Kroatië

Voorwoord

Het kajak jaar van 2021 is net als zijn voorganger anders gestart dan iedereen had kunnen voorspellen. De corona crisis houdt nog steeds de wereld in zijn greep en we bevinden ons nog steeds in het midden van een pandemie. Gelukkig zijn er in Nederland steeds meer mogelijkheden en mogen we weer met kleine groepjes het water op.

Helaas zijn mijn geplande buitenlandse zeereizen naar Schotland geannuleerd en mijn reis naar Kroatië is uitgesteld tot het einde van het vaarseizoen. Deze reis naar het schiereiland Mali Lošinj aan de zuidkant van Cres stond al sinds het voorjaar van 2020 op de planning.

Gelukkig kunnen we nu met behulp van de corona app en vaccinatiebewijs wel naar Kroatië reizen. We zijn vroeg vertrokken uit Bolsward om te overnachten in Oostenrijk. Anders dan de vorige keer willen we nu een dag eerder aankomen op de camping, zodat we even kunnen acclimatiseren van de lange reis in de auto. Onderweg bedacht ik me vaak dat deze reis op de motor nog leuker zou zijn geweest, vooral als je kijkt naar alle mooie passen en kronkelwegen in de bergen.

Tijdens de voorbereiding zag ik op de lijst van deelnemers dat er veel zee instructeurs en tochtlijders zich hadden aangemeld voor deze reis. Als beginners hebben aangemeld geeft dat toch een vertrouwd gevoel, of misschien ook niet.

Voordat ik teveel uitweid en het hele verhaal al in het voorwoord vertel, zal ik me nu richten op de reis zelf.

De reis naar Kroatië

Wanneer je zo lang bezig bent geweest met de voorbereiding van een reis naar Kroatië, zoals wij deze keer, blijft er op een gegeven moment weinig meer over om te organiseren. De avond voor vertrek hebben we de auto al beladen, zodat we vroeg in de ochtend kunnen vertrekken. Vanuit Bolsward rijden we richting Hoogeveen om vervolgens via Duitsland naar Oostenrijk te rijden. Het voordeel van deze route is dat je het Roergebied en daarmee de grootste drukte kunt vermijden.

De vignetten zijn van tevoren digitaal geregeld, zodat we geen sticker op onze autoruit hoeven te plakken. Alle benodigde corona documenten liggen gereed in het dashboardkastje en zijn gedurende de reis niet meer uit de auto gehaald. Achteraf gezien hebben we bij geen enkele grensovergang onze corona pas hoeven te tonen. Zelfs bij het gasthof in Oostenrijk en het gasthof op de terugweg in Duitsland is er niet om gevraagd.

Kortom, de voorbereidingen voor deze reis waren tot in de puntjes geregeld en verliepen zonder enige problemen. Nu konden we ons volledig focussen op het genieten van onze kajakavonturen in het prachtige Kroatië.

22-9 01

Tijdens onze reis naar Kroatië hebben we onderweg in een gasthof in Oostenrijk overnacht. Bij de receptie werden we vriendelijk gevraagd of we gevaccineerd waren, maar tot onze verbazing hadden ze geen idee hoe ze dit zouden moeten controleren. Desalniettemin hebben we genoten van ons verblijf en hebben we ons klaargemaakt voor de lange reis naar onze uiteindelijke bestemming.

De reis naar Kroatië was behoorlijk lang, we moesten ongeveer 1000 kilometer afleggen om in Oostenrijk te komen. Op de tweede dag moesten we nog zo'n 500 kilometer rijden, maar dit kostte ons de hele dag vanwege de tol tunnels, de smalle wegen in Slovenië en Kroatië en een omleidingen die niet helemaal duidelijk was aangegeven. Ook de overtocht met de veerboot kostte tijd.

22-9 02

Aan het einde van de tweede dag bereikten we onze camping na een lange reis. Het opzetten van onze tent bleek nog een uitdaging te zijn, aangezien de ondergrond zo hard was dat de haringen er niet in te krijgen waren. Gelukkig hadden we sneeuwpennen bij ons en een goede steen konden we gebruiken als hamer, waardoor we toch onze tent konden opzetten.

