Voorwoord

De voorbereiding en de reis naar Noorwegen.

Het eerste plan was om zelf de reis naar Noorwegen te regelen en de tocht te plannen van Stavanger naar Bergen. Ik ben in december op het spoor gezet van een min of meer georganiseerde kajak reis met dezelfde startplaats en einddoel die ik ook voor ogen had. Dus waarom dan zelf doen. Ik vond het ook wel eens fijn om niet alles te hoeven regelen.

Zodoende hebben we dus besloten om ons aan te sluiten bij deze groep. We zien wel wie er mee gaan, het zijn tenslotte mensen die het zelfde doel voor ogen hebben als wij. Zee kajakken!

In de loop naar het vertrek toe krijgen we informatie over het aantal mensen dat met ons mee gaat. De groep bestaat uit eindelijk uit 6 personen. Wij gaan met zijn drieën in de auto naar Hirtshals in het noorden van Denemarken. Hier gaan we met de veerboot naar Tavanger (vlak bij Stavanger).

09
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Na de kennismaking gaan we in het dorp gezamenlijk uit eten en doen we een voorstel rondje. Het ijs is snel gebroken en we bereiden ons voor op de reis met de veerboot. Dus kajaks van de auto’s, volpakken en lopend naar de veerboot. We mogen wel de auto’s zo dicht als het maar kan bij de poort parkeren, maar dan nog is het een stevig stukje wandelen met een volle kajak.

Eenmaal aan boord zoeken we onze hut op en nadat we opgefrist zijn gaan we als groep in een van de verblijven zitten. Hier worden de gesprekken voort gezet die we in het restaurant begonnen waren. Dan op tijd naar bed, morgen is het vroeg op. Om 07:00 uur moeten we weer van boord af. De vakantie is nu echt begonnen.

10

Tavanger – Lamholmen 15,9 n.m.

Vrijdag 11 juli.

Nautische gegevens:

HW Stavanger 10:18 + 80 LAT.
LW Stavanger 16:29 + 35 LAT.

kaart-1

Route Tavanger – Lamholmen

We zijn vroeg van de veerboot af en gaan eerst op zoek naar een goede plek om te water te gaan. Ook vullen we intussen de waterzakken en flessen met vers water. Het is de bedoeling dat we zoveel als mogelijk is wild kamperen. In Noorwegen geld het alleman recht, dus mag je overal staan als je maar niet op privé terrein gaat staan of dichter dan 100 meter van een woonhuis.

Het zweet staat al op mijn rug voordat we gaan varen, het is redelijk zwaar om allen kajaks op het strandje te krijgen. Voordat we vertrekken is er eerst nog een korte uitleg, waarna een discussie ontstaat over de veiligheid.

Hier is uit eindelijk de tochtleider verantwoordelijk voor. Wij gaan gewoon zoals we dat gewend zijn zo veilig mogelijk gekleed de zee op, wat anderen doen moeten ze zelf maar weten. Men is gewaarschuwd bedenk ik mij maar. Ik heb me voorgenomen om een deelnemer te zijn en niet een tochtleider.

Het water is een ongeveer 15 °C en de lucht temperatuur ± 18 °C. Er staat nauwelijks wind. De voorspelling is 2 bft uit W tot ZW. een vlakke zee dus.

Het eerste gedeelte gaat naar het dorpje Sunde, waar een paar mensen eerst nog wat boodschappen moeten doen om de dag door te kunnen komen.

De route die we volgen is vanaf Tavanger naar Sunde, dan door het Håsteinfjorden naar het Byfjorden die we oversteken naar het eiland Mosteroy.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

De natuur is zoals je mag verwachten van Noorwegen langs de kust ruig. De twee pauzes die we houden zijn voor ons doen erg lang, maar we zijn niet alleen, dus gewoon meedoen.

