Voorwoord.

Slapen, lijkt eenvoudiger dan het is. Je kent het wel, mooi weer en s’avonds wordt het kouder en kouder en kouder. Welk matje is geschikt en welke slaapzak heb ik nodig. Het mag niet te groot zijn, maar het moet wel warm zijn. Wat kan ik zelf nog doen om het warm te houden.

Eerst een paar tips waar je misschien je voordeel mee kunt doen.

Iedereen kent het probleem wel van het kussen. Het maakt niet uit wat je gebruikt, opblaasbaar kussen kleding in een zak een echt kussen, maar het glijd altijd van het matje af en maakt dat je niet goed slaapt. De oplossing is eenvoudig en goedkoop. Neem een kussensloop die aan de onderkant open is en trek die over het hoofdeind van je matje. Nu kan je het kussen dat je gebruikt in de sloop schuiven en het blijft mooi op zijn plaats liggen.

Een tweede tip is neem altijd een aluminium drink fles van een liter mee. Deze kan je in het begin van de avond vullen met heet water en in je slaapzak leggen, zodat deze voor wordt verwarmt. Als je voor je naar bed gaat de fles opnieuw vult met heet water en dan in een doek wikkelt heb je in je warme slaapzak een ouderwetse kruik. Simpel en doeltreffend. Als je dan ook nog voor het slapengaan een stukje wandelt dan breng je, je bloedsomloop nog even opgang en ga je warm in je voor verwarmde slaapzak in.

Een derde tip is neem altijd theelichtjes mee. Als je twee of drie van deze kleine kaarsjes in een pannetje in plaatst en aansteekt in je tent wordt het zomaar een paar graden warmer en kaarsjes geven psychologisch ook een voordeel voor je minde set als het weer slecht is.

“Bedenk dat er geen slecht weer bestaat, maar wel een verkeerde uitrusting.”

Mijn slaapmatje.

Vroeger waren er twee keuzes, een luchtbed of een stuk gesloten celstof. De eerste lag redelijk, maar was veel te groot, koud en te zwaar en om mee te nemen. De tweede isoleerde redelijk, maar je had het gevoel dat je op een plank lag.

Maar met de komst van de zelf opblaasbare matjes kwam er grote verbetering in de isolatie en het comfort. Zeker het comfort van deze  matjes was sterk verbeterd. De eerste matjes kon je alleen oprollen, maar al snel kwamen er dunnere matjes die je ook nog kleiner kon opvouwen. Met name voor de grammen jagers en lichtkampeerders was dit een uitkomst. Zelf heb ik jaren met zulke matjes een goede en warme nachtrust gehad.

05
neo

Nu ben ik zou je zeggen weer bij het begin. Ik heb nu een matje dat ik weer zelf moet opblazen. Nu valt dat opblazen gelukkig wel mee, het is zo gebeurt (met een luchtzak). De nieuwste generatie matten isoleert nog beter en reflecteren binnen een paar minuten je eigen lichaamswarmte. Het matje is erg licht en klein op te rollen (ongeveer de grote van een bidon van één liter 20x12x12 cm). Het is een Therm-A-Rest Neo Air All Season, met een gewicht van 540 gram voor de standaard maat (51 cm breed en 183 lang en een dikte van 6,3 cm) Ik heb hem een paar jaar gebruikt en de eerste keer dat ik hem gebruikte was in Zweden met een temperatuur van -6 °C. Daarna nog in Schotland met de kajak en in Nederland tijdens een fietsvakantie. Dus onder verschillende omstandigheden en weer typen. Ik ben zeer tevreden met het matje, het is zeker een verbetering qua isolatie. Het matje licht ook super, dit komt mede doordat als je erop gaat liggen je hem op je eigen hardheid kunt aanpassen. Als hij te hard is laat je er wat lucht uitlopen. Dit gaat niet ten kosten van het comfort of de isolatie.