Al met al was de lange reis de moeite waard. We hebben genoten van ons verblijf in Oostenrijk en zijn blij dat we nu in Kroatië zijn. We kijken uit naar de rest van onze vakantie en hopen dat we nog veel mooie ervaringen zullen opdoen.

Camping "Village Poljana"

XKRG1451
  • Ruime terrassen camping met veel campers.

  • Schoon en modern sanitair (wel een wandeling de heuvel op).

  • Redelijke camping winkel aanwezig (beperkte openingstijden in voor- en naseizoen).

  • Geld automaten aanwezig.

  • De camping heeft een eenvoudig restaurant.

  • De ondergrond op de veldjes zijn van aangestampt grind, dus rotspennen en een hamer zijn welkom.

  • Bij het strand staat een zoetwater douche, zodat je de uitrusting goed kan afspoelen. Ook staat er een soort omkleedhokje.

  • Ook niet onbelangrijk, de camping is s ’avonds rustig. Het is een goede familie camping.

Bovenstaand vindt u kort samengevat de ervaring van mij op de camping. Het is belangrijk om op te merken dat de ervaring van ieder individu kan verschillen. Bij aankomst werden de we  goed geholpen en was het geen probleem dat we een dag eerder aankwamen dan gepland. Het personeel bij de receptie was zeer behulpzaam en flexibel. Het viel op dat Han en Arie al op de camping waren en de mij direct herkende van eerdere ontmoetingen. Han herinnerde zich nog de "A.P.D." dagen .(Staat voor “Addie plaag dag”) die ik tijdens mijn opleidingen bij de N.K.B. meemaakte.

Nadat de tenten waren opgezet, hebben we nog snel even het water opgezocht om af te koelen en de vermoeidheid van de lange reis weg te spoelen. Na terugkomst was er tijd om koffie te zetten en te koken. Het werd vroeg donker vanwege het late seizoen.

We zijns blij met de mooie weersomstandigheden en de temperatuur van het water.

24-01

Eerste lancering en direct om, gelukkig is er geen bewijs van en bijna niemand die het gezien heeft.

Ik geeft aan dat ik alleen maar hier ben om mee te varen, maar dat het toch een uitdaging zal zijn om niet te letten op eventuele fouten en verbeterpunten tijdens het varen. Desalniettemin is het mijn vakantie en zal ik mijn best doen om mij daar niet door te laten afleiden.

Vrijdag 24 september.

Vandaag draait alles om actief acclimatiseren. Dat betekent dat we niet stil hoeven te zitten, maar wel rustig aan mogen doen. Na een heerlijke nachtrust en het genieten van een prachtige zonsopgang onder het genot van een goed ontbijt en een kop koffie, is het tijd om onze uitrusting op orde te brengen.

Ons plan voor vandaag is om de omgeving per kano te gaan verkennen. We zullen geen lange afstanden afleggen, maar vanaf de camping stuurboord uit richting de Augusti Baai varen. Hier bevindt zich het mooie stadje Mali Losinj.

Natuurlijk zullen we ook onze natte oefeningen doen. Je weet immers maar nooit wat er van je gevraagd wordt.

Addie 24-01

Natuurlijk zullen we ook onze natte oefeningen doen. Je weet immers maar nooit wat er van je gevraagd wordt. Bovendien vinden we het gewoon leuk om te spelen met onze kajaks. De temperatuur is zeer aangenaam en het zeewater is verfrissend. Hoewel Noorwegen en Schotland prachtige plekken zijn, kunnen we hier ook zeker van genieten.

Informatie "Mali Losinj"

24-05

Mali Losinj ligt in de Augusti baai (de grootste gesloten baai van deze groep eilanden), aan de zuidkant van de Losinj baai. Door de ligging is het uitgegroeid tot een belangrijk nautisch- , handel- , en tegenwoordig een toeristisch centrum.

Het is de grootste eiland-stad aan de Adriatische kust. Mali Losinj werd voor het eerst in de 12de eeuw genoemd, toen twaalf Kroatische families naar het eiland Losinj kwamen, om precies te zijn aan de oostelijke kust van Sint Martin baai.

