Voorwoord

Omdat ik niet heel vaak vlees eet, een pagina met vegetarische gerechten.
Zonder vlees is het heel goed mogelijk om een heerlijke maaltijd te bereiden op een enkele brander. Deze recepten zijn ook heel goed te combineren met vis of vlees.

Spelt pannenkoeken.

Ingrediënten
  

  • ± 175 gr. Spelt meel.
  • 2 eieren.
  • 400 ml karnemelk.
  • 2 eetlepels zachte boter.

Instructies
 

Bereiding:

  • Meng in een kom of pan meel met een snuf zout.Maak een kuil in het meel en breek de eieren erboven en klop deze met de karnemelk door het beslag.
  • Verhit een beetje boter in een koekenpan. Schenk het beslag in de pan en draai de pan zodat het beslag over de bodem uitvloeit. Bak de pannenkoek goudbruin, draai om met een houten spatel en bak ook de andere kant goudbruin. Doe het zelfde met de rest van het beslag.

Notities

  • In plaats van karnemelk kun je ook gewone melk gebruiken, maar de karnemelk zorgt ervoor dat de pannenkoeken niet zo zwaar vallen.

Frisian Sea Kayaker

Vegetarische bonenschotel met rijst.

Ingrediënten
  

  • 250 gram rijst.
  • 150 gram soepgroenten.
  • 1 blikje kidneybonen.
  • 1 blikje maïskorrels.
  • 1 teentje knoflook.
  • 1 theelepel paprikapoeder.
  • naar smaak cayennepeper
  • peper en zout.
  • olijfolie.

Instructies
 

Bereiding:

  • Kook de rijst in een ruime hoeveelheid water.
  • Snipper het knoflookteentje en bak deze aan in een hapjespan in wat olie.
  • Voeg de soepgroenten toe en bak deze op laag vuur gaar. Giet de rijst af en voeg toe aan de groenten. Open het blik kidneybonen en het blik maïs en roer deze door het gerecht. Voeg vervolgens de kruiden toe.
  • Nog even door verwarmen en dan opdienen.

Frisian Sea Kayaker

Tagliatelle met artisjokbodems en ei.

Ingrediënten
  

  • 150 gram taglatelle
  • 2 eieren
  • 1 ui gesnipperd
  • 1 teentje knoflook
  • ½ bekertje slagroom
  • mespunt nootmuskaat
  • 1 blikje artisjokbodems
  • 200 gram spinazie
  • 200 gram cherrytomaten

Instructies
 

Bereiding:

  • Kook de tagliatelle volgens de aanwijzingen op de verpakking. Kook de eieren hard. Verhit de olie in een pan en fruit de ui en knoflook in ± 3 minuten.
  • Voeg de slagroom, nootmuskaat en peper en zout naar smaak toe. Laat 5 minuten inkoken tot de hoeveelheid slagroom gehalveerd is.Snijd de artisjokbodems in vieren en voeg deze toe. Giet de pasta af en schep het mengsel om.Voeg de spinazie in delen toe en laat deze al omscheppend slinken. Doe de tomaten erbij en worm nog 1 minuut door.Pel de eieren en leg deze gehalveerd over de pasta.

Frisian Sea Kayaker

Geitenkaas met tomaat.

Ingrediënten
  

  • 4 vleestomaten
  • 2 rode uitjes
  • 1 teentje knoflook
  • geitenkaas
  • pijnboompitjes of walnoten
  • balsamico azijn
  • peper en zout
  • honing

Instructies
 

Bereiding:

  • Snij de tomaten in dunne plakken en besprenkel ze met balsamico azijn. Pers of snipper de knoflook hierover uit.Snipper de ui en voeg deze toe. Snij de geitenkaas in plakken en leg deze over de tomaten.Druppel een klein beetje honing over de geitekaas. Strooi de noten erover na behoefte peper en zout.

Notities

  • Serveren met pita brood en of stokbrood.

