Vis gerechten

Vis recepten index:


Vis:

De meeste vis is gezond, maar je moet er wel zuinig op zijn.
Vis bakken is eigenlijk eenvoudig. Voor alle vis die je wilt bakken geld het zelfde:
Verwarm een pan met olie en of boter. (de boter geeft een vollere smaak aan de vis)

Zodra de olie warm is temper je het vuur en bak je de vis op een matig vuur rustig gaar, schud af en toe met de pan, zodat de vis niet vast gaat zitten aan de pan. Moeilijker is het niet. De meeste vis voor één of twee personen is in ongeveer in tien tot twaalf minuten gaar.

Pocheren:

Bij pocheren wordt vis gegaard in een vloeistof die net tegen de kook aan zit. Het is een eenvoudige bereidingswijze, die een goed resultaat geeft. Zeker wanneer je zojuist zelf je vis hebt gevangen is het op deze wijze bereiden van een maaltijd een genot.

Gebruik de vers gevangen vis geheel, in moten of als filets. De dikte van de stukken bepaalt de gaartijd. Pas op dat je de vis niet overkookt.

Pocheer tabel:
○ Platte stukken ( -1.5 cm) 175 0C 5 . 15 minuten.
○ Dunne moten ( -2.5 cm) 175 0C 15 . 20 minuten.
○ Dikke moten ( – 5 cm) 175 0C 20 . 25 minuten.
○ Hele vis (rondvis) 175 0C 25 . 35 minuten.

Algemene bereidingswijze:
○ Leg de schoongemaakte vis op bijvoorbeeld een bed van ringen ui, plakken wortel en peterselie in een licht ingevette pan.
○ Schenk de hete vloeistof (bouillon, wijn of gewoon water) langs de vis, zodat deze net onder staat.
○ Plaats het deksel op de pan.
○ Zet de pan op matig vuur. Zorg dat het vocht net aan de kook blijft.
○ Gaar de vis afhankelijk van het formaat en soort in 5 tot 15 minuten.


Spaghetti met zalm.

  • Aantal personen: 2
  • Moeilijkheidsgraad: gemiddeld
  • Afdrukken

Ingrediënten: 2 personen.

○ Spaghetti half pak.
○ 200 gram zalm (vers of diepvries).
○ slagroom 250 ml.
○ klein blikje tomatenpuree
○ geraspte kaas (bijvoorbeeld) pardano.
○ peper en zout.

Bereidingswijze:

Kook de spaghetti zoals op het pak vermeld. Als de spaghetti bijna gaar is, haal je het pannetje van de brander en zet het uit de wind in b.v. een handdoek.

Doe ondertussen de slagroom en het blikje tomatenpuree in een pannetje en roer het goed door elkaar (met een garde). Voeg de zalm in blokjes toe aan het pannetje en breng het geheel langzaam aan de kook, laat het net niet koken. Wanneer de spaghetti (ong. 12 min) klaar is, is ook de zalm klaar. Voeg zout en peper naar smaak toe, Bestrooi op het bord met de geraspte kaas en serveer het geheel met bijvoorbeeld tomaten en mozzarella.

Eenvoudig en lekker.

Terug naar recepten index.

Omelet met spinazie en gerookte zalm.

Ingrediënten: 2 personen.

○ 3 eieren.
○ 100 gram gerookte zalm.
○ 300 gram verse spinazie.
○ kruidenboter.

Bereidingswijze:

Leg de verse spinazie in een vergiet en giet daar kokend water over, zodat de spinazie slinkt. Leg de spinazie vervolgens in een (diep) bord of schaal en schep daar 2 eetlepels kruidenboter (bijvoorbeeld boursin)door. Snijd de gerookte zalm op repen.

Klop de eieren los en bak een omelet in een pan. Beleg op de helft van de omelet de repen gerookte zalm en de spinazie met de kruidenboter. Sla de omelet dubbel. Laat de omelet nog een minuutje in de pan opwarmen en serveer direct.


Lekker met een vers Frans stokbrood en een koude frisse rosé.

Terug naar recepten index.

Tonijnwraps.

Ingrediënten:

○ 1 courgette.
○ olijfolie.
○ eetlepel Mexicaanse kruiden mix.
○ blikje tonijn in water.
○ 1 blikje tomaten blokjes.
○ 1 pak wraptortillas (4 stuks).
○ 100 gr. Sla gemengd.
○ 3 eetlepels dressing.
○ Bieslook

Bereiding:

Courgette schoonmaken en in blokjes snijden. Olie verhitten en courgette met kruidenmix bakken. Tonijn uit laten lekken. Tomatenblokjes en tonijn door de courgette scheppen en ± 5 minuten mee verwarmen. Op smaak brengen met peper en zout.

Tortilla’s verwarmen volgens gebruiksaanwijzing. Tonijnmengsel op de tortilla’s scheppen, oprollen en met de sla en dressing serveren.

Terug naar recepten index.

Stoofpot met chorizo en kabeljauw

Ingrediënten:

○ ongeveer 1/2 chorizoworst
○ 1 ui
○ 1 paprika
○ 2 rode pepers
○ een blikje gepelde tomaten (400 gr)
○ een blikje linzen (400 gr)
○ 2 kabeljauwfilets (ca. 250 gr totaal)
○ optioneel: verse peterselie

Bereidingswijze:

Snij de chorizo in stukjes, snipper de ui, snij de rode peper fijn (zaadlijsten wel of niet verwijderen is altijd een eigen keuze) en snij de paprika in stukjes.

Bak de chorizo kort uit en doe dan de ui en rode peper erbij. Bak dit een minuutje mee en doe er daarna de paprika bij.
Laat de linzen uitlekken en spoel ze af Doe de linzen samen met de inhoud van het blikje tomaat bij de rest in de pan en breng dit aan de kook.

Snij de vis in een paar grove stukken en leg het in het mengsel. Stoof dit in een kleine tien minuten gaar.

Doe het in kommen en bestrooi het eventueel met (fijngehakte) peterselie.

Terug naar recepten index.