijnt het de bedoeling te zijn dat de rustplaatsen indien mogelijk een hoog sorbet gehalte moeten hebben. Dit doel wordt de gehele week wel aardig gehaald.

Het is mooi en afwisselend varen langs de kust, het is vrijwel overal mogelijk om met een klein beetje moeite aan te landen. Op sommige stukken zijn er wel scherpe rotsen, maar je hoeft niet ver te varen om een redelijk strandje te vinden tussen deze ruwere stukken van de kust.

02 zondag 26-09 10,4NM

De gevaren route 10,4 NM.

Het einddoel van vandaag is het oude plaatsje Osor. Wat als het mooi weer is zeker een bezoekje waard is. We zullen hier een camping aandoen die wel aan het water ligt, maar waar je toch een aardige klim moet maken met je uitrusting om op het trekkersveldje te komen. Je krijgt er hier dan wel een geweldig voor uitzicht cadeau.

Maar eerst landen we aan op een smal kiezelstrandje waar we onze uitrusting uit de kajak halen om vervolgens hiermee de heuvel op te sjouwen.

De camping is verder prima, goed sanitair (alweer een heuvel op) en er is een kleine supermarkt met een bakker die in de ochtend open zijn. Wij hebben alles bij ons en zijn op dit moment niet afhankelijk van een winkel.

Tijdens het koken wordt het al snel donker, er is zwaar onweer opkomst en dat zullen we weten ook. Het vuur is niet van de lucht en de donder is vlak boven ons. Een heus spektakel. Ik ben gelukkig net gereed met koken als het noodweer losbarst. Snel de tent in met een goede warme maaltijd en een bak koffie.

Maandag 27 september

27-03

Osor - Unije

Na de zware regenbuien van gisterenavond is het nu rustig weer, wel bewolkt in eerste instantie, maar vrijwel geen wind. Eerst moeten we onze kampeerspullen weer naar de kajak sjouwen. De één gebruikt een karretje van de camping, de ander loopt gewoon met zijn of haar spullen naar beneden.

Voor we vertrekken bezoeken we nog even de bakker op de camping voor een lekker tussendoortje en daarna kunnen we te water.

Het doel van vandaag is het dorpje Unije op het gelijknamige eiland “Otok Unije”.

27-07

We varen langs de noordzijde van het eiland “Otok Losinj” richting het westen. Voor we bij de punt komen zien we drijvende een viskwekerij. Iets kleiner dan die je in de Noorse Fjorden ziet. Als we de kwekerij naderen zien sommigen leden van de groep naar hun denken een dolfijn. Deze dolfijn heeft als we naderen een snorkel op en duikflessen op zijn rug. Hij is niet heel vrolijk en geeft ons te verstaan dat we in verboden gebied varen. Nu waren we echt niet van plan om vis te stelen of los te laten. We verlegen dus onze koers naar het uiterste puntje van het eiland.

Als we de noord gerond hebben varen we nog een stuk langs het eiland naar het zuiden. De kust bestaat hier uit steile rotsformaties die adem benemend mooi zijn.Als we de noord gerond hebben varen we nog een stuk langs het eiland naar het zuiden.

 

27-12
27-14
27-19

De kust bestaat hier uit steile rotsformaties die adem benemend mooi zijn. Deze verscheidenheid  aan verandering van de kustlijn maakt dat het varen hier een beleving op zich.

De oversteek van “Otok Losinj” naar “Otok Unije” is door het vrijwel windstille weer voor mij saai, geen golven, geen surf, helemaal vlak. De oversteek is een kleine 3 NM, waarna we langs de westkust naar het zuiden varen.

03 maandag 27-09 10,8NM

De gevaren route 10,8 NM.

We gaan naar het dorpje Unije. We mogen hier (semi) wild kamperen op het plaatselijke voetbalveld dat tegen het strand aan ligt. Aan de rand van het dorp staan een paar dixi toiletten die we mogen gebruiken. Dit eiland is auto vrij en alleen via de lucht (er is zowaar een vliegveld) of via het water te bereiken.