In de 19e eeuw werd de "kleine stad" een nautische stad vanwege de zee en de jachthaven activiteiten. Dit stadje is versierd met talloze natuurlijke schoonheden evenals talrijke historische bezienswaardigheden die getuigen over het turbulent verleden.

Aankomst van de groep en voorstelling

Tegen de avond komen de eerste deelnemers van onze groep aan, na een ontspannen dag. Bij het zien van hun vermoeide gezichten ben ik blij dat we besloten hebben om een dag eerder te vertrekken en zo alvast te beginnen met het onthaasten. Dankzij de twee reisdagen zijn we goed uitgerust en hebben we een heerlijke, ontspannen dag achter de rug.

Na de avondmaaltijd is het tijd voor de officiële voorstelling van de groep. Het valt meteen op dat het een ervaren groep is, met maar liefst vijf instructeurs. Ook de andere deelnemers hebben veelbelovende ervaringen op hun naam staan.

24-07

Voorbespreking dagtocht

Met een goed glas wijn in de hand wordt de dag van morgen besproken. We hebben een dagtocht voor de boeg met aan het einde een demo drills en skills, gericht op reddingen en veiligheid. Het belooft een interessante en uitdagende dag te worden. Het vertrek is niet al te vroeg gepland, zodat degenen die het nodig hebben kunnen genieten van een rustige ochtend en wat langer kunnen uitslapen. We kijken ernaar uit om samen deze nieuwe uitdaging aan te gaan.

Zaterdag 25 september

Vandaag is de enige dag waarop we onze wieltjes nodig hebben. We starten aan de overkant van de camping, in de prachtige baai en we eindigen de dag op het strandje van de camping.

Het instappen verloopt soepel, hoewel er altijd wat oponthoud is wanneer je met een groep bent en iedereen elkaar nog moet leren kennen. We varen rustig uit en genieten van de kalmte van de zee en het weer. Onderweg stoppen we bij twee prachtige strandjes en een gezellig restaurantje.

Het is een ontspannen dag voor ons allemaal. Het heldere, warme water nodigt uit tot een verfrissende duik en in het heerlijk schijnende zonnetje.

 

01 zaterdag 25-09 12,2NM

Gevaren route 12,2 NM.

25-12
25-19
25-26

Zondag 26 september.

Mali Losinj - Osor.

Het einddoel van vandaag is het historische plaatsje Osor, dat zeker een bezoekje waard is als het weer meezit. We zullen hier halt houden bij een camping die prachtig gelegen is aan het water, maar waar je wel een kleine klim moet maken met je uitrusting om op het trekkersveldje te komen. Maar het adembenemende uitzicht dat je hierbij cadeau krijgt, maakt deze inspanning meer dan de moeite waard.

Zoals je van deze tocht mag verwachten is het weer prima, zon en weinig wind. De zee is kalm en de tocht niet al te lang. Voor iedereen dus goed te doen. Wel schijnt het de bedoeling te zijn dat de rustplaatsen indien mogelijk een hoog sorbet gehalte moeten hebben. Dit doel wordt de gehele week wel aardig gehaald.

Het is mooi en afwisselend varen langs de kust, het is vrijwel overal mogelijk om met een klein beetje moeite aan te landen. Op sommige stukken zijn er wel scherpe rotsen, maar je hoeft niet ver te varen om een redelijk strandje te vinden tussen deze ruwere stukken van de kust.

02 zondag 26-09 10,4NM

De gevaren route 10,4 NM.

Na een mooie dag varen zijn we aangekomen bij de camping, waar we geland zijn op een smal kiezelstrandje. We hebben onze uitrusting uit de kajak gehaald en alles de heuvel opgesjouwd naar het trekkersveldje. De camping zelf is prima, met goed sanitair (alweer een heuvel op) en een kleine supermarkt met een bakker die in de ochtend open is. Hoewel we alles bij ons hebben en op dit moment niet afhankelijk zijn van een winkel, kan het toch handig zijn om hier wat extra proviand in te slaan.