Na de laatste pauze gaan we richting Mosteroy om in de buurt van het Utstein kloster te kamperen. Het is eerst even zoeken, maar ons oog valt op het onbewoonde eilandje Lamholmen. Deze eerste kampeerplek voldoet aan onze verwachting, een redelijk vlak grasveld en rust. We hebben uitzicht op de ondergaande zon boven de Noordzee.

De eerste dag zit erop, een lange dag die het koken voor de tent aangenaam maakt. Het geeft je rust en doordat we een aardige inspanning achter de rug hebben smaakt de maaltijd voortreffelijk. We sluiten de dag af met een goed glas wijn. Hoe slecht kan je het hebben. Extreem mooi weer voor Noorwegen en zelfs het zeewater is redelijk van temperatuur.

Lamholmen Geitunoen 15,4 n.m.

Zaterdag 12 juli.

Nautische gegevens:

HW Stavanger 11:10 + 84 LAT.
LW Stavanger 17:17 + 32 LAT.

De wind is vandaag ZW 2 bft., de lucht temperatuur is 22 °C en het water is ongeveer 16 °C.

kaart-2

Na de ochtend routine (voor mij dan), zee-douche (wassen/zwemmen in de koude zee). Ga ik ontbijten, inpakken en mij zelf gereed maken om te varen. De route die we vandaag gaan volgen is gisterenavond door gesproken en is dus duidelijk.

Grofweg varen we de route: Lamholmen oversteek Boknafjorden 4,7 nm. zuid van het eiland Bokn, daarna oversteek Karmsundet 3,6 nm naar het dorp Skundeneshavn en verder naar een geschikte kampeerplek Geitunoen. Het plan is om bij de vuurtoren “Geitungen Fyr” te overnachten.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Door het rustige zonnige weer zijn het betrekkelijk eenvoudige oversteken met de stroming dwars op de boot. Ook is er ondanks dat dit een drukke scheepvaart route is weinig scheepvaart. Dit zal wel door het weekend komen denk ik.

Na de eerste oversteek zoeken we een plek om te rusten. Een idyllisch plekje in een baai op de rotsen. We vervolgen onze tocht voor de tweede oversteek. Ook deze oversteek is rustig. De zee is extreem vlak. We landen na de tweede oversteek in het dorp Skundeneshavn. Hier kunnen we vers water halen en even naar een supermarkt.

Na deze pauze is het tijd om naar de kampeer plek te gaan en ons kamp op te bouwen. Bij het vuurtoren eiland aangekomen blijkt dat we een stijl stuk tegen de rotsen met veel grote keien moeten beklimmen op op het kampeer veld te komen. Dit lijkt het merendeel van de groep niet een goed plan.

Er wordt besloten om verder te zoeken. Dit valt niet mee, de kust is ruig en er zijn eigenlijk geen goede landing plaatsen. Uit eindelijk komen we bij een plek uit waar we met wat moeite aan de wal kunnen komen. Dit is wel een wildkampeer plaats voor Diehards. Ik had er geen moeite mee, maar niet iedereen was blij met het sompige taai begroeide stukje land. Uit de wind was het voor sommigen ook afzien tussen de knoetjes. Ook hier had ik geen last van.

Verder gaan is geen optie, dus tent opzetten of op de rotsen blijven slapen is de enige keuze die er overblijft. Mijn tent is op zichzelf staand, dus ik zet de binnentent op een zacht stuk en heb heerlijk geslapen. Anderen zijn op de rotsen blijven slapen.

Zoals altijd zorgt de tijd voor de juiste oplossingen en na een zwempartij en een goede maaltijd is iedereen toch min of meer tevreden.

Het was een lange dag en de twee oversteken waren aan de saaie kant, dit komt voornamelijk door het super goede weer, dus een vlak zeetje.

06
07
08

Geitunoen Maryo 11,2 n.m.

Zondag 13 juli.

