Voorwoord

Kamperen, welk materiaal heb je nodig, wat is handig enz. enz.

Kamperen is een beleving die iedereen anders ervaart. De ervaring die wel voor iedereen het zelfde is buiten leven in de natuur. En deze natuur (het buiten zijn) maakt dat je moet nadenken over je uitrusting.

Eén van de belangrijkste vragen is dan wel “Waar ga je kamperen?” In het koude voorjaar in Scandinavië of in de zomer in een warme omgeving. Alleen deze twee uitersten vragen een aanpassing aan je uitrusting. Nu kan je niet voor elk soort weer een tent en slaapzak aanschaffen. Dus moet je een compromis bedenken die het beste bij je persoon en budget past. Bedenk daarbij wel dat er net als bij een kajak geen perfecte uitrusting bestaat, maar dat je keuze wel zo moet zijn dat hij het beste bij je past.

Mijn tenten.

01

Ja je leest het goed, ik bezit meerdere tenten voor verschillende doelen. Voor de kajak heb ik twee tenten, waarvan de grootste een Rambler tunneltent voor drie personen is. Nu is drie personen wel erg krap, maar met twee personen is het een uitstekende ruime tent.

Deze tent gebruik ik eigenlijk alleen als ik ergens voor een paar dagen blijf staan. Hij is vrij groot en heeft daardoor voldoende ruimte om al je bagage op te slaan.

Op de foto de Rambler van mijn kano vriendinnen in de duinen op één van de Schotse eilanden in de Outer Herbrides.

De binnentent hangt er los in, zodat je die snel los kan maken om een royale zit en kookruimte te creëren. De ventilatie is ruimvoldoende, zodat je met slecht weer ook met een benzine brander in de tent kan koken, al prefereer ik dat niet. Maar het is goed te doen. De tent is niet op zichzelf staand, maar dat is op de meeste campings ook geen probleem.

Met vier haringen staat hij al, zodat je daarna op je gemak de overige haringen kan plaatsen om de tent stormvast te zetten. Door de tent in drie gedeeltes in te pakken kan hij naast de schegkast geschoven worden. Dit is toch al een ruimte die vaak slecht of nauwelijks in de kajak benut wordt.

Mijn Huba-Huba van MSR.

01

Ten tijde dat ik mijn tent aanschafte waren er twee uitvoeringen, de Huba Huba HP van zo rond de € 500,- met een gewicht van ± 1600 gram of de Huba Huba van zo rond de € 330,- met een gewicht van ± 1800 gram. Ik heb de laatste met een passende footprint.

Bij mijn uitvoering van de Huba Huba was er ook een kleine uitbouw te koop, zodat je droog kunt zitten koken, of je bagage kunt opslaan. Deze uitvoering heb ik ook aangeschaft en is handig als je ergens langer blijft staan.

Het verschil in materiaal tussen deze twee tenten kan ik niet echt vinden, ze zijn beide gelijk in pakvolume dus voor mij was de keus om de standaard Huba Huba aan te schaffen niet zo moeilijk.

Ik vind het een geweldige tent die je op verschillende manieren kan gebruiken. Hij staat te boek als twee persoonstent, maar dan moet je wel erg veel van elkaar houden. Het is meer een ruime één persoonstent.

Doordat je het enkelvoudige frame direct op de footprint kan plaatsen is het mogelijk om erg snel met alleen de buitentent een schuilplaats tegen regen en wind te maken. Bij extreme warmte kan je ook alleen de binnentent opzetten. Als je de footprint aanschaft is het ook mogelijk om eerst de binnentent af te breken, wat bij regenachtig weer een voordeel kan zijn. Daar hij op zichzelf staat heb je niet direct haringen nodig en kan je als hij is opgezet nog bepalen waar je de tent gaat neerzetten.

Op rotsachtige ondergrond is dit een uitkomst, je steekt dan de haringen door de lussen en legt er een steen op. Of je span lijnen tussen bomen of iets dergelijks. Al met al een uitstekende tent als je alleen bent. Dan heb je voldoende ruimte om je spullen naast je slaapmat in je tent te stouwen. Ook kan je de natte spullen kwijt onder de luifeltjes van de beide ingangen.

02
03

Ik gebruik de Huba Huba vanaf 2010 tot op heden en ben er nog steeds zeer tevreden mee. Hij is ligt en heeft een klein pakvolume. Ik heb hem gebruikt onder verschillende omstandigheden van vorst in de nachten in Zweden tot de harde wind op de wadden en het natte onvoorspelbare weer in Schotland. De Huba Huba laat je nooit in de steek en als hij dan toch dwars op de wind staat maak je de haringen los en draai je de compleet ingerichte tent een kwartslag en je kan weer rustig slapen. Je hebt maximaal acht haringen nodig om hem stormvast te zetten.