Tijdens het koken begon het al snel donker te worden en er bleek een zwaar onweer op komst te zijn. Het werd een heus spektakel van vuur en donder, vlak boven ons hoofd. Gelukkig was ik net klaar met koken toen het noodweer losbarstte. We zijn snel de tent ingedoken met een goede warme maaltijd en een bak koffie om ons te verwarmen.

Ondanks het onverwachte noodweer hebben we een mooie dag gehad en zijn we klaar voor de uitdagingen die morgen op ons pad zullen komen.

Maandag 27 september

27-03

Osor - Unije

Na de zware regenbuien van gisterenavond is het nu gelukkig rustig weer. Hoewel het in eerste instantie bewolkt is, is er vrijwel geen wind. We maken ons klaar voor vertrek en moeten eerst onze kampeerspullen weer naar de kajak sjouwen. De één gebruikt een karretje van de camping, de ander loopt gewoon met zijn of haar spullen naar beneden. We nemen nog even de tijd om de bakker op de camping te bezoeken voor een lekker tussendoortje voordat we te water gaan.

Het doel van vandaag is het dorpje Unije op het gelijknamige eiland "Otok Unije". Een uitdagende tocht, maar met het rustige weer van vandaag moet het goed te doen zijn. We zijn benieuwd naar wat dit eiland ons te bieden heeft en kijken uit naar de avonturen die we vandaag zullen beleven.

27-07

We vervolgen onze tocht langs de noordzijde van het eiland "Otok Losinj" richting het westen. Onderweg komen we een drijvende viskwekerij tegen die iets kleiner is dan die je in de Noorse Fjorden ziet. Terwijl we de kwekerij naderen, denken sommigen van ons een dolfijn te zien. Maar bij nader inzien blijkt het een duiker te zijn, uitgerust met een snorkel en duikflessen op zijn rug. Hij is duidelijk niet blij met onze aanwezigheid en laat ons weten dat we in verboden gebied varen. We willen geen problemen veroorzaken, dus we verleggen onze koers naar het uiterste puntje van het eiland.

Na het ronden van de noordzijde van het eiland, varen we nog een stuk langs de zuidkust. Hier bestaat de kust uit steile rotsformaties die adembenemend mooi zijn. We genieten van het uitzicht en de prachtige natuur om ons heen.

27-12
27-14
27-19

De kust bestaat hier uit steile rotsformaties die adem benemend mooi zijn. Deze verscheidenheid  aan verandering van de kustlijn maakt dat het varen hier een beleving op zich.

De oversteek van “Otok Losinj” naar “Otok Unije” is doordat het vrijwel windstil is voor mij een beetje saai, geen golven, geen surf, helemaal vlak. De oversteek is een kleine 3 NM, waarna we onder de westkust lansgs naar het zuiden varen.

Eenmaal aangekomen in het dorpje Unije, ervaren we de rust en stilte van een autovrij eiland. Het voetbalveld waarop we mogen kamperen, ligt direct aan het strand en biedt een prachtig uitzicht op de zee en de omliggende bergen. De dixi toiletten zijn netjes en schoon, waardoor we ons geen zorgen hoeven te maken over het gebrek aan sanitaire voorzieningen.

03 maandag 27-09 10,8NM

De gevaren route 10,8 NM.

We besluiten om het dorpje te verkennen en een paar gezellige restaurantjes waar we heerlijk eten. Het winkeltje is inderdaad maar op bepaalde tijden open, maar gelukkig hebben we genoeg voorraad bij ons. Al met al is Unije een heerlijke plek om even helemaal tot rust te komen en te genieten van de prachtige natuur. We kijken uit naar wat morgen ons brengt tijdens onze volgende etappe van deze tocht.

Dinsdag 28 september

Het is nog donker wanneer ik ontwaak. Ik kleed me rustig aan om de anderen niet te storen. Voor mij is dit één van de mooiste momenten van de dag. Ik wandel langs het water en zie hoe de natuur langzaamaan ontwaakt bij zonsopgang.

Na mijn wandeling pak ik mijn brander en ontbijtspullen en ga ik naar het strand om te ontbijten en te genieten van een warme kop koffie. Het is echt een genot om dit alles bij elkaar te hebben.