Nautische gegevens:

HW Stavanger 11:58 + 88 LAT.
LW Stavanger 18:02 + 29 LAT.

kaart-3

Het is een mooie zonsopgang deze morgen. En daar ik alleen in de binnentent heb opgezet kan ik dit in alle vroegte mooi zien. Het is echt genieten uit je slaapzak vandaan. Het is zo vroeg licht dat ik nog wel een paar uur kan slapen. Het ontbijt gebruiken we op de rotsen langs het water. Ik sjouw eerst mijn tent en slaapzak van de berg af voor ik begin met koffie zetten. De dames liggen nog te doezelen op de rots. (ze hebben buiten geslapen zonder tent).

Nadat alles is ingepakt laten we de boten stuk voor stuk te water. De rotsen zijn glad en de boten zwaar. Terug het water in gaat overigens wel een stuk eenvoudiger dan gisteren de boten uit het water vandaan halen en op de rotsen sjouwen. De zwaartekracht werkt nu mee in plaats van tegen.

Als dit klaar is gaan we onderweg richting het Noorden. Zoals altijd komen we nu langs mooie kampeerplekken. Hadden we dan door moeten varen? Nee natuurlijk niet, we waren gisteren lang genoeg onderweg geweest en dan nog één of twee uur doorvaren was gewoonweg geen optie.

De kust is ruig, maar het is wel een stuk minder ruig dan in Schotland. Het heeft denk ik ook te maken dat hier meer mensen wonen. We varen tussen de rotsen door en langs grote open stukken. De eerste rustplaats die we aandoen is het strand bij Laksodden. Een strand is hier wel zeldzaam. We nemen het ervan, het is heerlijk toeven in de zon.

Het tweede gedeelte varen we verder langs de kust naar het Noorden en landen dan op het strand van Akrahamn. Dit is een voor Noorwegen druk bezocht strand. Het laatste stuk komen we weer meer rots eilanden tegen en zoeken aan de westkant een kampeer plek. De lokale bevolking wijst ons een kampeer plek aan de oostkant van het eilandje Maroya aan en dat is een uitstekende plaats.

Bij aankomst zitten er mensen te BBQen, maar die hebben geen bezwaar dat wij hier willen kamperen. We krijgen zelfs een broodje met braadworst aangeboden. Dit gaat er bij ons wel in. Als de tenten staan ga ik nog even terug het water in om te rollen en wat drils en skils te oefenen.

Vandaag was het een mooie rustige vaardag zonder grote golven en of stromingen. We hebben ook ruim voldoende rust momenten gehad en aan het eind van de dag een goede kampeerplaats, al moesten we daar wel even naar zoeken. Deze plek kan voor niemand een probleem zijn, een eenvoudige lage landingsplaats die vlak is en een goed relatief vlak grasachtig veldje om je tent op te zetten. De rotsen beschermen je hier voor de wind uit het westelijke kwadrant.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
11
13

Maroya Haugesund 14,4 n.m.

Maandag 14 juli.

Nautische gegevens:

LW Stavanger 06:27 + 26 LAT.
HW Stavanger 12:44 + 89 LAT.
LW Stavanger 18:46 + 29 LAT.

kaart-4

Dit was weer een uitstekende kampeerplek. Mooi rustig en als de winkels open zijn is het een kwartiertje varen naar de overkant om inkopen te doen. Vandaag gaan we weer verder naar het noorden. De wind is komt uit het noorden en is 4 Beaufort. Dus tegen!

We kunnen redelijk beschermt tussen de rotsen en de kleine eilandjes door varen. Het gebied is ruig, maar wel anders dan in Schotland. We hebben doordat we ook de stroming tegen hebben zelfs af en toe de kans om te rock hoppen. In de vernauwingen staat een redelijke sterke stroming, waar we gebruik van kunnen maken om met de opkomende golven over de rotsen te varen.

De eerste pauze kunnen we in een baai nemen op een privé terrein. (met toestemming). Het is regenachtig, maar we zijn hier goed beschermd tegen de wind. De bewoners vinden het wel mooi om zo’n groep kajakkers op bezoek te hebben.

