Voorwoord

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Wat is nu de juiste kleding tijdens het kajakken? Dat is net zo simpel als ingewikkeld. Het belangrijkste is veiligheid, wat is je ervaring en gebruik je verstand.

Wat voor weer is het, wat is de temperatuur van het water, wat voor soort tocht ga ik varen, wie gaan ermee, wat is het niveau van jezelf en van de groep. Keuzes, keuzes en nog eens keuzes. Nogmaals wil ik benadrukken dat dit mijn persoonlijke visie is op het zee-kajakken en dat geld zeker over het gebruik van kleding.

Eigenlijk is het niet zo moeilijk, je moet je kleden op de temperatuur van het water. Dus moet je voorkomen dat je onderkoeld raakt als je voor langere tijd (langer dan een minuut of tien) in het water terecht komt. Je moet eigenlijk voorkomen dat je in het water terecht komt en dat heb je niet altijd in de hand. Maar toch, je weet het nooit. Dus hou rekening met de watertemperatuur en het weer.

14

Neopreen:

Inmiddels heb ik al heel wat kano kleding versleten en is mijn mening in de loop van de jaren hier omtrent gewijzigd, of bijgesteld, maar net wat je wilt.

Toen ik serieus begon met het varen op groot water en op zee was neopreen kleding eigenlijk het enigste wat als bescherming te koop was. Droogpakken waren er toen nog niet en als je er al een kon vinden kwam je terecht in de dure duik pakken, waar weer niet in te varen was.

Gelukkig is dat nu een stuk verbeterd. Begrijp me goed het is niet zo dat neopreen slecht is, maar er is nu meer keuze in materiaal op de markt.

Je zal maar een allergische reactie op neopreen hebben. En ja als ik lang in neopreen zit wat niet door het zeewater wordt gespoeld dan kom ik er als een aardbei uit mijn kano kleding vandaan. Dit is nog niet het ergste, maar die verschrikkelijke jeuk. Maar goed als ik regelmatig het water ingaat is het geen probleem.

Je kan ook onderkleding aan doen voor je jezelf in het neopreen hijst, maar dan gaat het effect van het neopreen voor een groot deel verloren. Mijn probleem met neopreen speelt zich dus voornamelijk in de winter af als het water te koud is om even te rollen of andere natte oefeningen te doen.

Zelf ben ik nu in het bezit van twee soorten neopreen, één Long John van 5 mm dik en een broek en een shirt van Nookie dat 2 mm dik is.

Het dikke neopreen is al een oud beestje uit de tijd dat we dachten dat dit het belangrijkste kledingstuk van een kajakker was. Ik gebruik het nog wel, maar niet zo vaak meer sinds ik een droogpak bezit. Het dunne neopreen is vooral prettig als het warm is of tijdens de zwembad sessies. Het voorkomt dat je blauw en geschaafd uit je boot komt na de zwembad cursus.

Wat niet onbelangrijk is bij neopreen dat je als overkleding een wind en water dichte anorak draagt, het liefst met een capuchon. Dit om je te beschermen door overspattend water bij stevige wind.

Met natte neopreen kleding koel je in de wind erg snel af en dit kan je voorkomen door er een winddichte laag overheen aan te trekken. Ook hiervan bezit ik een dikke winter uitvoering en een dunne zomer uitvoering.

Wederom is dit weer een kwestie van keuzes. Zoals iemand van mijn club eens op een warme zomerdag opmerkte "WIJ VAREN VOLLEDIG IN NEOPREEN PAKKEN EN DE DUITSERS ZWEMMEN ONS IN DE ZWEMBROEK VOORBIJ." Dit neemt niet weg dat je altijd gekleed moet gaan met de wetenschap dat je langdurig te water kan gaan en dan is het belangrijk dat je niet te snel afkoelt. (zie ook de pagina over hypothermie).

Anorak en droogpak:

17

De anorak is er in diverse prijsklasse en materialen. De hele goedkope zijn vaak van nylon met een plastic binnen voering. Wel winddicht, maar je wordt hier zeiknat in en uit eindelijk dus koud. Mijn keuze is sowieso een anorak met capuchon en met of neopreen or latex mouw afsluiting bij de polsen. als het half kan schaf er dan één aan die kwalitatief wat steviger aanvoelt. De Gore-tex verwante anoraks voldoen vaak het best is mijn eervaring.

Verder gaat het vaak bij de keuze om het budget. Waarbij goedkoop vaak duurkoop is en duur beslist niet nodig. De afgebeelde Kokatak Gore-tex Tec Tour anorak heeft een prijs van een middenklasse droogpak.

Hij is wel supergoed, ademend min of meer, licht, zit erg comfortabel, maar eigenlijk gewoon te duur. En ja ik heb hem wel aangeschaft, maar ik kon er erg geschikt aankomen.

Dus als je het geld er voor over hebt dan zou ik hem wel aanraden. Het is in al de jaren dat ik kajak de beste anorak die ik tot nu toe gehad heb. Ik weet nu (2019) natuurlijk nog niet wat de kwaliteit op de lange duur is, maar dit eerste seizoen is hij qua kwaliteit gewoon top.