Na het ontbijt gaan we naar de lokale bakker en krijgen we onze dagelijkse briefing voordat we vertrekken. We varen eerst oostelijk van het eiland Unije richting het zuiden. Aanvankelijk merken we niet eens dat er een redelijke westenwind staat omdat we nog beschut zijn door het eiland.

Maar wanneer we het eiland verlaten, worden we geconfronteerd met de wind en de golven. Hoewel het geen groot spektakel is, is het wel leuk. We moeten een kleine oversteek maken van 1 NM, waarbij de golven min of meer dwars op de boot staan. Na de oversteek komen we aan bij het eiland Vele Srakane. Hier hebben we de keuze om oostelijk uit de wind te blijven of westelijk door de golven te gaan. Gelukkig kiezen we voor de uitdaging van de golven.

Srakane

Uitstapplek Skarane

Wanneer we bijna aan het einde van het eiland zijn, gaan we aan wal voor koffie, brood en andere benodigdheden. Het uitstappen is even een klein obstakel, omdat de wind hier volop in de haven waait. Maar goed, minimaal ZV hé. Kniediep uitstappen.

Na de pauze vervolgen we onze reis tussen de eilanden Vele Srakane en Male Srakane naar het zuidwestelijk gelegen eiland Susak. Hier zullen we ook overnachten op het strand. Om hier te komen moeten we een oversteek maken van ongeveer 3,5 NM, met de wind in onze rug. Dit geeft ons de mogelijkheid om te surfen en van het avontuur te genieten.

Het strandje waar we aanlanden is eigenlijk de enige plek op dit eiland waar wildkamperen is toegestaan en waar je gemakkelijk uit je kano kunt stappen. Het is jammer dat het zo vroeg donker wordt, want het is werkelijk een idyllische plek.

Bijna iedereen kookt vandaag voor zijn of haar eigen tent, maar er zijn toch een paar culinaire avonturiers die na een stevige wandeling een restaurantje hebben gevonden dat nog open was. Het is mooi om te zien hoe iedereen zijn eigen manier heeft om van deze reis te genieten.

04 dinsdag 28-09 11NM

Gevaren route 11 NM.

28-14
28-15
28-19
29-08

Woensdag 29 september.

Osak - Ilovik

Vandaag is het rustig weer, zonder een zuchtje wind. We maken een saaie oversteek van 6 NM naar het prachtige eiland Losinj. De zee is kalm en het lijkt erop dat ons groepje kanovaarders de enige is op het water.

Onze koers is recht op het pittoreske dorpje Belverder gericht, waar we bij een charmant restaurantje in de tuin aanleggen. Helaas zijn niet alle lekkernijen meer verkrijgbaar (geen ijs), aangezien het toeristenseizoen inmiddels is afgelopen. Er zwerven nog enkele andere kanovaarders rond en mensen die de luxe hebben meer vrije tijd te kunnen besteden dan de gemiddelde mens (wij dus).

29-13

Hoewel ons gezelschap klein is en het niet druk is bij het restaurant, is het voor de bediening nog een uitdaging om de bestelling van iedereen op tijd te serveren. Om deze reden besluiten we om met een kleinere groep verder te varen en ergens op een strand te wachten op de rest.

De kustlijn hier is ruiger en er wordt gefluisterd over een kleine grot die zich hier ergens zou bevinden. Dit wordt dan ook onze volgende uitdaging - het vinden van de grot. Zoals bij elke uitdaging, is het moeilijk te bepalen wat en waar je precies moet zoeken. Uiteindelijk vinden we iets wat nog het meest op een grot lijkt en we maken er dan ook een foto van om deze bijzondere ervaring vast te leggen voor iedereen.

Ilovik

Onze bestemming voor vandaag is het pittoreske eilandje Ilovik, waar we de komende twee nachten zullen verblijven. Het eiland heeft een aantal restaurantjes en een kleine supermarkt. Echter, ik heb al lang ontdekt dat ik zelf beter kan koken dan wat hier geserveerd wordt. Daarom zal ik bij onze tent koken, hopelijk gezonde en vaak vegetarische maaltijden.