Ze vragen honderd uit. Voor ons is het ook een voordeel, zo kunnen we mooi informatie opdoen over de rest van onze tocht vandaag. De man die ons te woord staat weet ons te vertellen dat de oversteek naar het eiland Soroya met de noord tot noordwesten wind geen enkel probleem is. Het eiland zorgt ervoor dat de wind weinig vat op het water kan hebben, dus de golven zullen meevallen.

Dit blijkt ook wel, de oversteek naar het eiland Soroya is eenvoudig. De afstand is iets meer dan 1 n.m. In het dorp houden we de tweede pauze op een terras van een restaurant dat overigens gesloten is. Maar we krijgen toestemming om hier te eten. De uitbaatster heeft zelfs nog een thermoskan met koffie voor ons. Wel je eigen mok meenemen.

Het laatste stuk varen we tegen de stroom in. Tijdens de oversteek naar Haugesund staat de stroming sterk dwars. De aanloop naar dit stadje is ook vrij lang en saai. We varen eerst door naar Haugesund om door de stad terug te varen richting de camping. Ook hier is het zoeken naar een goede plaats om aan te landen. Die vinden we in een kleine baai bij een kleine watersport of vis vereniging. Het is een natuurlijke haven die beschut is tegen de zee.

We trekken hier de boten aan de wal en lopen naar de camping. Het is een paar honderd meter lopen met de kajaks op de wielen. Vandaag hebben we een echte douche en de mogelijkheid om wat kleding te wassen.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
17
15
16

Haugesund Langevag 14,9 n.m.

Dinsdag 15 juli.

Nautische gegevens:

LW Stavanger 07:11 + 25 LAT.
HW Stavanger 13:30 + 89 LAT

kaart-5

Het is regenachtig en het zicht is matig en soms slecht.
De wind is 4 bft uit het ZZO.

Eerst maken we weer de wandeling terug naar het haventje en laten de beladen boten te water. We varen na het verlaten van Haugesund verder richting het noorden. Deels worden we beschermd door de rots eilandjes en deels varen we over open zee. Met de wind half in de rug is dit niet een moeilijk.

We pauzeren kort bij de vuurtoren van Ryvarden. Het is een lastige plek om uit te stappen, omdat er weining ruimte is. Het water komt op dus besluiten we om bij de boten te blijven. Een enkeling gaat wel naar de vuurtoren en laat ons bij de boten achter. Hier ontstaat terecht wat onvrede over.

De rustplaats is dusdanig dat je niet kan zitten en deels in het water staat. Nu is het ook niet erg warm, dus stil zitten is toch al geen optie. Na deze pauze varen we verder richting het “Bomlafjorden. We moeten het fjord oversteken, maar op advies en overleg varen we eerst nog een stuk door, zodat we niet door de stroming voorbij het eiland gezet worden.

Het bij komend voordeel van deze actie is ook dat de wind draait en het zicht weer helder wordt, wat de oversteek een stuk veiliger maakt. We varen naar Langevag (oversteek is 2,4 n.m.) waar we een verdiende lange pauze nemen met vier deelnemers.

Henk (de tochtleider) vaart met één deelnemer naar het stadje om inkopen te doen.

Na deze pauze komen we weer bij elkaar op een afgesproken rendez-vous punt en varen samen weer verder naar een recreatie strand waar een goede camping site is. De extra luxe is hier dat er een toilet hok staat.

Het is een idyllisch plekje met een mooi min of meer vlak veld met iets dat sterk op gras lijkt.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
19
20

Langevag Hiskje 13,5 n.m.

Woensdag 16 juli.

