Uitrusting

Kano, Kleding, Kamperen en Veiligheid,

Uitrusting is zo’n onderwerp waar je nooit over uitgepraat raakt. Iedereen heeft er wel een mening over en menig gesprek op de diverse kanoclubs gaan hier dan ook over.
De discussie gaat over kano’s, neopreen, droogpakken, peddels, tenten enz. enz. Deze epiloog gaat over het materiaal waar ik mij prettig bij voel. Ik besef wel dat niets perfect is en dat alles te maken heeft met keuzes.

Als je alleen in de zomer op klein water vaart dan is een droogpak overbodig, maar als je in de winter zoveel als mogelijk is doorvaart en je ook nog eens de natte oefeningen in het koude water uitvoert dan is het goed om je er van te overtuigen dat je uitrusting hierop berekende is.

Welke kano je aanschaft heeft te maken met wat je wilt gaan doen, zee varen of wildwater varen is al een wereld van verschil met alles wat er tussen zit. De keuze van het materiaal, polyester, carbon of polyethyleen. Dit is deels een financiële keuze, maar ook een emotionele keuze. Polyethyleen is oersterk maar zwaarder dan polyester. Carbon is weer lichter dan polyester, maar minder sterk. Polyester is weer makkelijk te repareren, in nood zelfs dagenlang met Duck tape. Kano varen begint dus al direct met keuzes maken, heel veel keuzes maken.

Dan heeft elke kanovaarder wel een mening over al het materiaal wat er geboden wordt. Waarbij dan weer de eigen boot van de vaarder de beste keus is die je zou kunnen maken (emotie). Als ik advies geef dan zeg ik ga eerst eens in verschillende boten varen en het liefst op het water wat je voorkeur heeft. Dus niet op een vijver proefvaren als je met je kajak de zee op wilt.

0414

Als je budget toereikend genoeg is om een nieuwe boot te kopen laat deze dan direct op maat maken. De paar maanden die je dan moet wachten, wegen niet op tegen het genot dat je er daarna van hebt. Dit weet ik uit eigen ervaring. Alleen je voetschot op maaat laten plaatsen geeft dit je vaak meer ruimte in je voor compartiment, dus meer droge ruimte voor je kampeer spullen.

Kleding is ook weer een kwestie van keuzes maken. Zorg dat je gekleed bent voor het water en niet voor de lucht, zelfs als je er zeker van bent dat je niet omgaat en nat wordt.

Voor die hen die met zijn of haar kajak op vakantie gaan staat is er ook een gedeelte over kampeer uitrusting en een gedeelte met recepten voor eenvoudige éénpans-gerechten. Dit laatste omdat ik zo weinig als mogelijk kant en klare droge voeding mee wil nemen. En dit is voor twee weken verse voeding koken is goed te doen.

Niet onbelangrijk is het stukje veiligheid. De elektronica heeft ook in onze kano wereld zijn intrede gedaan en de meeste onder ons varen nu met een GPS en marifoon. De Marifoon begint een algemeen goed te worden, evenals led verlichting in plaats van vuurpijlen.

Ook over veiligheid dus een aparte pagina. Ook hier is het een kwestie van keuzes, maar je blijft ten alle tijden verantwoordelijk voor jezelf en of de groep waar je mee vaart. Als de uitrusting van iemand dus niet kompleet is en waardoor de groep in problemen kan komen, "Gaat deze persoon niet mee".