Er is een winkeltje dat op slechts op bepaalde tijden open is daar het toeristen seizoen voorbij is.

Dinsdag 28 september

Unije - Osak

Het is nog donker als ik wakker wordt. Rustig kleed ik mij aan om de rest niet wakker te maken. Het is één van de mooiste momenten van de dag vind ik. Rustig langs het water lopen en zien hoe de natuur wakker wordt tijdens het op komen van de zon.

Als ik terug ben pak ik mijn brander en ontbijt spullen om op het strand te ontbijten en te genieten van een warme bak koffie. Dit alles bij elkaar is gewoon genieten.

Na het ontbijt gaan we nog even een bezoekje brengen aan de lokale bakker en dan zijn we gereed om te vertrekken. Maar voor het zover is krijgen we onze dagelijkse briefing.

We varen eerst oostelijk van het eiland Unije richting het zuiden. In de beschutting van het eiland merken we in eerst instantie eigenlijk niet eens dat er een redelijke westen wind staat.

Als we het eiland voorbij varen komen we in de wind en in de golven. Niet echt een groot spektakel, maar wel leuk. We moeten een kleine oversteek maken van 1 NM. met de golven min of meer dwars op de boot. Na de oversteek komen we bij het eiland Vele Srakane. Hier hebben we de keus oostelijk uit de wind of westelijk in de wind en de golven. Gelukkig voor mijn nemen we de route door de golven.

Als we bijna aan het einde van het eiland zijn gaan we aan wal voor koffie, brood enz. Het uitstappen is even een klein dingetje, daar de wind vol in dit haventje blaast. Maar ja, minimaal ZV hé. Kniediep uitstappen.

Na de pauze varen we tussen de eilanden Vele Srakane en Male Srakane naar het zuidwestelijk gelegen eiland Susak, waar we tevens gaan overnachten op het strand. Om hier te komen maken we een oversteek van ongeveer 3,5 NM. met de wind in de rug. (Surfen!!!)

Srakane

Uitstapplek Skarane

04 dinsdag 28-09 11NM

Gevaren route 11 NM.

28-14
28-15
28-19

Het strandje waar we aanlanden is eigenlijk de enigste plek op dit eiland waar je kan wild kamperen en je met goed fatsoen uit je kano kan stappen. Het is jammer dat het zo vroeg donker is, want het is wel een idyllische plek.

Bijna iedereen kookt vandaag voor zijn of haar tent, maar er zijn toch een paar culinaire jagers die na een stevige wandeltocht een restaurantje gevonden hebben die ook nog open was.

29-08

Woensdag 29 september.

Osak - Ilovik

Het is vandaag rustig weer, de wind is totaal weggevallen en we starten met een saaie oversteek van 6 NM. naar het eiland Losinj. De zee is helemaal vlak en het lijkt wel of ons groepje kanovaarders de enige op het water zijn.

We koersen recht op het dorpje Belverder aan waar we bij een restaurantje in de tuin aanlanden. Niet alles is meer te krijgen (geen ijs) omdat het seizoen voor de toeristen eigenlijk voorbij is. Er zwerven nog wat kanovaarders rond en wat mensen die meer tijd hebben dan de gemiddelde mens (wij dus).

29-13

Ondanks dat we met een kleine groep zijn en het niet druk is bij dit restaurant valt het voor de bediening niet mee om de bestelling van iedereen ongeveer gelijktijdig te bedienen. We besluiten dan ook maar om alvast met een kleine groep door te varen en onderweg ergens op een strandje te wachten op de rest.

De kustlijn is hier weer wat ruiger en er schijnt zelfs ergens een kleine grot te zijn. Dit wordt dus onze volgende uitdaging, de grot vinden. Zoals bij alle uitdagingen weet je niet precies wat je waar moet zoeken. Uit eindelijk vinden we iets wat nog het meest in aanmerking komt voor een grot. Dit wordt dan ook voor de zekerheid een foto moment voor iedereen.