Nautische gegevens:

LW Stavanger 07:54 + 27 LAT.
HW Stavanger 15:01 + 83 LAT.

kaart-4

Na een nacht met maagproblemen starten we na een voor mij karig droog ontbijt voor de volgende tocht. We varen aan de oostzijde van het eiland Bomlo, dus aan de binnenkant. Eerst passeren we de zalm kwekerijen, waar de vissen actief springen om het rond strooiende voer op te kunnen vangen. Dit is een geweldig gezicht en gelukkig voor mij vinden de anderen dat ook, zodat het tempo erg laag ligt.

Het weer is goed, de wind ZZO 3 bft. die later aantrekt naar 4 bft. Het zicht is goed en het is zonnig en droog. Prima weer voor een tochtje.

Deze kant van de eilanden is groen en bebost. Dit heeft ook zo zijn charme, in één van de nauwe doorgangen houden we een pauze, zodat ik mijn getergde lichaam weer wat kan bijvoeren. Het eten blijft nu zitten waar het hoort en ik wordt zowaar weer wat fitter.

We varen door smalle door gangen en tussen Bomlo en Straumayo staat een tide race in de versmalling die “Langestraumen” wordt genoemd. Ik vind dit een geweldig stukje natuur en mooi om te varen. Dit is een stuk dat zeker niet had moeten ontbreken.

Wij hebben de tide race tegen, dus proberen we langs de kant een keerstroom te vinden om er doorheen te komen. Dit is redelijk goed te doen, al denkt een lokale bewoner dat het niet erg handig is wat we doen. Tja met een motor achter je boot is het eenvoudig commanderen.

Boven Bomlo varen we weer richting zee naar het westen om aan de oostkant van het eiland Hiskje een kampeerplaats te zoeken. Er is ook hier een recreatie strand met een groot redelijk egaal grasveld. Prima kampeerplaats.

25

Hiskje Kvalvag 20,9 n.m.

Donderdag 17 juli.

Nautische gegevens:

LW Stavanger 08:38 + 30 LAT.
HW Stavanger 15:49 + 80 LAT.

Er staat vandaag een harde wind WZW 4 beaufort. Later zal de wind iets afnemen. De temperatuur is prima en het is droog.

kaart-7

Na vertrek varen we tussen de rotsen beschermd voor de golven en de wind vanaf zee. Dit is wel het mooie van deze kust, er is eigenlijk altijd wel een mogelijkheid om veilig te varen.

De tochtleider wil tussen de rotsen door toch even buiten kijken, maar vaart dan ook direct door. Dit hadden we niet direct verwacht. Eenmaal buiten kunnen we niet meer terug er staan golven van 3,5 meter die erg onregelmatig zijn doordat de bodem hard en ongelijk is.

Het zijn geen brekende golven, dus eigenlijk gaat het water onder je op en neer. Er zit wel veel kracht in de golven. Het is wel grappig dat je met drie kajakkers achter elkaar op de rug van een golf kunt varen.

Door de steile rotsen komen de golven wel hard terug, beetje je boot laten beslissen wat hij wil. Als je die keuze überhaupt hebt. Na 2,5 n.m. kunnen we via een korte tide race weer terug in de beschutting komen.

Voor mij een leuk stukje, of iedereen er zo over denkt moeten de deelnemers zelf maar bepalen. Tot voorbij de eilanden Gisoya en Selsoy kunnen we beschut blijven varen.

Doordat de eilanden steil en hoog zijn kunnen we geen kampeerplaats vinden en zijn genoodzaakt om een oversteek van 5 n.m. te maken over het Sjelbornfjorden. We hebben de wind dwars van achteren en de stroming dwars, dus een stevige overtocht. Ook hier is geen goede uitstapplaats te vinden en we varen dus door naar Kvalvag. Hier mogen we achter een oude loods onze tenten opzetten na. De uitstap plaats is wat lastig, maar we hebben al aardig ervaring om op onmogelijke plaatsen uit te stappen en dan is dit een peuleschil.

Het was alles bij elkaar een lange zware dag met veel afwisseling in golven, wind en natuur. Dit is eigenlijk waar ik het voor doe, een beetje spanning en het triomferende gevoel dat je de wereld aan kan.