Frisian Sea Kayaker

Vega groenten.

Ingrediënten
  

  • 1 courgette
  • 1 aubergine
  • 3 grote tomaten
  • tomatensap
  • feta kaas
  • naar smaak koriander
  • peper en zout

Instructies
 

Bereiding:

  • Snijd de courgette, aubergine en de tomaten in kleine blokjes. Zet een wok-pan op het campingpitje en giet hier een scheut olijfolie in.Voeg als de olie heet is het groentemengsel toe met een beetje water en de tomatensap. Kruid het geheel met wat peper en zout. En voeg als laatste de koriander (liefst vers) en de blokjes feta toe.

Notities

  • Serveer met rijst of couscous.
  • Variatie: Voeg dan een handje olijven toe aan het gerecht.

Frisian Sea Kayaker

Risotto met champignons

Ingrediënten
  

  • 150 gram risotto
  • 1 ui
  • 250 gram champignons
  • 50 ml witte wijn
  • 1 blokje groente bouillon
  • 1 eetlepel mascarpone
  • 50 gram rucola
  • 25 gram geraspte Parmezaanse kaas
  • olijfolie naar behoefte
  • peper en zout

Instructies
 

Bereiding:

  • Snijd de champignons in kwarten en snipper de ui.Fruit de ui aan in een koekenpan met olijfolie.Voeg daarna de champignons toe en bak vijf minuten.Bak de risotto aan in dezelfde pan tot de korrels er glazig uit zien.Voeg daarna de wijn toe samen met 305 ml water en het bouillonblokje.Roer de risotto regelmatig door en kook het in ongeveer twintig minuten gaar.Als de risotto gaar is, voeg dan de mascarpone toe en mix de rucola door het gerecht.Peper en zout toevoegen als de pan van het vuur is gehaald.

Frisian Sea Kayaker

Zoete aardappel met groente

Ingrediënten
  

  • 250 gram zoete aardappels
  • 250 gram groente
  • 125 gram tomaten
  • 100 gram feta
  • olijfolie

Instructies
 

Bereiding:

  • Schil de zoete aardappel en snij ze in blokjes. Kook de zoete aardappelen in 5 minuten.Snij de groente die je wilt gebruiken ook in stukjes en voeg ze samen met de aan stukjes gesneden tomaten toe aan de aardappels laat het geheel nog 5 minuten doorkoken en giet het dan af.Kruimel als laatste de feta erover en roer het geheel door met de olijf olie.
     

Notities

  • Tijdens het kamperen zijn de zakken groente van b.v. Hak ideaal om te combineren met zoete aardappelen.

Frisian Sea Kayaker

Zoete aardappel Tortilla met courgette

Ingrediënten
  

  • 2 zoete aardappels
  • 1 courgette
  • 1 rode ui
  • 4 eieren
  • 100 gram feta
  • 1 teentje knoflook
  • 1 paprika
  • olijfolie
  • peterselie

Instructies
 

Bereiding:

  • Schil de zoete aardappel en snij ze in dunne plakjes. Bak ze met wat olie, knoflook rode ui en de gourgette in vijf minuten beet gaar. Voeg de parika toe.
  • Klop de eieren met flink wat fijne peterslie los en verkruimel de feta hierdoor. Roer het geheel door de aardappelen en laat het met een deksel op de pan nog tien minuten op een laag vuur door garen. 

