Persoonlijke Veiligheid:

Veiligheid bestaat als eerste uit bekwaam zeemanschap en kajakvaardigheid.

5

Met bovenstaande regel zou je al klaar zijn denk je dan, maar niets is minder waar. Het is een onderwerp die elke winter in ons club gebouw van kanovereniging Onder de Wadden aan de order komt. Elke winter is er ook weer de discussie wat wel en wat niet of wat zou kunnen en wat niet.

Wel laat één ding duidelijk zijn, als je op zeevaart neem je de uitrusting mee die je in het slechtste geval nodig zou hebben en ja, dat betekend dat je meestal spullen meeneemt die je met een aan waarheid grenzende waarschijnlijk nooit nodig zult hebben. Laten we dat in ieder geval maar hopen.

Wat ik altijd standaard bij me hebt (ook op binnenwater) is een uitgebreide E.H.B.O. set. Een survival bivy bag. (in plaats van de grote oranje servival bag) Deze bivy bag is al bekleed met aludekens, zodat je sneller bent met hypothermie slachtoffers, mijn marifoon en tegenwoordig mijn led signaal licht. Niet te vergeten natuurlijk een korte en een standaard sleeplijn.

2

Op zee en groot water draag ik buiten mijn beschermende kajak kleding altijd een zwemvest. Tegenwoordig heb ik er één van Kokatat. Deze geeft me voldoende bescherming tegen stoten en zit comfortabel.

Het zwemvest heeft voldoende zakjes om allerlei zaken voor onderweg in op te bergen. Alles wat in mijn zwemvest zit is voor mijn persoonlijke veiligheid en levens onderhoud. Dus er zit geen materiaal in waar ik anderen mee kan helpen. Standaard zit er op mijn zwemvest een mes zonder scherpe punt, een agressief klinkend fluitje, ik heb standaard mijn marifoon in het zwemvest en een handstakel licht, een waterzak van anderhalve liter en wat te eten.

Het lijkt wat veel, maar als je van je kajak wordt gescheiden is dit wel het minimale om te overleven en hulpdiensten of andere schepen te waarschuwen.

Communicatie:

Tegenwoordig is het toegestaan om als kajakker een marifoon bij je te hebben, mits je natuurlijk zend gematigd bent. De marifoon prefereer ik zeker boven de telefoon, je kunt uitluisteren en als er iets gebeurt dan hoort iedereen in je omgeving dat je problemen hebt, zodat er veel sneller hulp ter beschikking is.

Op een aparte pagina ga ik verder in op de marifoon.

Meld je ook altijd bij de zee verkeerscentrale’s als je een tocht op zee maak, zodoende is er altijd iemand die je min of meer in de gaten houd. Verder meld ik me via de marifoon ook altijd als we natte oefeningen houden, het gebeurt namelijk nogal eens dat voorbijkomende schepen naar de zee verkeerscentrale bellen dat er een kajakvaarder om ligt.

10

Dus maak duidelijk wat je bedoeling is, waar je tocht naar toe gaat, wat je route is en je geschatte vaartijd. Geef ook aan waar je je natte oefeningen wilt houden.

Verder heb ik een gps , 64 S van Garmin met zeekaarten bij me waar ik, als er zich calamiteiten voordoen direct de mark knop in kan drukken, zodat ik direct onze juiste positie kan doorgeven aan de hulpverleners.

Het is overigens wel handiger om als het mogelijk is aan te geven waar je je bevind ten opzichte van boeien, markeringen of iets dergelijks. Hiermee voorkom je dat je de coördinaten verkeerd doorgeeft.

Ook en zeker op zee is het belangrijk dat er snel en accuraat gehandeld kan worden in ernst situaties. Voor het navigeren gebruik in gewoon de kaart, ouderwets zeemanschap is een kennis die altijd nodig is. Elektronica is mooi, maar kan er altijd mee ophouden.

En je bent zeker niet de eerste die dat zal overkomen.

Ernst vuurwerk:

11

Als laatste het vuurwerk wat ik bij me had vroeger. Zoals al eerder benoemd, had ik voorheen in mijn zwemvest een handstakel licht. Verder had ik altijd een rook marker en een rode vuurpijl bij me.

De laatste twee zaten in buizen die waterdicht zijn en in mijn kuip direct onder handbereik waren. De buizen zijn gemaakt van 40 mm riool buizen. De schroefdoppen kan je er los bij kopen in iedere bouwmarkt. Eenvoudig te maken en zeer doeltreffend.

Met elastieken zitten ze degelijk bevestigd en ik kan het vuurwerk in elke omstandigheid bereiken.

12

Gelukkig heb ik het nog nooit nodig gehad en dat zou ik graag zo willen houden.

Tegenwoordig heeft de elektronica ook in de zee kajak wereld maximaal zijn intrede gedaan. In plaats van al dit vuurwerk, dat in wezen ernst munitie is, heb ik nu een “Odeo Distress Flare LED” bij me.

Deze brand minimaal 8 uur en dat is heel wat langer dan een handstakel licht of een vuurpijl. En niet onbelangrijk geen kans op brandwonden of angst om vuurwerk af te steken. Dit laatste komt bij veel kajak vaarders voor.

Er zullen zeker nog wel meer dingen zijn omtrent veiligheid, maar dit is zoals ik het zie.