We hebben 20,9 n.m. afgelegd vandaag. Een lange vaardag die weer op een mooi plek eindigt. Gelukkig is het lang licht, zodat je het gevoel hebt dat je toch nog een redelijk lange avond hebt om ui voor je tent te hangen.

26
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Kvalvag Sandtorv 14,6 n.m.

Vrijdag 18 juli.

Nautische gegevens:

LW Bergen 10:06 + 26 LAT.
HW Bergen 16:34 + 133 LAT.

kaart-8

We starten rustig na de lange vaardag van gisteren. Er staat weinig wind vandaag en de eerste oversteek van1,3 n.m. is dan ook een makkie. We komen tussen rotsen en laveren hier wat doorheen om onze weg te vinden. Het is alweer een mooi gebied. We besluiten dan ook om hier maar direct een rust te nemen.

Als we deze eilanden verlaten moeten we een oversteek maken van 3 n.m. De wind begint nu aan te trekken en naar het NW te draaien. Het oorspronkelijke plan is om naar het vuurtoren eiland Marstein fyre te varen. Dit is nog eens een mijl of vier, maar wel tegen de wind, stroom en opbouwende golven in.

P1020019b

Dit lijkt mij geen goed plan. Ik overleg met mijn mede reisgenoten en leg de tochtleider voor dat we met de wind, stroom en golven mee het eiland willen gaan ronden. Dit wordt dan ook de nieuwe route. Het vaart een stuk meer ontspannen dan het scheppen tegen de stroom en golven in. Dit plan wordt algemeen aanvaard en geeft ook direct meer rust in de groep.

We varen naar het dorpje Bakkasund waar we een lange rust houden. Er is niet veel te beleven, maar de koffie en het gebak zijn voortreffelijk. Als we weer in de kajaks zitten, varen we oostwaarts ten zuiden van het Korsfjorden. Ook nu is het weer zoeken naar een redelijk geschikte plaats om te overnachten.

We doen nog even wat natte oefeningen met de gedachte dat we er bijna zijn. Dit pakt iets anders uit, maar we landen dan toch nog op een rustige plek die wel erg drassig is.

29
30

Mijn tent staat op zich zelf, dus plant ik hem op een rots. Dit voorbeeld volgen de meesten onder ons, want op de drassige grond tussen de muggen is niet echt een pretje.

We eten goed, genieten van de ondergaande zon en gaan morgen weer verder richting Bergen.

Sandtorv Nibben 12,2 n.m.

Zaterdag 19 juli.

Nautische gegevens:

LW Bergen 11:04 + 35 LAT.
HW Bergen 17:29 + 126 LAT.

kaart-9

Als we opstaan is het praktisch windstil, dit zal de rest van de dag ook zo blijven. Het is mooi weer en eigenlijk te warm voor Noorwegen.

We starten met een oversteek van 4,2 n.m. Er is geen scheepvaart, zodat we rustig naar de overkant kunnen varen. Als we het Korsfjorden zijn overgestoken zoeken we een pauze plek. Het is een stuk met grote keien, maar het is goed te doen om hier uit te stappen. Als we rustig van onze koffie of thee zitten te genieten worden we wel lastig gevallen door een lastig soort vliegen die venijnig steken weet ik uit eigen onder vinding.

Na de pauze gaan we het Raunefjorden in en weten we dat we nu niet meer op open zee komen. Dit geeft het meewarige gevoel dat de vakantie over is. We zitten in de aanloop naar richting Bergen. Hier is het een stuk drukker met recreatie vaart. Weekend en mooi weer lokt veel soorten recreanten het water op. Erg opvallend is wel dat er veel speedboten varen en dat het goed uit is met de rust die we gewend waren. Het is dus uitkijken geblazen.

