Zweden 2012

Karlskrona.

Voorwoord.

Het eilanden rijk rond Karlskrona is een waar walhalla voor de zee kajakker. We hebben besloten om met onze vrienden groep dit gebied in het voorjaar eens te gaan verkennen. De reis ernaartoe is wel lang, maar de beloning aanzienlijk. Het is de moeite waard om deze reis te overwegen.

Het vertrek is op zaterdagmorgen 28 april vroeg in de morgen. Vanuit Bolsward gaan we met z’n drieën richting Groningen om in Stadskanaal onze andere twee kanomaatjes op te halen. We mochten weer de ons inmiddels vertrouwde kanokar lenen. Het is weer een hele organisatie om alles in de auto’s te krijgen, maar ook dit lukt weer. Het weer ziet er goed uit en we hebben er zin in. De camping en tevens uitval basis is ongeveer 1300 km. rijden en dat is een best eind.

Ronneby Camping is een mooie startplaats voor een kano kamp. Je kunt er beschut tussen de eilanden varen of kiezen voor een tocht op open zee. Wij starten eerst met een dagtocht en later voor een trektocht van een paar dagen. We mogen de auto’s laten staan op de camping.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA02

Zondag 29 april,

kaart 1

Eerst de algemene nautische gegevens:

Zondag 29 april EK 11:58 Lokale tijd.
VHF 81, Karlskrona MSI.
Het verval is ongeveer 15 cm, dus getijden stroming is hier niet van toepassing.

De eerste dag in Zweden gebruiken we om te acclimatiseren. Het was een lange dag in de auto gisteren en we waren laat op de camping. Dit heeft ook tot gevolg gehad dat we laat in de slaapzak lagen. Dus vandaag voor de meesten uitslapen. Ik ben daar niet zo van, maar ik kan dan mooi op mijn gemak eten en de plannen

We vertrekken als iedereen heeft gegeten en zijn of haar spullen gereed heeft om 10:30 voor een relatief korte tocht van 8 nm. De wind is NO 4 bft en toenemend ONO 5 bft. watertemperatuur is 6 °C en de lucht temperatuur is maximaal 15 °C.

We vertrekken vanaf het strand van de camping en varen tegen de klok in. Dit betekend dat we eerst naar open zee gaan. We gaan langs het eiland Torkö, Slädo, Arpö, hier gaan we om de zuid tussen Arpö en Arpokalv door. Dan richting een iets groter eiland Almö en binnendoor terug naar de camping.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERA

Het is een bijzonder gebied waar we nu varen, dit doet ons bijna vergeten dat we wel op zee zijn.Ik zie al snel dat we door de aflandige wind steeds verder de open zee op worden geblazen en ik besluit dan ook om de koers iets te verleggen. We gaan nu vlak onder de kust varen, zodat we in de beschutting van de eilanden komen. Dit is pas echt vakantie, je wordt er bijna lui van, het geluid van de wind en het water met een lekker voorjaarszonnetje. De golven zijn kort, maar wel stevig. We varen ten zuiden van het eilandje Aprö het Stutaflöten fjord in en landen voor de pauze aan op het eilandje Aprökalv. Aan de westkant zitten we uit de wind en we nemen het ervan.

Na de pauze vervolgen we onze weg door het fjord, wat afgewisseld wordt door groot water en nauwe doorgangen. Onderweg zien we nog meer zeekajakkers, die we later op de camping ontmoeten. Zij geven ons nuttige informatie over gebieden waar je niet aan land mag gaan vanwege het broeden van vogels hier. Je kan daar een behoorlijke bekeuring voor krijgen. Het blijkt dat dit hele gebied rond Karlskrona door veel zeekajakkers bezocht wordt.

Wij gaan nu eerst, nadat de onze spullen zijn uitgespoeld en hangen te drogen, voor de maaltijd zorgen. Iedereen heeft zoveel spullen mee genomen dat we de gehele week alleen maar brood hoeven te kopen. Dat scheelt winkels zoeken. We koken gezamenlijk met de spullen die we hebben. Het wordt dus elke dag een verrassing wat het gaat worden.

