Voorwoord.

Kamperen, welk materiaal heb je nodig, wat is handig enz. enz.

Kamperen is een beleving die iedereen anders ervaart. De ervaring die wel voor iedereen het zelfde is buiten leven in de natuur. En deze natuur (het buiten zijn) maakt dat je moet nadenken over je uitrusting.

Éénvan de belangrijkste vragen is dan wel, Waar en wanneer ga je kamperen. In het koude voorjaar in Scandinavië of in de zomer in een warme omgeving. Alleen deze twee uitersten vragen een aanpassing aan je uitrusting. Nu kan je niet voor elk soort weer een tent en slaapzak aanschaffen. Dus moet je een compromis bedenken die het beste bij je persoon en budget past. Bedenk daarbij wel dat er net als bij een kajak geen perfecte uitrusting bestaat, maar dat je keuze wel zo moet zijn dat hij het beste bij je past.

01

Mijn tenten!

Ja je leest het goed, ik bezit meerdere tenten voor verschillende doelen. Voor de kajak heb ik twee tenten, waarvan de grootste een Rambler tunneltent voor drie personen is. Nu is drie personen wel erg krap, maar met twee personen is het een uitstekende ruime tent.

Slapen!!

Slapen, lijkt eenvoudiger dan het is. Je kent het wel, mooi weer en s’avonds wordt het kouder en kouder en kouder. Welk matje is geschikt en welke slaapzak heb ik nodig. Het mag niet te groot zijn, maar het moet wel warm zijn. Wat kan ik zelf nog doen om het warm te houden.

Branders!

Koken doe ik al jaren op een benzine brander. Als je op de recepten pagina kijkt staat er een uitleg van wat de mogelijkheden van de verschillende soorten branders zijn. Een benzine brander heeft als voordeel dat de brandstof goedkoop is, het brandpunt hoger is dan gas en hij doet het overal en altijd. Tijdens een weekend tocht in het najaar een paar jaar geleden kwam één van de deelnemers er achter dat zijn gasbrander niet werkte na eenstevige nachtvorst. Als je alleen in de zomer kampeert is dat geen probleem.

Recepten!

Alle recepten op mijn site zijn te bereiden met één enkele brander.

Je kan twee dingen doen als je gaat kamperen met je kano. Je kan kant en klare maaltijden mee nemen (blikken of pakken met gedroogde maaltijden), maar je kan ook een verse maaltijd bereiden als de spullen voorhanden zijn. Een derde mogelijkheid is gezamenlijk koken, ieder maakt dan een gedeelte van de maaltijd. Mijn recepten gaan ervan uit dat je met een enkele brander voor twee personen kookt.