Frisian Sea Kayaker

Champignon Bolognese

Ingrediënten
  

  • 1 ui
  • 1 teentje knoflook
  • 2 stengels bleekselderij
  • 1 wortel
  • olijfolei
  • peper en zout
  • 1 blikje tomaten blokjes (400 gram)
  • 1 theelepel oregano
  • 150 gram volkoren spaghettie
  • 30 gram walnoten
  • 30 gram Parmezaanse kaas

Instructies
 

Bereidingswijze:

  • Pel en snipper de ui. Pel en hak de knoflook. Schil de bleekselderij en snijd in kleine blokjes. Schil en rasp de wortel. 
  • Verwarm een scheutje olie in een pan en fruit de ui, knoflook, bleekselderij en wortel circa 5 minuten. Breng op smaak met peper en zout.
  • Snijd de champignons in plakken en hak ze vervolgens grof. Voeg toe en bak circa 5 minuten mee op hoog vuur. Voeg de tomatenblokjes en oregano toe en laat op zacht vuur circa 15 minuten sudderen.Breng een pan water met een beetje zout aan de kook. Kook de spaghetti volgens de bereidingswijze op de verpakking. Hak de walnoten grof. Rasp de kaas.
  • Giet de pasta af en voeg toe aan de saus. Verdeel de pasta over borden en bestrooi met de walnoten en kaas.

Frisian Sea Kayaker

Shoarma van knolselderij

Ingrediënten
  

  • 2 stuks volkoren pitabroodjes
  • ½ konolselderij (geschild en grof geraspt).
  • ½ krop ijsberg sla
  • 1 rode ui
  • 250 gram Griekse yoghurt
  • olijfolie extra vierge
  • 2 tenen knoflook
  • 1 bosje platte peterselie
  • peper en zout

Instructies
 

Bereidingswijze:

  • Meng de specerijen voor de shoarmakruiden. Doe de geraspte knolselderij in een kom en giet er een flinke scheut olijfolie over en het specerijenmengsel. Meng goed door elkaar.
    Bak de knolselderij op middelhoog vuur goudbruin en gaar. Doe dit eventueel in gedeeltes anders gaat de knolselderij koken in plaats van bakken. Proef of de knolselderij voldoende op smaak is.
  • Maak de kruidenyoghurt door de Griekse yoghurt te mengen met fijngesneden peterselie (houdt een klein beetje achter om mee te garneren), fijn geraspte knoflook, olijfolie en peper en zout.
  • Snijd de rode uien in hele dunne ringen, het liefst met behulp van een mandoline.
  • Verwarm de pitabroodjes. Snijd de broodjes open en beleg met sla, kruidenyoghurt en knolselderij shoarma. Garneer met nog een dotje kruidenyoghurt, rode ui en peterselie.

Frisian Sea Kayaker

Zoete aardappel stamppot met Chinesekool en tempeh

Ingrediënten
  

  • 1 stukje verse gember
  • 1 theelepel sambal
  • 2 eetlepels ketjap Manis
  • 150 gram tempeh
  • 500 gram zoete aardappelen
  • 1 Chinese kool (niet te groot)
  • zonnebloem olie
  • 1 klontje boter
  • scheutje melk
  • 30 gram seroendeng
  • 20 gram pinda's

Instructies
 

Voorbereiding:

  • Schil en rasp de gember. Roer in een kom de gember met de sambal en ketjap. Snijd de tempeh in blokjes en laat circa 10 minuten marineren in het ketjap mengsel.

Bereiding:

  • Breng een pan water met een beetje zout aan de kook. Schil de zoete aardappelen en snijd in stukken. Kook de zoete aardappel in circa 10 minuten gaar.
    Snijd de Chinese kool in reepjes. Verwarm een scheutje olie in een wok en wok de kool circa 5 minuten.
  • Verwarm een scheutje olie in een pan en bak de gemarineerde tempeh in circa 5 minuten om en om goudbruin en gaar.
    Giet de aardappelen af en stoom droog. Voeg een klontje boter toe en stamp tot puree. Voeg een scheutje melk toe en roer goed door. Voeg de gewokte kool toe en roer goed door.

Notities

  • Verdeel de stamppot over borden.
  • Verdeel de tempeh over de stamppot.
  • Bestrooi dit met de seroendeng en de pinda’s.
Tip: Je kunt in plaats van tempeh ook tofoe gebruiken.

Frisian Sea Kayaker