Ilovik

Ons einddoel voor vandaag is Ilovik. Een klein eilandje waar we twee overnachtingen gaan maken. Ook hier zijn een paar restaurantjes en een kleine supermarkt. Ik weet inmiddels al heel lang dat ik zelf veel beter kan koken dan wat je hier voorgeschoteld krijgt, dus kook ik bij de tent, hopelijk gezond en vaak vegetarisch.

De plaats waar wij kamperen is ideaal beschut, alleen ook hier is de ondergrond zo hard als beton. Het is een mooie dag geweest, alleen de oversteek was wat saai. Je kan ook niet alles hebben.

05 woensdag 29-09 13NM

Gevaren route 13 NM.

Donderdag 30 september

Vandaag gaan we het eilandje Ilovik ronden. Er staat een stevige wind waar een alleen last ( plezier) van zullen hebben aan de noordwest kant van het eiland. Hier staan flinke golven die in jargon zeewaardig genoemd zouden kunnen worden.

Niet iedereen gaat mee en dat is waarschijnlijk voor de één verstandig en voor de ander noodzaak. Hoe het ook zei, het is een leuke tocht met eindelijk stevige golven. Mooi weer veel zon en in de luwte van het eiland (en dat is het grootste deel van de tocht) met een vlakke zee.

Morgen de laatste dag, volgens mij niet een heel lange tocht, dus kunnen we nog mooi even onze zoute kleding spoelen. Maar dat is voor morgen middag.

06 donderdag 30-09 6,8NM

Gevaren route 6,8 NM.

Vrijdag 1 oktober

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ilovik – Mali Losinj.

Vandaag de laatste vaardag. We gaan terug naar de camping waar onze auto staat. De wind is gaan liggen, maar er staan het eerste stuk nog wel mooie golven. Het is wederom een mooie route.

Voordat we terug zijn stoppen we nog twee keer en ze zijn beide karakteristiek voor deze tocht. De eerste stop is op een plek waar het lastig uitstappen is en het is zeker onmogelijk om droog uit te stappen.

De tweede stop is weer een culinaire stop in het dorpje Veli Losinj met een mooi centrum waar je zo in vaart. Er worden vanuit hier excursies aangeboden om met een rib naar dolfijnen te gaan kijken. Dit is booming business in het toeristen seizoen denk ik. Nu liggen de meeste boten stil.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
07 vrijdag 01-10 10,2NM

Gevaren route 10,2 NM

Het laatste stukje naar de camping is inmiddels bekend gebied, we hebben dit al een paar keer gevaren in het begin van deze week. Bij de camping doen we nog wat leuke natte oefeningen en daarna wordt de uitrusting afgespoeld zodat deze nog even in de zon kunnen drogen. De tent zetten we als gewoonte dier weer op dezelfde plaats als toen we aankwamen vorige week.

We hoeven vandaag niet te koken, er is een slot diner geregeld op de camping. Aan alles is te merken dat we de laatste toeristen zijn, het winkeltje op de camping is beperkt open evenals het restaurant.

Morgen gaan we redelijk vroeg weg om de veerboot naar het vaste land te halen. We willen als het even meezit in Duitsland overnachten om dan zondag in de middag weer thuis te zijn.

PA020664 (1)

Resumé

We hebben een mooie ontspannen vakantie gehad. Voor mij was het heerlijk om niet de verantwoording voor de tocht te hebben en gewoon als deelnemer mee te kunnen varen.

Door de corona maatregelen waren we laat in het seizoen, wat als voordeel had dat het overal rustig was. Nadeel is wel dat het s ’avonds vroeg donker iwordt om deze tijd en dat iedereen dan toch vroeg de tent in duikt.

PA020675 (1)