BRANDERS en PANNENSETS;

Het materiaal waar je een keuze in zou kunnen maken.

De lichtgewicht kampeerder heeft de keuze uit verschillende soorten branders. Welke brander voor zijn doel het meest geschikt is hangt af van het soort tocht dat hij van plan is te maken, in welk gebied, onder welke weersomstandigheden en welke brandstoffen er ter plekke verkrijgbaar zijn. Verder is van belang of de brander gebruikt wordt voor een kopje koffie of een soepje onderweg of voor het bereiden van komplete maaltijden. Al deze faktoren bepalen de keuze van een brander. De verschillende branders zijn te verdelen in:

▷ benzinebranders.
▷ spiritusbranders.
▷ gasbranders.

BENZINEBRANDERS;

Voordelen van benzinebranders zijn: benzine is bijna overal verkrijgbaar, heeft een hoge verbrandingswaarde, is relatief goedkoop en brandt bij zeer lage temperaturen. De brander moet echter wel voorverwarmd worden. Ook moet bij benzine branders de tank op druk gebracht worden met een pompje waardoor de brandstof door middel van de druk verstuift.

SPIRITUSBRANDERS;

Spiritus is een milieu-vriendelijke en relatief veilige, goedkope brandstof en erg gemakkelijk in gebruik, ook bij lage temperaturen. Voor wintergebruik is er een apart winterhulpstuk verkrijgbaar. Dit is een schoteltje waarop d.m.v. brandende spiritus het potje brandstof wordt voorverwarmd. Als de temperatuur boven nul graden is kan men de spiritus vermengen met een theelepeltje water, om zwart worden van de pannen te voorkomen. Brandspiritus is redelijk goed verkrijgbaar, de branders zijn zeer stabiel, stormvast en licht in gewicht. Ook is de bediening zeer eenvoudig, er zijn geen bewegende delen waardoor een lange levensduur en betrouwbaarheid verzekerd is. Een klein nadeel is dat de kooktijd iets langer is (denk aan sneeuw smelten).

GASBRANDERS;

Het grote voordeel van gasbranders is, dat zij zeer eenvoudig zijn in hun bediening. Er zijn twee groepen gasbranders. De ene soort werkt op prikpatronen waarvan Campinggas de bekendste is. De andere groep werkt op een patroon met ventiel. Patroon en brander kunnen na gebruik weer losgekoppeld worden en los van elkaar worden vervoerd (veiliger!). Bekende merken patronen zijn Primus en Camping Gaz. Deze vullingen zijn ook in een butaan/propaanmix verkrijgbaar (de normale vulling bestaat uit alleen butaan, dat niet geschikt is voor gebruik bij lage temperaturen) en branden daardoor bij zeer lage temperaturen niet. Een nadeel van gas is dat het behoorlijk duurder in gebruik is en langzamer verwarmt dan benzine. Vooral voor korte tochten is de gasbrander ideaal door zijn lage gewicht.

COMBIBRANDERS;

Als laatste mogelijkheid heb je de zogenaamde Multifuel branders die op gas en vloeibare brandstoffen functioneren. Dus wil je op alle brandstoffen kunnen koken dan zijn dit de ideaalste branders. Primus is het merk dat hier de meeste keuze in heeft.

PANNENSETS;

Je kunt kiezen uit verschillende materialen bij de aankoop van een pannenset, aluminium, roestvrij staal en titanium. Aluminium heeft een zeer goede warmtegeleiding maar is moeilijker met schoonmaken. Roestvrij staal geleidt iets minder maar is perfect te onderhouden en het materiaal deukt niet zo snel als aluminium, daar komt bij dat aluminium niet zo goed tegen de hoge hitte van een benzine brander kan als roestvast staal. Het duurste is titanium, het geleid de warmte weer minder, maar is wel erg ligt.

Kortom de keuze is aan u. Het heeft te maken met budget en emotie.