Koken kan in de beschutting van de luifels of onder het aanbouw stuk, waarbij je een keuze kan maken om uit de wind te zitten. Als het koud is kan je vanuit je slaapzak koken als je zou willen. De Huba Huba heeft tot nu toe echt mijn grote voorkeur.

Tent update 2020.
LoneRider ADV tent

Niet dat het bovenstaande niet klopt, maar ook bij ons zijn dingen aan verandering onder hevig. Mijn HubaHuba is na meer dan veertig weken gebruik. (Dus iedere dag opzetten en weer afbreken) toe aan pensioen. Tijdens hevige regenbuien beginnen de naden te lekken enz. enz.

Dus op zoek naar een nieuwe tent. De prijs is natuurlijk een dingetje en ik wil niet voor minder. De nieuwe HubaHuba is niet het zelfde als mijn oude en als ik hetzelfde concept wil betaal ik wel de hoofdprijs. Eerst maar eens zoeken.

Tijdens mijn speurwerk op het internet kwam ik een tent tegen die mij zeer aansprak. Het concept is hetzelfde als mijn oude HubaHuba. Dus een spinstok die je alleen met het grondzeil kunt opzetten. Binnentent eraan hangen en buitentent erover. Klaar.

De tent staat ook zelfstandig en er is goed geluisterd naar mensen die hem langdurig gebruiken. Zo heeft hij twee dwarse nokstokken, zodat je meer ruimte in je tent creëert en de opening nu rechthoekig is. Dit heeft tot voordeel dat je de deur ook als kleine luifel kunt gebruiken. Verder zitten er kleine openingen in waar je een kabel door kunt voeren om je materiaal in je tent op te laden vanaf b.v een zonnepaneel.

Het materiaal is iets dikker en steviger, dit heeft wel tot gevolg dat hij ook iets zwaarder is dan de HubaHuba. De stokken zijn dusdanig dat opgevouwen de tent relatief kort is en in iedere kajak / motor past. Zo niet, de tent zak is waterdicht, dus op het dek binden is ook geen probleem. Niet ethisch, maar het kan.

Dan de prijs, die is zeer acceptabel een stuk goedkoper dan lichtgewicht tenten van andere gerenommeerde merken.

Deze tent is de ADV tent van Lone Rider, voor en door motorrijders gemaakt om langdurig mee op reis te kunnen onder iedere denkbare omstandigheden. Dit maakt dat het een perfecte tent is voor de meeste buitensporten. Bijkomend voordeel is dat elk onderdeel los te bestellen is. Dus stokken, binnentent, buitentent enz.

Als ik een buitentent voor mijn HubaHuba had kunnen bestellen zou ik deze nu nog gebruiken.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Mijn eerste ervaring met de nieuwe ADV tent.

Drie dagen op pad geweest met de motor in afwisselende weersomstandigheden. Regen, kou en mooi zonnig zomerweer. Geen extreem harde wind, maar verder alles wat je wilt om te weten of de tent je gaat bevallen.

Het opzetten gaat net als de HubaHuba snel en eenvoudig, ik gebruik het grondzeil als basis om de tent op te plaatsen. Wat direct opvalt is het stevige gevoel van de tent. De buitentent van de HubaHuba voelt altijd wat dun slap aan. Niet dat dit ooit een probleem is geweest, maar het is gewoon de eerste indruk. Dan de ruimte die één extra nokstok genereerd op eenzelfde oppervlak is verbazingwekkend.

Van het standaard netje in de nok ben ik ook gecharmeerd, kan mooi mijn Head light en telefoon in s ’nachts zodat je die nooit meer hoeft te zoeken in het donker. Doordat de binnentent zwart is heb je een stuk minder last van licht inval. Lijkt niet bijzonder, maar is dus goed over nagedacht.

Aan beide zijde heeft de tent een ingang die aan de binnenkant van de binnentent is af te sluiten zodat deze niet vanaf buiten geopend kunnen worden. Twee kleine rits bare openingen zijn een ideale oplossing om je apparaten op te laden door middel van een kabel die vanaf mijn zonnepaneeltje af komt. Of b.v. van een stroompunt op de camping.

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Het is ook plezierig dat de ingang langwerpig is en geen driehoek. Nadat ik de eerste keer de tent had opgezet begon het direct te regen. Door twee de ingang met twee lijntjes aan mijn motor te bevestigen zat ik mooi droog onder een luifeltje om mijn tent verder in te richten.

De eerste indruk is zeer positief. Deze tent is zeker een aanrader voor het kamperen met de Motor, fiets of kajak. Voor een wandel vakantie zou het ook kunnen als je de last over twee personen kan delen. Hij heeft voldoende ruimte aan beide zijde onder de luifels voor je bepakking.