Voorwoord
Deze recepten hebben als basis een vlees product, dit kan zowel varkensvlees, rundvlees, kip of gevogelte zijn. Niet alle recepten zullen een volledige maaltijd, maar kunnen worden aangevuld met groenten en aardappelen of rijst.
Het is dan aan te bevelen om je vlees gerecht te laten na garen in het hooikist principe. Dus verpakken in handdoeken of je slaapzak totdat je gereed bent voor de maaltijd.
Gehakt aardappel prij schotel.
Ingrediënten
- 2 eetlepels olijfolie of boter
- 250 gram gehakt
- 1 zakje kriel aardappelen of schijfjes (half gegaard)
- 1 stronk prei
Instructies
Bereidingswijze:
- In een pan olijfolie of boter verhitten. Het gehakt rullen en bakken.Daarna gehakt uit de pan en aardappels erin, met een beetje zout.
- Snij intussen de prei in kleine ringen. Als de aardappels mooi gebakken zijn prei en gehakt toevoegen en geheel nog 2 minuten doorbakken.Af en toe even doorroeren en klaar!
Notities
- In plaats van voor gegaarde aardappelen kun je ook verse aardappelen in schijfjes snijden en tien minuten laten voor garen.
Frisian Sea Kayaker
Kikkererwten met varkensvlees.
Ingrediënten
- 2 eetlepels olijfolie
- 250 gram shoarmavlees
- 1 ui
- 1 blik tomaten blokjes
- 1 blik kikkererwten (300 gram)
- 2 stuks paprika (of 1courgette)
Instructies
Bereidingswijze:
- Verhit de olie in een pan en voeg het vlees toe. Laat dit een minuut of vijf al roerend garen. Voeg de kruiden naar smaak toe. (knoflook, peper zout enz.)
- Ui snipperen, door de vleesreepjes scheppen en 5 minuten mee bakken, paprika en courgette in blokjes snijden en meebakken.Tomatenblokjes toevoegen en verwarmen, dit geheel 10 minuten laten sudderen. Kikkererwten toevoegen en goed doorwarmen.
Frisian Sea Kayaker
Engelse Jagersschotel.
Ingrediënten
- 200 ml kippenbouillon
- 1 blikje corned beef
- 1 blikje doperweten of mais
- 1 blaadje laurier
- 3 dl melk
- 125 gram zilvervlies rijst
- 1 eetlepel zonnebloem olie of boter
- naar behoefte pijnboom pitten
- 1 potje zon gedroogde tomaten
Instructies
Bereidingswijze:
- Laat de olie handwarm worden in een pan. Voeg hierbij de corned beef in blokjes toe. Let op, als het geleilaagje van de beef vloeibaar wordt, voeg dan de pijnboompitten toe.
- Zet direct daarna de pan op hoog vuur en blus het af met de kippenbouillon. Laat daarna de zilvervliesrijst ongeveer 10 minuten inkoken tot deze gaar is.Schep het geheel goed om en voeg de groente toe en laat het 5 minuten staan.
- Gebruik de zongedroogde tomaten als garnering.
Frisian Sea Kayaker

Stoofpot met fruit.
Ingrediënten
- 200 gram mager varkensvlees
- 1 rode paprika
- 2 sjalottjes
- 100 gram rauwe ham
- walnoten
- 1 teentje knoflook
- 1 blikje tomaten puree
- 1 bouillon blokje
- olijfolie
- peper en zout
- vers fruit banaan. peer, schijf ananas en appel
Instructies
Bereiding:
- Pel en snipper de sjalotjes en snijd de paprika in smalle reepjes. Snijd de varkenslapjes in blokjes en de rauwe ham in reepjes. Hak de walnoten.
- Doe de olie in een braadpan en bak het vlees aan. Voeg daarna de ui, paprika, ham en geperste knoflook erdoor. Twee minuten bakken en tomatenpuree, halve liter water en bouillonblokje toevoegen. Peper en zout naar smaak toevoegen en een half uur laten stoven op zacht vuur.
- Fruit schoonmaken en in stukjes of plakjes snijden en de laatste vijf minuten mee laten stoven. Tot slot walnoten haksel erover strooien.
Notities
- Stokbrood, rijst of aardappelpuree erbij serveren.
Frisian Sea Kayaker