De tweede pauze is ook op één van de vele eilandjes in het fjord en we worden hier gewaarschuwd voor de schapen, het schijnt dat die bijten. Wij hebben hier niets van gemerkt.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Als we weer varen wordt het ook tijd om onze water voorraad eens aan te vullen. Wat in de rustige gebieden geen enkel probleem opleverde wordt nu een uitdaging. We vragen opp verschillende plaatsen of we water kunnen krijgen, maar de meeste huizen zijn niet op het waternet aangesloten, dus de eigenaren moeten zelf ook water aanvoeren en dan is water geven aan een groep kajakkers niet dat gene wat ze in gedachten hebben.

Uit eindelijk vinden we een huis met aardige dames die ons graag van dienst zijn met water. Toch gelukt dus.

De kampeerplaats die we vinden lijkt privé terrein. We zoeken een eigenaar, maar kunnen niemand vinden. We zetten de tent maar op uit het zicht en laten het zijn beloop. Als we gereed zijn met de tent opzetten ga ik nog even oefenen met een paar deelnemers. Het water is niet erg warm, maar het is te doen. We hebben een rustige vaardag achter de rug met mooi weer, maar wel een druk vaargebied.

Nibben Bergen 14,4 n.m.

Zondag 20 juli.

Nautische gegevens:

LW Bergen 12:09 + 44 LAT.
HW Bergen 18:28 + 121 LAT.

kaart-10

Na het opruimen van ons kampement varen richting Bergen door het Byfjorden. Het is rustig en alleen onder de bruggen die we passeren staat iets van stroming achter de pijlers. Het is net als gisteren warm en vrijwel windstil. We rusten bij het dorpje Gravtal nadat we op een strandje zijn aangeland.

We nemen het ervan en na de pauze vervolgen we onze weg richting Bergen. Vlak bij de haven van bergen is een jachthaven, Sydnes, waar we onze tenten op mogen zetten.

We gaan eerst naar Bergen en zetten later de tent hier op als we in Bergen geweest zijn. Als eerste gaan we kijken waar we morgen moeten zijn voor de veerboot en hoe we hier zo dicht mogelijk aan de wal kunnen komen. We zien een steiger die hier geschikt voor is en vragen aan een jonge dame of we hier morgen mogen aanlanden.

Dit mag officieel niet, maar zegt ze het kan wel.om uit te zoeken waar de veerboot aankomt en hoe we morgen daar aan de wal kunnen komen. Plan gemaakt, we landen hier morgen en zorgen dat we snel van deze steiger af zijn om zo min mogelijk voor overlast te zorgen.

Nu varen we naar het historische gedeelte van Bergen. Een deel van de groep gaat de stad in, ik blijf met Elbrich achter om op de boten te letten. Ik ben al vaak in Bergen geweest en heb geen behoefte aan al die drukte. Als ons groepje terug is gaan we naar de jachthaven voor onze laatste overnachting in Noorwegen. Het is vlakbij Bergen en toch erg rustig en min of meer afgelegen.

De vakantie zit er bijna op.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Resumé

We hebben een fantastische trektocht gemaakt die voor iedereen met een redelijke conditie en het niveau van ZV, goed te doen is. Je met er rekening mee houden, dat je voor het overgrote deel moet wild kamperen.

Voor mij is dit geen probleem, ik vind het geweldig om wild te kamperen. Wel kan ik me indenken dat niet iedereen hier om staat te springen. Of er hotels langs de route zijn die wij gevaren hebben weet ik niet, maar campings zijn er niet. Alleen in Haugesund hebben we een camping gevonden.

De bootreis met de ferry’s is geweldig, de hutten zijn prima en het eten is erg goed verzorgd. Je kajak gaat mee voor de prijs van twee fietsen. De rederij rekent de lengte van je kajak, vandaar dus twee fietsen.

35
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

De totale afstand die we gevaren hebben is 147,4 nautische mille (271,5 km.) hierbij is de laatste en kortste afstand vanaf de kampeer plek naar Bergen (veerboot) niet mee gerekend.