Onze kampeerplek biedt perfecte beschutting, maar de ondergrond is net zo hard als beton. Het was een mooie dag, al was de oversteek een beetje saai. Maar ja, je kunt niet alles hebben.

05 woensdag 29-09 13NM

Gevaren route 13 NM.

Donderdag 30 september

Vandaag staat de ronde van het eiland Ilovik op ons programma. Er staat een stevige wind waar we  aan de alleen noordwest kant van het eiland plezier van zullen hebben. Hier staan flinke golven die in vaktermen als zeewaardig mogen worden beschouwd.

Niet iedereen gaat mee, wat verstandig kan zijn voor de één en noodzakelijk voor de ander. Hoe dan ook, het is een leuke tocht met eindelijk stevige golven. Het weer is prachtig, veel zon en met een vlakke zee in de luwte van het eiland (en dat is het grootste deel van de tocht).

Morgen is onze laatste dag en ik denk niet dat het een heel lange tocht zal zijn, dus kunnen we nog mooi onze zoute kleding uitspoelen. Maar dat is voor morgenmiddag.

06 donderdag 30-09 6,8NM

Gevaren route 6,8 NM.

Vrijdag 1 oktober

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ilovik – Mali Losinj.

Vandaag is de laatste dag van onze vaartocht en we keren terug naar de camping waar onze auto staat. Hoewel de wind is gaan liggen, zijn er nog steeds mooie golven te zien tijdens het eerste stuk van onze route. Het is opnieuw een prachtige tocht geweest.

Voordat we onze eindbestemming bereiken, maken we nog twee karakteristieke stops die typerend zijn geweest voor deze reis. De eerste stop is op een plek waar het lastig uitstappen is en waar het vrijwel onmogelijk is om droog te blijven. Desalniettemin is het de moeite waard om even uit de boot te stappen en deze bijzondere plek te verkennen.

Onze tweede stop is in het schilderachtige dorpje Veli Losinj, met een prachtig centrum dat gemakkelijk per boot te bereiken is. Hier worden excursies aangeboden om met een rib-boot dolfijnen te spotten, wat tijdens het toeristenseizoen booming business is.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
07 vrijdag 01-10 10,2NM

Gevaren route 10,2 NM

Met het einde van de vakantie in zicht, is het laatste stukje naar de camping inmiddels bekend terrein geworden. We hebben deze route al meerdere malen afgelegd aan het begin van de week. Bij aankomst op de camping nemen we nog de tijd voor wat leuke natte oefeningen voordat we onze uitrusting afspoelen en te drogen leggen in de zon. Zo kunnen we deze met een gerust hart opbergen voor de terugreis. We plaatsen onze tent weer op dezelfde plek als waar we deze vorige week hebben opgezet.

We hoeven vandaag niet te koken, want er is een slotdiner voor ons geregeld op de camping. Hoewel het nog steeds mooi weer is, merken we dat we de laatste toeristen zijn op deze plek. Het winkeltje en restaurant op de camping zijn beperkt geopend.

Morgen vertrekken we redelijk vroeg om op tijd de veerboot naar het vasteland te halen. We plannen om in Duitsland te overnachten, zodat we op zondagmiddag weer thuis kunnen zijn. Het einde van onze vakantie nadert, maar we zijn blij met de vele mooie herinneringen die we hebben kunnen maken tijdens deze reis.
 

PA020664 (1)

Resumé

We hebben een prachtige en ontspannen vakantie achter de rug. Voor mij persoonlijk was het een verademing om niet de verantwoordelijkheid voor de hele tocht te dragen en simpelweg als deelnemer mee te kunnen varen.

Dankzij de corona-maatregelen waren we laat in het seizoen op pad gegaan, wat als voordeel had dat het op alle plekken rustig was.

PA020675 (1)

Helaas heeft dit ook als nadeel dat het in de avonduren vroeg donker wordt en dat iedereen al snel zijn of haar tent opzoekt. Desalniettemin hebben we volop kunnen genieten van de prachtige omgeving en hebben we mooie herinneringen gemaakt tijdens deze reis. Ik kijk dan ook met veel plezier terug op deze vakantie.