Droogpakken zijn steeds meer betaalbaar en in steeds meer variatie en kwaliteit te verkrijgen.

Waar moet je nu op letten! Ten eerste moet je overwegen of de aanschaf opweegt tegen je vaargedrag.

Dan is het belangrijk wat je wilt investeren en hou je daar dan ook aan en laat je niet verleiden tot een nog duurder pak.

Het is ook waard om te overwegen of je latex seals wilt of semi neopreen seals. Het verschil is eigenlijk dat een droogpak met latex seals absoluut waterdicht is en een droogpak met neopreen seals is semi waterdicht is.

Het comfort met neopreen seals is wel een stuk groter, maar dit is een keuze die je zelf moet maken.
Ik heb inmiddels mijn vierde droogpak. Eerst heb ik een goedkoop pak gehad van Oneil en dat is na twee jaar intensief gebruik (gemiddeld twee keer in de week) versleten tot op de draad. Dit pak had de bekende latex seals die strak om de nek en pols zitten. Deze seals moet je regelmatig vervangen wat een klusje is dat je vrij eenvoudig zelf kunt doen.

Het tweede droogpak heb ik in acht jaar tot op de draad versleten. Dit was een Typhoon Extreem met semi neopreen seals en een zogenaamd drie laags pak. Een goed pak niet goedkoop, maar ook zeker niet het duurste pak.

18

Het derde pak was van het merk Gull, (afbeelding rechts boven aan de pagina) ook weer met neopreen seals en drie laags. Het is een pak dat je zonder hulp eenvoudig kan aantrekken. En betaalbaar. Wat wel een klein nadeel is dat het pak in het begin erg naar hennep stinkt en dus wordt verbannen naar de garage. Uit eindelijk heb ik het pak na twee jaar verkocht, omdat het gewoon niet mijn pak was. Ik voelde me er niet prettig bij. Ook zijn de seals bij de hals en mouwen snel aan vervanging toe. Voor mij geen Gull meer.

Na het debacle van een naar hennep ruikende Gul droogpak ben ik weer terug bij de duurdere Thypoon droogpakken. Jaren heb ik een PS220 gehad die mij prima is bevallen. Nu dus het nieuwere broertje de PS330.

Een zogenaamd vierlaags pak met en rits rond het middenrif, zodat je het pak eenvoudig zonder hulp kan aantrekken en weer uitdoen.

De eerste sessie in het buitenwater is prima verlopen. Perfect waterdicht tijdens het eskimoteren en het zwemmen. De kraag met de capuchon is afneembaar, dus die heb ik thuis gelaten.

Na de eerste paar maanden ben ik zeer tevreden.

Het probleem van eigenlijk alle droogpakken is dat ze niet of matig ventileren. Het is dus een kwestie van ervaren wat je onder je droogpak aantrekt. Mijn ervaring is als ik alleen aan het varen ben en niet vaak het water ingaat dat een enkele laag van lang thermo ondergoed voldoende is met een paar dikke wollen sokken. Hier vaar ik ook in de winter mee. Als ik naast een boot sta om te helpen met instructie en oefeningen dan zijn meerdere lagen kleding aan te bevelen. Al naar gelang de temperatuur van het water. Maar ook als je in water van 20°C staat dan wordt dat na een half uurtje al gauw erg koud en is wollen onderkleding een aanrader.

Bij deze kanokleding draag ik in de winter vaak neopreen handschoenen of peddelmoffen. Bij de natte oefeningen in koud water draag ik een neopreen kap op mijn hoofd, want je hoofd is erg gevoelig in het koude water en de cold shock die je anders krijgt zonder zo’n kap is niet zo fijn.

Schoenen of laarsjes

schoenen1

Als schoeisel heb ik altijd halfhoge neopreen schoenen met een dikke zool gedragen. De dikke zool is tegenwoordig aan te raden in verband met de Japanse mosselen in de Waddenzee. Tegenwoordig draag ik altijd waterschoenen van Keen. Op deze schoenen kan ik ook wandelen als we ergens aanlanden voor een lange pauze. Het grote voordeel is dat je voeten relatief droog blijven, wat na een dag neopreen schoenen dragen zeker niet het geval is. Het was een gok, maar de Keen schoenen bevallen mij het beter dan de neopreen laarsjes.

Resumé:

Ook kleding is een kwestie van uit proberen en je verstand gebruiken. Niet alles is goed en niet alles is fout. Zorg dat je altijd voldoende kleding bij je hebt, zodat je je kleding aan de omstandigheden kunt aanpassen. Een plotselinge weersomslag kan wel eens betekenen dat kleding die eerst voldoende was ineens niet meer voldoende is.

Beter met kleding verlegen zitten dan om kleding verlegen zitten.

Wat wel een nadeel kan zijn is dat de steeds verbeterende kano kleding een averechts effect op de veiligheid kan hebben. We gaan met z’n allen steeds vroeger in het jaar het water op en blijven ook gemiddeld langer doorvaren.