Maandag 30 april,

kaart 2

Het is een nacht met stormachtige wind, 8 bft. Goede test voor de tenten, maar s’morgens vroeg heb ik al besloten om de anderen maar te laten liggen. Het waait te hard om met de trektocht te beginnen. Gelukkig hebben we wel een dag speling. Het besluit valt in goede aarde bij de groep. Na het ontbijt en de koffie en nog meer koffie zakt de wind naar aanvaardbare krachten. We besluiten om ongeveer de zelfde route als gisteren te varen, maar nu met de klok mee en rond het eiland Almö.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

De wind is als we vertrekken NO 4bft. Water temperatuur is 6 °C en de lucht is 17 °C met veel zon. Al met al nog een mooie middag. We varen totaal 10,2 nm. Ook niet slecht. In het fjord is het varen goed te doen, al staat er op de open stukken wel een stevige zeegang, maar met de groep die allemaal ZV hebben of ZV waardig zijn is het geen enkel probleem. We kunnen zelfs op stukken surfen. Het is alweer een mooie tocht met zonnig weer. Misschien hadden we toch met de trektocht moeten beginnen, maar dat is zoals altijd achteraf. Morgen zien we wel weer, dit hebben we maar mooi gehad.

Dinsdag 1 mei,

kaart 3

De dag van de trektocht en er was nog iets met 1 mei. We pakken vandaag alle spullen die we mee willen nemen in de kajaks en de rest laten we in de auto achter. Het weer is goed, wind 3 bft uit het NO, die later wel sterk zal toenemen. De zon schijnt en niets kan ons meer tegen houden.

Ik laat Dirk de route bepalen met als taak om zoveel als mogelijk is beschutting te zoeken tussen de eilanden. Dan moeten er ook nog eens twee tegen de wind beschermde rustplaatsen komen.

We gaan van Ronneby naar Karlskrona. We scharrelen mooi tussen de eilanden door,maar hebben wel op veel plaatsen de wind tegen. Dit is niet te voorkomen, de wind komt uit het NO en dat is de richting die wij op willen. Het eerste gedeelte gaat mooi, we varen redelijk beschut, maar als we Tromtö gerond hebben varen we vol in de wind. De golven worden aardig hoger en in de loop van de dag trekt de wind ook aan.

Het is alweer een schitterende dag met een fascinerende kust. We rusten op twee erg mooie plaatsen uit de wind en in de zon. Beter kan eigenlijk niet. Nu is het wel zo dat je in dit gebied eigenlijk altijd wel een beschutte plaats kan vinden. Als we bij Sjuhalla komen moeten we een drukker vaargebied oversteken. Met de sterke wind en de golven die hier staan neem ik even de leiding over van Dirk om de groep weer naar rustiger en veiliger water te leiden. Dirk doet het laatste gedeelte naar de camping van Karlskrona.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Woensdag 2 mei,

07

Als ik wakker word krijg ik een kleine verrassing. Het moment dat ik de tent open maak valt er een plaat ijs van de binnenkant van mijn tent. Het heeft dus gevroren vannacht, niets van gemerkt. Ik ga naar een gedeelte van de camping dat in de zon ligt en daar is het goed toeven. De eerste van mijn mede vaarders wordt ook wakker en niet iedereen heeft het warm gehad vannacht. Mijn opmerking dat er geen slecht weer bestaat, maar alleen een slechte uitrusting kan ik alleen goed maken met een bak koffie. Het blijkt dat het vannacht -6 °C is geweest.

We gaan vandaag van Karlskrona naar Sturko, dit is een afstand van 12,9 nm. de wind is NO 2bft en het is zonnig. Vandaag neem ik zelf de leiding van de tocht en heb alle koersen en afstanden op de kaart uit gezet. Dit werkt een stuk makkelijker en je hoeft niet

continu op de kaart te kijken en te zoeken waar je bent. Als we de aanlooproute van Karlskrona passeren zien we een onderzeeboot die het zeegat uit gaat. Het is en blijft er rustig op het water. Niet te vergelijken met de aanlooproute naar Den Helder. Het is een mooie route die ons weer verrast. De camping is ook makkelijk te vinden en weer een landing op een strand. Sturko is één van de eilanden die de buitenkant van het fjord ligt. Morgen varen we de hele dag buitengaats. Nu eerst eens kijken of we aan brood kunnen komen. Het worden hardkeks. De camping is nog niet echt open en de winkel heeft nog geen voorraad.

Donderdag 3 mei,

kaart 4

Vandaag gaan we de hele tocht buitenom de archipel varen. Ik wordt wakker van de zon die op mijn tentje staat te branden. Het is prachtig weer, weinig wind (max. 3 bft) uit OZO. Elbrich zal vandaag de tocht plannen en leiden. En zij zorgt voor leuke verrassingen onderweg.