Na de Thermarest heb ik een Exped Synmat Ul 7 aangeschaft. Dit matje is lichtgewicht en ook goed isolerend, klein op te pakken en doormiddel van een zak snel op te blazen. Door de grote ventielen is het leeg laten lopen van de slaapmat ook zo gebeurt. De banen van de Exped lopen in de lengte en je ligt hierdoor stabieler op het matje. Een noviteit is dat de twee buitenste banen iets dikker zijn, waardoor je niet zo snel meer van je matje afrolt. Ondanks dat de Neo Air mij erg goed bevalt prefereer ik de Exped vanwege het comfort en het eenvoudige opblazen en leeg laten lopen. Wat ook je keuze is beide matjes zijn zeker waar voor je geld. Dacht ik!!!!

Tijdens een motor vakantie sprong er een baan van de Exped Synmat Ul 7 en lag ik op een soort riool buis. Erg ongemakkelijk en domme pech zou je denken. Het matje is nooit te hard opgeblazen en heeft nooit overdag opgeblazen in de tent gelegen.

De garantie is echter uitstekend, het matje werd gratis vervangen door een nieuwe. Dit is mij in totaal drie keer overkomen en steeds heb ik een nieuw matje gekregen, maar wel drie vakanties slecht geslapen.

4

Uit eindelijk ben ik weer terug gegaan naar een Thermarest, Nu een Neoair Trekker RW deze is een stuk breder en langer, zodat je niet meer met een arm of been naast je matje slaapt.

Mijn slaapzakken.

slaapzak

Slaapzakken geeft zo nodig nog meer discussie dan welke kajak het beste is. De twee grootste afwegingen zijn wel neem ik dons of synthetisch!! Ook hier is het een kwestie van keuzes maken. Dons is lichter en duurder dan synthetisch, ook kan je een donzen slaapzak niet zelf wassen. Een ander nadeel is dat als dons nat is het niet meer isoleert. Synthetische slaapzakken blijven isoleren ook als de slaapzak nat is. De synthetische slaapzak is wel iets zwaarder dan een gelijkwaardige donzen slaapzak. Alleen als je een stof allergie hebt is de keus eenvoudig, dan kies je voor synthetisch.

Dan moet je alleen  nog een keus maken over die isolatie waarden. Als je net als ik een groot deel van het jaar kampeert is de keus voor een hoge isolatiewaarde aan te raden. Dit maakt de slaapzak wel iets meer volumineuzer en zwaarder. Dus volop keuzes en beslissingen.

Door ervaring, echt waar, iets wijzer geworden heb ik nu twee slaapzakken. Gemiddeld kampeer ik zo’n acht weken per jaar, dus voor de warme perioden heb ik nu een lichtere slaapzak van Ayacucho. Wel synthetisch natuurlijk.

Mijn favoriete slaapzak is een Ajungilak 3 seasons. Een Noorse slaapzak, die tegenwoordig in Duitsland bij Mammut wordt gemaakt. Het is een synthetische slaapzak die redelijk licht is en toch onder barre omstandigheden voldoende isoleert. Ik heb het met temperaturen van -6°C niet koud en wordt warm wakker. Nu hoor ik je denken, en in de zomer dan? Wel dat is erg eenvoudig, je kan de slaapzak aan de onderkant open of in zijn geheel niet sluiten, zodat je er alleen maar onder licht. Hij is van het vroege voorjaar tot in het late najaar goed te gebruiken.

Dan is er nog een keuze tussen een deken model of een mummie model. Een mummie isoleert beter, alleen als je om wilt draaien in je slaap moet je dat doen met de slaapzak en niet in de slaapzak. Om de slaapzak nog iets warmer te krijgen kan je er nog een inliner of lakenzak gebruiken. Deze zijn er in twee soorten, zijde en linnen. Zijde is warmer, maar linnen is weer duurzamer. Dit scheelt al gauw 4°C meer warmte.