Eerst maar ontbijten en de spullen weer in de kano’s pakken. We maken gebruik van het mooie weer en doen alles erg relax. We hebben door gebrek aan getijden de hele dag de tijd. We starten weer vanaf het strand van de camping. We moeten vandaag wel de twee aanlooproutes naar Karlskrona over steken.

We besluiten om dit vlak bij de kust van de eilanden te doen, omdat de oversteek hier het smalste is. Nu moet je niet denken dat dit erg druk bevaarde routes zijn. Wij houden er stiekem wel wat rekening mee, maar we hebben weinig scheepvaart gezien. De enigste schepen die we zien zijn de veerboten en wat marine schepen. En natuurlijk de kustwacht die ons nog even kwam bekijken.

De afstand die we vandaag moeten afleggen is 16 n.m. dit likt ver, maar met de wind redelijk gunstig valt dit allemaal wel mee. De golven zijn er eerst niet, maar naar gelang de dag vordert worden ze wat sterker. De route is mooi en op veel plaatsen beschut met kleine onbewoonde eilanden. Eigenlijk meer rotsen die her en der in de zee lijken te zijn gegooid. De meeuwen hebben op deze rotsen een mooie nestel en rustplaats.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Nu is het natuurlijk wel zo als de rotsen uit het water steken dan zitten die ook onder water. Elbrich leid ons door verschillende gebieden waar je net met je kano tussendoor en overheen kan. Het is wel uitkijken geblazen. Zeker als de golven wat meer op komen zetten.

Op een gegeven moment als we een mijl of drie vier uit de kust zijn worden we opgemerkt door de uitkijkpost van de Zweedse Marine. We varen door een oefengebied van de marine en de uitkijk post zag iets geels reflecterend drijven. Dit was mijn kajak met de gele reflectie strepen. Doordat ze tegen de zon in moesten kijken konden ze niet zien dat het een stel kano’s waren.

Doordat we in de buurt van de vaarroutes waren had ik de marifoon bij staan en hoorde zodoende het

OLYMPUS DIGITAL CAMERA11

bericht. Nadat ik me aangemeld had en uitgelegd dat we met een groep zeekajakkers waren kregen we een compliment over de zichtbaarheid van de reflectie strepen. Ze zijn hier wel zeekajakkers gewend, dus dat was het probleem niet. Het laatste stuk van vandaag is de zee half in de rug en kunnen we zo nu en dan goed surfen. Alleen die rotsen net onder water die zijn soms maar ter nauwer nood te ontwijken. Dat maakt het wel spannend natuurlijk. Ondanks de afstand zijn we toch redelijk vroeg weer op de camping, waar we onze spullen kunnen spoelen en alles uit de kano halen. Morgen nog een dagtochtje en dan zit de vakante er alweer op.

Vrijdag 4 mei,

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Vandaag wordt een ontspannen dag, morgen moeten we weer naar huis en dat is een lange tocht in de auto. Vannacht heeft het geregend eigenlijk meer in de vroege morgen. Dit is de eerste keer deze week en daar kunnen we goed mee leven. Rond een uur of 08:00 wordt het weer droog. Janny is vannacht ziek geworden, dus dat wordt niet lang varen. We willen haar niet te lang alleen laten. Onder het afdak dat bij de tenten staat maken we het ontbijt en turen we over het fjord. Wat gaan we doen vandaag? Eerst maar de rommel opruimen, een inpak plan voor morgen bedenken en dan nog even varen.

We maken een kleine tocht door de omgeving en als we terug komen staat Janny alweer op het strand. Wij besluiten op een klein beetje aandringen dat we toch ook nog moeten rollen. Dit plan wordt uit gevoerd en Janny zet het op de foto. Elbrich heeft

vandaag de nieuwe boot van Janny getest en is laaiend enthousiast. Al met al toch nog een mooie dag in een schitterende omgeving.

Het was weer een mooie vakantie in een heel mooi gebied van Zweden. Dit gebied is ook met wat minder zeekajak ervaring goed te bevaren. Wij hadden de zeekaarten van dit gebied, maar een gedetailleerde wandelkaart is ook goed. Er valt niet veel meer te navigeren dan dat je moet weten bij welke eilanden je bent. Er zijn weinig tot geen boeien in dit gebied en met je kano loop je niet snel het risico dat je op de rotsen vaart. De oversteken zijn niet lang en er staat bijna geen stroming. De omgeving is overweldigend.